Test tlakovcev ali kakšen bo Glavni trg v Mariboru

Nina Ambrož Nina Ambrož
19.10.2019 14:26

Pred začetkom prenove Glavnega trga in Koroške ceste v Mariboru so postavili vzorčni primer kamnitih oblog, ki jih morajo potrditi še arhitekti in varuhi dediščine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Testno polaganje tlakovcev na Glavnem trgu v Mariboru
Saso Bizjak

Glavni trg in Koroška cesta v Mariboru bosta kmalu popolnoma razrita, saj je obnova, ki je ocenjena na okoli pet milijonov evrov, tik pred vrati. Danes so delavci mariborskega podjetja Tlakovci Podlesnik na zahodnem delu Glavnega trga položili nekaj vzorčnih kamnitih oblog, s katerimi naj bi do spomladi prekrili ves trg. Testno polje je varovano za ograjo in prezentira novo podobo in oblogo trga. Ta bo, kot kaže, prekrit z domačim kamnom - novim pohorskim granodioritom, nekdaj imenovanim tonalit. Položeni material in vzorec morajo pregledati še arhitekti in strokovnjaki Zavoda za varstvo kulturne dediščine, je pojasnil Simon Planinc iz Nigrada. Če bodo prikimali, bodo z delom začeli takoj, kar bi lahko bilo sredi prihodnjega tedna. Granodiorit bo najbrž večjih dimenzij, diskutabilna naj bi bila še njegova debelina, in v dveh odtenkih sive. Bo gladke površine in ga bo lahko vzdrževati in čistiti, napovedujejo nigradovci. Na trgu pa bodo za kombinacijo ostale še manjše, stare kamnite kocke, ki jih bodo sestavili na novo in zafugirali. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta