Tom telefon: Anonimno uho za majhna vprašanja in velike težave

Barbara Bradač Barbara Bradač
24.05.2022 18:18

Tom nahrbtnik je že pripotoval v Maribor in potuje po mariborskih osnovnih šolah ter ozavešča o anonimni in brezplačni telefonski številki za otroke in mladostnike, na katero lahko pokličejo vsakič, ko imajo vprašanje ali potrebujejo pogovor

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Bratuša, petošolec iz OŠ Martina Konšaka, je Tom nahrbtnik prinesel osnovnošolcem OŠ Slave Klavore. Sprejeli so ga Vidjan Kure Unger, Medina Rizvanaj in Sarah Suljić. 
Andrej Petelinsek

Odraščanje je burno obdobje, ki prinaša veliko sprememb, vprašanj in mnoge pasti. Čeprav je epidemija stiske še poglobila, se je število klicev na brezplačno telefonsko številko Tom telefona 116 111 zmanjšalo. To je zaskrbelo odgovorne pri Zvezi prijateljev mladine (ZPM) Slovenije, kjer že več kot 30 let deluje Tom telefon. Ugotovili so, da so otroci in mladostniki izgubili stik z informacijo o Tom telefonu, ki jo največkrat dobijo v šolah, te pa so bile dve leti bolj ali manj zaprte, zato so pripravili akcijo "Tom telefon potuje, otroke obiskuje". Akcija je med slovenskimi osnovnimi šolami doživela velik odziv. Od sredine maja po osnovnih šolah po Sloveniji potujejo Tom nahrbtniki in ozaveščajo otroke in mladostnike, da lahko pokličejo, ko so v kakršnikoli stiski, tudi če se jim zdi, da je težava res majhna.

Andrej Petelinsek

Nobena stiska ni premajhna za pogovor

Danes je nahrbtnik učenec Luka Bratuša iz OŠ Martina Konšaka predal učencem OŠ Slave Klavore, ti ga bodo čez sedem dni predali učencem OŠ Draga Kobala in tako naprej po mariborskih osnovnih šolah do konca pouka. Septembra pa nahrbtniki ponovno nadaljujejo pot. V tednu dni se otroci od četrtega do devetega razreda pod vodstvom učiteljev seznanijo z vsemi potmi, ki so jim na razpolago, da lahko anonimno in brezplačno kontaktirajo s Tomom vsakič, ko imajo vprašanje ali potrebujejo pogovor. "Tom telefon je edini splošni telefon za otroke in mladostnike v Sloveniji. Pogovarjamo se z vsemi, ki to želijo. Nobena stiska ne more biti tako majhna, da se o njej ne bi pogovarjali. Lahko nas pokličejo, če so zaljubljeni, če ne vedo, kako speči palačinke, kako dolgo se kuha krompir, ko so žalostni, ker je poginil hrček, tudi če jim je dolgčas. Za vse to je Tom telefon uho, ki jim prisluhne. Za otroka namreč lahko vse to pomeni veliko stisko in Tom je tisti, ki posluša in se pogovarja, ne deli receptov, ampak skozi pogovor pripelje klicatelja do odgovora ali pa ga napoti po konkretno pomoč," je povedala Kornelija Kaurin, koordinatorica mariborske svetovalne skupine Tom telefona, in poudarila slogan Odgovor je pogovor, ki opredeli poslanstvo Tom telefona.

Andrej Petelinsek

Anonimni klicatelji in anonimni prostovoljci

Kot pove Kaurinova, se je število klicev zmanjšalo, a število klicev s težko tematiko je bilo večje. "V koronskem času so pogostejši klici in pisanja o samomorilnih mislih, o stiskah, da ne vedo, kako naprej, o brezizhodnosti." Težko je mladim spregovoriti po telefonu o teh mislih, lažje jih zapišejo, zato sta klepetalnica in e-pošta kanala svetovanja, na katerih prevladujejo izredno težke teme. V obdobju od 2015 do 2019 je vsak šestdeseti stik zabeležil samomorilno tematiko, v letih 2020 in 2021 pa je število porastlo tako, da je bil že vsak 13. klic povezan s samomorilno tematiko.

Na Tom telefonu niso anonimni le klicatelji, temveč tudi prostovoljci, ki imajo za seboj obsežno usposabljanje. Slišijo tudi hude stiske in zgodbe. V Mariboru je nedavno usposabljanje zaključilo 14 novih prostovoljcev in se pridružilo 17 dosedanjim. "Predvsem odnosi v družini so tiste teme klicev, ki so najtežje. Občutek nevidnosti, eksistencialne osamljenosti, čeprav so vsi doma, a vsak v svojem virtualnem svetu, tudi občutki, da jim zanje ni mar, da jim je vseeno," našteva Nina Babič, predsednica ZPM Maribor in supervizorka svetovalcev, ki prostovoljce še posebej hvaležno izpostavlja.

Maribor - OŠ Slava Klavora - Socialne zadeve - Predstavitve projektov - Novinarska konferenca Zveze prijateljev mladine Maribor, na kateri so spregovorili o stiskah in težavah otrok in mladostnikov ter podrobneje predstavili projekt Tom telefon potuje, otroke obiskuje - -
Andrej Petelinsek

Pokličejo tudi starši in stari starši

"Upamo, da ima vsak otrok in mladostnik nekoga, s katerim se lahko odprto in iskreno pogovori v živo, če pa ga nima, pa je dobro vedeti, da obstaja Tom telefon. Vedno več je tudi staršev in starih staršev, ki pokličejo, ker ne vedo, kako pomagati otroku, ki je malo skrenil. Tega prej ni bilo," je še povedala Nina Babič. Različne zgodbe in stiske v živo pa sliši Urška Aram, svetovalna delavka na OŠ Slave Klavore: "Najbolj so se poglobile anksioznost, umaknjenost vase, tesnoba, pa tudi nasilje v razredu. Polno je učencev, ki so spet v šolskih klopeh in so malo pozabili, kako delovati v socialnem okolju, mogoče so iritirani zaradi vseh zahtev, ki jih doživljajo v šoli in drugače."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta