Trafika ob Glavnem mostu bo Muzej za enega: Ta drobna stavba je nagovorila presenetljivo veliko Mariborčanov

Barbara Bradač Barbara Bradač
18.11.2019 16:55

Okoli sto let stara trafika ob Glavnem mostu bo, zahvaljujoč kulturno ozaveščenim Mariborčanom, ponovno zasijala to soboto kot Muzej za enega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od letošnjega maja je trajala obnova spomeniško zaščitenega kioska ob Glavnem mostu.
Andrej Petelinšek

Stara, propadajoča mala trafika ob Glavnem mostu je bila obsojena na prodajo na javni dražbi, saj pred dobrim letom in pol za mariborsko občino ni imela več nobene druge vrednosti kot zgolj nepremičninsko. A izgubi koščka zgodovinske dediščine mesta se je uprla kulturnica Zora A. Jurič, se zavzela za takrat zanemarjeno le 7,5 kvadratnega metra veliko trafiko in dosegla, da občina stavbe ni prodala. Juričeva trafike iz Jančarjevega romana Severni sij ni spustila iz rok in jo je z akcijo kulturno ozaveščenih Mariborčanov rešila. V novi podobi bo trafika zasijala in se javnosti pokazala to soboto ob 11. uri kot Trafika - Muzej za enega.

V Trafiki bodo manjša muzejska postavitev, čitalnica in knjigarna.
Andrej Petelinšek

Brez mecena podjetnika zgodbe ne bi bilo

"Nastala je naša skupna lepa zgodba, pri kateri je vsak po svojih močeh pomagal. Ta drobna stavba je nagovorila presenetljivo veliko Mariborčanov in je primer, da so ljudje pripravljeni sodelovati, če jih le vpleteš, in nastal je eko muzej, kot pravijo v svetu muzejem, ki so zrasli iz lokalne skupnosti. Nekdo mora biti prvi, ki malo potisne, potem pa se stvari kar zlagajo," pravi Juričeva, zadovoljna z obnovo in programom.

Pobuda za mariborske poslance

A to, kako bogat bo program in kako bo Trafika odprta, bo odvisno od financiranja. To soboto bo Trafika odprta vse do 17. ure, naslednji teden bo odprta med 9. in 16. uro, v soboto in nedeljo med 9. in 14. uro, nato pa bo najverjetneje ​za nekaj časa zaprla vrata. Mestna občina Maribor je poskrbela za notranjo opremo in se zavezala, da bo Muzeju NO financirala polovično zaposlitev kustosa za delo v projektu Trafika. "Finančnih sredstev, da bi bil v Trafiki nekdo ves čas, pa nimamo, zato se dogovarjamo z zasebnim partnerjem, ki zaposluje tudi invalide in kjer so zainteresirani, da bi nekdo delal v njej na njihove stroške, hkrati pa bi lahko tam prodajali svoje spominke," finančno življenje Trafike opisuje dr. Aleksandra Berberih Slana, direktorica muzeja.

Trafika pri Starem mostu, ki so jo danes predali namenu. 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta