V Malečniku pomagali indijskim otrokom

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
03.09.2022 05:00

Župnija sv. Petra v Malečniku z gotsko cerkvico na Gorci, baročno cerkvijo sv. Petra, z odprtimi katakombami, Glaserjevim salonom in galerijo, obnovljeno staro prešo in vinsko kletjo postaja vse bolj obiskana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dvodnevni obisk škofa Vincenta Mar Paulosa je bil pravi blagoslov za malečniško župnijo.
Anita Kirbiš

V začetku prejšnjega tedna je župnijo v spremstvu še enega indijskega duhovnika, ki sicer deluje v Nemčiji, obiskal škof dr. Vincent Mar Paulos iz siro-malankarske katoliške škofije v Marthandamu na skrajnem jugu Indije, kar je sploh prvi obisk kakšnega indijskega škofa v Malečniku.

Mesto Marthandam v indijski državi Tamil Nadu je veliko trgovsko središče, znano po medu, predelavi indijskih oreščkov, gumi in ročno vezenih motivih. Škof Paulos je bil rojen leta 1964, diplomiral je iz zgodovine, doktoriral pa iz dogmatične teologije na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu. V duhovnika je bil posvečen leta 1991, škofovsko posvečenje je prejel leta 2010. Govori tamilsko, malajalsko, angleško, nemško, italijansko, špansko in sirsko. Škof Paulos se je v Malečniku prvi dan srečal s tajništvom župnijskega pastoralnega sveta in se vpisal v knjigo častnih gostov. Prejšnji torek je bila v cerkvi sv. Petra lepo obiskana jutranja dobrodelna maša, pri kateri so ob kitarski spremljavi zapeli otroci. Ob somaševanju domačega župnika dr. Sebastijana Valentana, ki je bil tudi prevajalec, je v italijanskem jeziku bogoslužje vodil škof Paulos, župljani pa so odgovarjali v slovenščini. Srčni gost se je poslovil s pesmijo v tamilskem jeziku.

V Indiji živi skoraj milijarda in pol prebivalstva z nizkim življenjskim standardom in težko dostopnim zdravstvom, tudi šolstvom, predvsem velja to za revne in velike družine. Približno polovica ljudi je nepismena, največji je delež žensk. Indija je država z velikim številom verstev, težavo predstavljajo kaste; največ je hinduistov, kristjanov je nekje 2,5 odstotka; katoliških škofij je kar 173. Katoličani so v Indiji manjšina in se s težavo prebijajo skozi življenje. Malečničani so jim pomagali in pokazali svojo solidarnost in tako otrokom v Indiji omogočili boljšo prihodnost.

Pri zbiranju pomoči, ki so jo izročili škofu, je sodelovala Župnijska Karitas Malečnik pod vodstvom Milene Mak. Svoj dar so prispevali tudi ministranti, k temu je župnija dodala celotno nabirko dobrodelne maše. Darovi so namenjeni izgradnji šol in drugih vzgojno-izobraževalnih ustanov v indijski škofiji v Marthandamu. Po maši so se nekateri srečali še na kavi in pokramljali z gostom iz daljne dežele. Indija s 27 zveznimi državami in večmilijonskimi mesti je druga najbolj naseljena država na svetu. Vsak sedmi prebivalec planeta je Indijec. Zdi se, da Kitajska in Indija "tekmujeta", kdo bo imel primat dežele z največ prebivalstva.

"Indijska vlada ima program za demografijo, s katerim želi nadzirati število rojstev. Nekdaj so indijske družine bile velike, danes imajo štiri do pet otrok, v mestnem okolju pa le po dva. Zdravstvenega zavarovanja nimajo vsi, zato lahko le bogati gredo v boljše zdravstvene ustanove in so bolje obravnavani kot revni, prav tako to velja za šolstvo. Katoliška cerkev ni osredotočena le na duhovni vidik, želi zagotavljati izobrazbo, dostop do osnovnega zdravstva in šolstva tudi revnim ter tako prispevati k družbenemu razvoju. Katoliška cerkev spodbuja k medverskemu dialogu, sicer pa je verska svoboda v Indiji ustavno zagotovljena pravica. Cerkev gradi vzgojno-izobraževalne ustanove, v katere sprejema vse, ne glede na spol, raso in vero. Zelo se zavzemamo za socialni razvoj Indije, Karitas Indija pa koordinira vse razvojne projekte," je v pogovoru pojasnil škof Paulos, ki je pot nadaljeval v Italijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta