V Mariboru javna dela za 430 brezposelnih

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
16.03.2022 02:00

Prednost pri vključitvi v javna dela imajo invalidi in brezposelni, ki so več kot dve leti neprekinjeno prijavljeni v evidenci brezposelnih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največji interes za javna dela je na področju vzgoje in izobraževanja.
Igor Napast

Letos bo za javna dela na področju mariborske območne službe zavoda za zaposlovanje na voljo skoraj 2,3 milijona evrov, in sicer za socialnovarstveni sklop 818 tisoč evrov, za druga področja pa 1,5 milijona evrov. Programi so že izbrani, prispelo je 271 ponudb, sredstev pa je bilo dovolj za 170 programov, v katere se predvideva vključitev 430 brezposelnih. Od 170 programov se bodo 104 izvajali v mestni občini Maribor, ob tem zapišimo, da občina 86 programov tudi sofinancira. Največji interes za javna dela je na področju vzgoje in izobraževanja - tam je 47 programov javnih del (za informatorje v šoli, učno pomoč), sledijo programi socialnega varstva, kjer je 37 programov (pomoč starejšim in invalidom, socialno vključevanje ranljivih skupin, družabništvo in spremstvo ter drugi).

"Trenutna situacija na trgu dela in manjša brezposelnost vplivata na vključevanje dolgotrajno brezposelnih oseb v javna dela, saj je več odliva v redne zaposlitve," pravi Karmen Pahor, vodja aktivne politike zaposlovanja v mariborski območni službi zavoda za zaposlovanje. Ob tem poudarja, da so javna dela poseben program aktivne politike zaposlovanja, namenjena aktiviranju brezposelnih, ki so več kot leto dni prijavljeni v evidenci brezposelnih, njihovi socialni vključenosti, ohranitvi ali razvoju delovnih sposobnosti; delež dolgotrajno brezposelnih je v primerjavi s padanjem brezposelnosti nespremenjen.

Letos zavod za zaposlovanje na območju mariborske občine krije 70 odstotkov plače vključenega v javna dela, za dolgotrajno brezposelne invalidne osebe in Rome pa kar 95 odstotkov, poleg tega zavod krije še stroške prehrane in prevoza, zdravniškega pregleda in tudi odpravnino ob upokojitvi pod pogoji, ki jih določa zakonodaja. Prednost pri vključitvi v javna dela imajo invalidi in brezposelni, ki so več kot dve leti neprekinjeno prijavljeni v evidenci brezposelnih in v tem času niso bili vključeni v noben program aktivne politike zaposlovanja. Vključitev je mogoča največ za eno leto z možnostjo podaljšanja najdlje še za eno leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta