V Mariboru "Kiss and Ride" parkirni prostori. Kje so, zakaj in kaj K+R sploh pomeni?

M.D.
05.02.2020 12:40

Eden od ukrepov v času zapore Koroške ceste so tudi K+R parkirni prostori.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
K + R parkirni prostor v tujini. 
Mestna občina Maribor

Pred zaprtjem Koroške ceste so strokovnjaki s Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru v okviru integralnega projekta "LIFE IP CARE4CLIMATE – Za podnebje gre" identificirali točke, na katerih je bilo pričakovati največje zastoje v času zaprtja ulice v središču mesta. Predlagali so omilitvene ukrepe za boljšo pretočnost in večjo varnost prometa, eden od teh ukrepov je bil spremenjen parkirni režim v Mladinski in Maistrovi ulici.
Za večjo pretočnost prometa so začasno ukinili parkirna mesta na severni strani vozišča na odsekih Mladinske ulice med Trubarjevo in Tyrševo ulico ter v Maistrovi ulici med Ulico heroja Staneta in Prešernovo ulico, v Cankarjevi ulici pa v delu med dvignjenim prehodom za pešce in semaforjem. Ukinjena parkirna mesta so nadomestili s parkirnimi mesti K+R ("Kiss and ride" ali poljubi in pelji, op. p.), ki so namenjena za dostavo otrok v šolo. Kot smo že poročali, v prvih štirinajstih dneh prostovoljci Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu manjšim otrokom tudi pomagajo varno prečkati cesto.
Sistem K+R poznamo z letališč in nekaterih evropskih mest. Ker prave table (na fotografiji zgoraj) za "Kiss and ride" v pravilniku o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah ni, so jo v Mariboru nadomestili z znakom za prepoved parkiranja in dopisom, da je parkiranje dovoljeno "za starše otrok največ 15 minut" (na fotografiji spodaj). 

Tabla za K+R na Mladinski ulici. 
Mestna občina Maribor
Betonski bloki na ukinjenih parkirnih mestih v Mladinski ulici.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta