V spomin: Dušan Flisar (1961-2022)

Iztok Takač
10.06.2022 02:00

V dvainšestdesetem letu starosti je umrl prim. Dušan Flisar, dr. med., zdravnik specialist nevrologije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dušan Flisar
Igor Napast

V dvainšestdesetem letu starosti je umrl prim. Dušan Flisar, dr. med., zdravnik specialist nevrologije. Rodil se je v Mariboru 7. marca 1961 mami Tereziji in očetu Draganu. Osnovno šolo je končal leta 1975 in se vpisal na matematično smer Prve gimnazije v Mariboru. Leta 1979 se je vpisal na Medicinsko fakulteto v Ljubljani, kjer je 24. maja 1986 diplomiral na Odseku za medicino. Istega leta se je kot stažist zaposlil v Zdravstvenem domu Maribor, kjer je bil zaposlen do junija 1986, ko je odšel na služenje vojaškega roka. Prvi del je odslužil v Novem Sadu, drugo polovico pa v Slunju.

V Zdravstvenem domu Maribor se je ponovno zaposlil leta 1987, kjer je opravil še preostali del obveznega enoletnega staža. 30. maja 1988 je pred izpitno komisijo republiškega komiteja za zdravstveno in socialno varstvo v Ljubljani opravil strokovni izpit za poklic zdravnika. V tem času je dobil pisno povabilo pediatričnega oddelka kirurških strok UKC Ljubljana, da so zainteresirani zanj in bi ga želeli zaposliti kot mladega raziskovalca. Ponudbo je sprejel in se po končanem stažu zaposlil na pediatričnem oddelku kirurških strok v UKC Ljubljana, kjer je delal do jeseni 1988. Delu na tako strokovno visokem oddelku se je z veseljem predal, hkrati pa je bil tam odgovoren za razvoj računalništva. Kljub zadovoljstvu ob delu pa je bil Ljubljano, zaradi težavnih življenjskih pogojev, prisiljen zapustiti.

Jeseni 1988 se je ob povratku v Maribor zaposlil kot zdravnik splošne medicine v Zdravstvenem domu Lenart. Delal je v različnih ambulantah: šolski, pediatrični, ambulanti medicine dela, splošni ambulanti ter kot splošni zdravnik na terenu v času dežurstva. Leta 1992 mu je bila odobrena specializacija iz nevrologije. V letu 1993 je opravil vse izpite pred edukacijsko komisijo za tuje diplomante medicine ameriškega združenja ECFMG. 24. aprila 1995 je opravil specialistični izpit iz nevrologije in ministrstvo za zdravstvo mu je podelilo strokovni naslov specialist nevrologije, nakar se je aprila zaposlil kot zdravnik specialist na Oddelku za nevrološke bolezni Splošne bolnišnice Maribor. Leta 2008 mu je ministrstvo za zdravje podelilo naziv primarij. V študijskem letu 2008/09 je vpisal podiplomski doktorski študij tretje stopnje Biomedicinska tehnologija na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru. Že v prvem letu študija je opravil štiri izpite, s povprečno oceno 9,75.

Največ o njegovi zavzetosti za delo in predanosti bolnikom povedo zapisi predstojnice Oddelka za nevrološke bolezni UKC Maribor, saj je zapisala, da svoje delo opravlja visoko nad pričakovanji. Prav tako je zapisala, da ima do bolnikov profesionalen odnos in da je pri delu ustvarjalen. Leta 2015 je po 24 letih dela zapustil UKC Maribor in se zaposlil na Kliničnem oddelku za bolezni živčevja na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana. V dopisu, ki ga je naslovil na kadrovski oddelek UKC Maribor, je navedel, da je eden izmed glavnih motivov za njegov odhod iz Maribora, ob bok konstantni preobremenjenosti, prav želja po dokončanju doktorata. Nadalje je v tem obdobju pridobil naziv primarij, kar dokazuje, da je ves svoj čas posvetil delu z bolniki ter tako splošno korist in korist UKC Maribor nesebično in na dolg rok postavil pred lastni interes, posledično tudi pred interes po dokončanju svojega študija.

Za vse opravljeno požrtvovalno delo se nam mu doslej ni uspelo zahvaliti. Zahvaljujemo se mu sedaj, ko nas ne sliši več, za vse njegove dosežke, za pionirsko delo na področju globoke možganske elektrostimulacije, za zdravljenja nevroloških bolnikov z botulinom in duodopo ter spremljanja po operaciji zaradi Parkinsonove bolezni kakor tudi za preneseno znanje na številne kolege.

Ko je v začetku leta 2021 izvedel za hudo bolezen, se je brez oklevanja spopadel z njo. Zdravljenje je bilo agresivno, naporno in izčrpavajoče. Pri tem so mu zdravstveni delavci in svojci ter številni drugi čvrsto stali ob strani. Hvala vsem za to!

Prim. Dušan Flisar, dr. med., je bil izjemen strokovnjak, pa tudi široko razgledan intelektualec in zdravnik s srcem. V zgodovini slovenske nevrologije bo njegovo ime ostalo zapisano z velikimi črkami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta