V UKC Maribor okuženi štirje zaposleni in štirje bolniki, 19 zaposlenih je dodatno v izolaciji

A.L., ANK
29.09.2020 10:07

Okuženi na internem oddelku, v porodnišnici in pediatriji. V UKC ohranjajo 98 odstotkov programa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Kot smo poročali že včeraj, je v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor med zaposlenimi več okuženih z novim koronavirusom.  "Od petka do ponedeljka so pri nas na novo okuženi štirje zaposleni in štirje bolniki in zaradi tega je dodatno v karanteni 19 zaposlenih. Trenutno imamo na običajnem covid oddelku 22 bolnikov, na intenzivnem covid oddelku pa tri bolnike," je poročal direktor UKC Maribor Vojko Flis. Med okuženimi zaposlenimi je en zdravnik z internega oddelka, en gostujoči zdravnik, oba sta se najverjetneje okužila zunaj ustanove. Okužena sta še dva zaposlena iz zdravstvene nege z istih oddelkov. Okužena je še bolnica, ki je bila odpuščena iz porodnišnice, ter bolnik na pljučnem oddelku, na pediatriji ni bilo dodatnih okužb zaposlenih, bilo pa je nekaj okužb med mamicami, ki hodijo na pediatrijo.

Andrej Petelinšek

Vsi oddelki še vedno delujejo, a je zaradi številnih odsotnosti delo na vseh oddelkih moteno, pravi Flis in dodaja: "Zaenkrat dosegamo 98 odstotkov programa, kar pomeni, da se trudimo, da bi vse ostale bolnike obravnavali enako kot sicer. Pojavljajo se posamična žarišča. A glede na to, da ustanova mora poskrbeti za vse bolnike, ustanove ni moč vodotesno zapreti. Ljudje so v presimptomatskem obdobju brez znakov bolezni, zato okužb ni možno zamejiti. V ponedeljek smo opravili več kot 100 testov pri zaposlenih in še testiramo."

Imajo pa v UKC ves čas težave s pridobivanjem iskrenih podatkov, saj imajo "ljudje iracionalen strah pred stigmatizacijo", pravi Flis.  V bolnišnici je na voljo 25 postelj za covid bolnike, ki ne potrebujejo intenzivne terapije in štiri mesta za bolnike, ki potrebujejo intenzivno terapijo, dve mesti  pa sta v pripravljenosti. "Kapacitete lahko razširimo za vsaj 20 mest," dodaja Flis.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta