(VIDEO) Cene na mariborski tržnici: Koliko stane črna redkev

Barbara Bradač Barbara Bradač
11.02.2022 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lojzka Ribič črno redkev najraje pripravi z bučnim oljem.
Anja Cej

Vsesplošno koristna črna redkev ni pozabljeno živilo med Mariborčani, pove Lojzka Ribič s kmetije Ribič v Malečniku, ki jo prodaja na osrednji tržnici na Vodnikovem trgu. Že jeseni jo je izkopala iz njive, v temnem prostoru v zabojčke nasipala pesek in jo zakopala vanj. Tako jo je shranila, da jo lahko še danes prodaja. Najraje jo uporabi kot solato s fižolom. Črno redkev nariba, posoli, premeša, pusti nekaj časa stati, nato jo ožame, doda fižol in zabeli z bučnim oljem. "Takšna je najboljša," zatrdi Ribičeva in doda, da je črna redkev z medom zdravilna proti prehladu.

Uroš Šoštarič

Črno redkev izdolbemo, dno prebodemo, nato redkev napolnimo z medom, jo postavimo na kozarec in čez noč se bo med izcedil v kozarec. Druga različica je, da redkvi prav tako izdolbemo sredico, a pustimo približno pol centimetra debel obod. Napolnimo jo z medom, ne do vrha, saj bo tudi redkev spustila sok, to nato odcedimo in uporabimo. Redkev tako lahko še dvakrat napolnimo z medom. Za dvig odpornosti pa redkev naribamo in iz nje skozi gazo iztisnemo sok ter ga po jedilno žlico na dan uživamo deset dni v mesecu. Za črno redkev boste odšteli od 1,5 do 2 evra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta