Vrhovno sodišče razveljavilo obsodilno sodbo zoper Požarja zaradi žalitve Arsenovičevega sodelavca

MBK
07.03.2023 18:00

Vrhovno sodišče je primer žaljive obdolžitve Matjaža Štandekerja, sodelavca mariborskega župana Saše Arsenoviča, vrnilo v ponovno sojenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Požar
Robert Balen

Vrhovno sodišče je razveljavilo sodbo zoper Bojana Požarja. Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu ga je leta 2020 obsodilo na pogojno kazen treh mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta zaradi žaljive obdolžitve in razžalitve v zapisu o županu Saši Arsenoviču in Matjažu Štandekerju. Da je kriv dveh kaznivih dejanj, je leto kasneje potrdilo še višje sodišče v Mariboru, a je pogojno kazen spremenilo v en mesec in 15 dni zapora s preizkusno dobo enega leta.

Matjaž Štandeker je vložil kazensko in odškodninsko tožbo proti Bojanu Požarju, Saša Arsenovič pa je očitke o domnevnem podkupovanju javno zavrnil. 
Andrej Petelinšek

Požar, ki ga je zastopala odvetniška pisarna Matoz, je včeraj objavil novico in sodbo vrhovnega sodišča. Petčlanski senat sodnikov s predsednico Barbaro Zobec je odločil, da se Matozovi zahtevi za varstvo zakonitosti ugodi in da se zadeva vrne v ponovno sojenje. V utemeljitvi med drugim piše, da je bistveno, ali je pisec deloval z namenom zaničevanja, kar je v presojanju izostalo.

Zgodba sega v leto 2019, ko je Požar na spletnem portalu Pozareport.si zapisal, da naj bi bila Arsenovič in njegov sodelavec Štandeker med preprodajo poslovne stavbe podkupila bančnike iz Deželne banke Slovenije (DBS). Zato je Štandeker proti njemu vložil zasebno kazensko in odškodninsko tožbo. Po Požarjevih besedah naj bi bil Arsenovič leta 2014 v Mariboru kupil poslovno stavbo od DBS za 280 tisoč evrov in jo dve leti kasneje prodal zavarovalnici Grawe za milijon evrov. Tako nizko ceno naj bi bil pri nakupu dosegel, ker naj bi bil Štandeker z 200 tisoč evri podkupil bankirje DBS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta