Z balinarskim turnirjem proslavili visok jubilej društva

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
10.09.2022 03:00

Balinarsko društvo Angela Besednjaka sodi med najstarejše tovrstne kolektive v Sloveniji. V zadnjih letih so tekmovalni rezultati skromnejši. Razloga sta predvsem - ni mladih balinarjev in Maribor nima dvorane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najprej je bilo živahno na stezah ...
Ivan Šertel
... nato še pod brajdami.
Ivan Šertel

Balinarska zveza Slovenije je bila ustanovljena leta 1951, le leto dni pozneje, maja 1952, je bila ustanovljena Balinarska sekcija Angela Besednjaka Maribor, ki tako sodi med med najstarejše tovrstne kolektive pri nas. Pobudniki za njeno ustanovitev so na današnji lokaciji, v trikotniku, ki ga oklepajo Ulica heroja Zidanška, Gorkega ulica in Preradovičeva ulica na Taboru, s prostovoljnim delom zgradili balinarsko stezo za rekreativno balinanje, leta 1954 še drugo stezo, leta 1978 pa še dve stezi z nadstrešnico. Ob stezah stoji lesen objekt z garderobo in bifejem. Leta 1967 je sekcija prerasla v klub, od leta 1992 pa delujejo kot Balinarsko društva Angela Besednjaka. Društvo je včlanjeno v Balinarsko zvezo Slovenije, Območno balinarsko zvezo Maribor in Športno zvezo Maribor, od leta 2008 pa ima status društva, ki deluje v javnem interesu na področju športa.

Maribor potrebuje balinarsko dvorano

Leta 1967 je BK Angela Besednjaka priredil prvi turnir ob dnevu železničarjev, ki je pozneje prerasel v mednarodnega. Društvo to tradicijo ohranja še sedaj. Če so balinarji BK Angela Besednjaka v nekdanji Jugoslaviji in v prvih letih samostojne Slovenje na tekmovanjih posegali po odličnih uvrstitvah, so tekmovalni rezultati v zadnjih letih veliko skromnejši. "Razloga, zakaj je tako, sta predvsem dva - ni mladih balinarjev in Maribor nima dvorane. Ob poplavi drugih športov je mlade zelo težko privabiti v balinarskega, poleg tega pa sezona na prostem v Mariboru traja od aprila do novembra, ko je še mogoče balinati na prostem, in še tisti mladi, ki jih zanima balinanje, se odločijo za druge športe, v katerih so lahko aktivni vse leto. Maribor zaradi tega potrebuje balinarsko dvorano, a ne le zato, da bi prispevala k večjemu razvoju tekmovalnega balinanja, ampak bi tudi pozimi omogočila starejšim in rekreativnim balinarjem in balinarjem številnim mariborskih invalidskih društev prepotrebno rekreacijo. Z vodstvom Mestne občine Maribor smo v tem pogledu že izpeljali nekaj aktivnosti in upam, da bomo čez leto ali dve lahko priče začetku gradnje," je povedal Delija Šačiri, ki društvo uspešno vodi že več let.

Jožef Grah, levo, in Tomaž Barada sta izvedla otvoritvena meta.
Ivan Šertel

Zmagoslavje Trboveljčanov

Ob visokem jubileju je vodstvo BD Angela Besednjaka pripravilo najprej ženski in nato še moški turnir. Na ženskem so med sedmimi ekipami slavile balinarke Hoč, na moškem pa je nastopilo šestnajst ekip iz Slovenije in Hrvaške. Na otvoritvi sta zbrane nagovorila tudi Tomaž Barada, predsednik Športne zveze Maribor, in Jožef Grah, predsednik MČ Magdalena, pisec teh vrstic pa je v imenu Balinarske zveze Slovenije mariborskemu društvu ob visokem jubileju izročil plaketo. Turnir je dobila ekipa AMD Trbovlje, ki je v finalu pred finalom s 7:6 premagala Hoče, v finalu pa s 13:4 Žalec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta