ZPM Maribor: Delavnice in druženje vsak dan in tudi med počitnicami

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
12.02.2022 02:00

V Domu ustvarjalnosti mladih bo v torek 22. februarja prvi letošnji Cunjami - izmenjevalnica oblačil za mlade. Za izmenjavo pet kosov lepo ohranjenih pomladnih oblačil

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Domu ustvarjalnosti mladih si želijo, da bi na ustvarjalne delavnice prišlo še več otrok. 
Igor Napast

Dom ustvarjalnosti mladih ZPM Maribor v Razlagovi ulici 16 v Mariboru na polno deluje. Ustvarjalne delavnice so vsak delovni dan med 15. in 19. uro, otroci pa so dobrodošli tudi, če potrebujejo pomoč pri pisanju šolskih nalog ali si želijo zgolj klepeta in druženja. Za udeležbo na delavnicah se ni treba posebej prijaviti; otroci, starejši od dvanajst let, morajo izpolnjevati PCT-pogoj. "Želeli bi si še večji obisk," ob tem pravi Kornelija Kaurin, koordinatorica programov v Domu ustvarjalnosti mladih.

Otroci se - zdaj se pač že pozna skoraj dve leti epidemije covida-19 s posledičnim omejevanjem stikov - vse manj družijo in pogovarjajo ter vse več časa preživljajo pred zasloni. Druženje ob ustvarjanju pa je seveda izvrsten način za bogato preživljanje časa, tkanje novih prijateljskih vezi in usvajanje novih veščin v procesu socializacije v družbi vrstnikov, za katero so bili v tem času tako zelo prikrajšani.

Misli eko - izmenjaj si obleko

Pri ZPM Maribor izvajajo tudi druge programe, seveda ob upoštevanju ukrepov. Tako bodo v torek, 22. februarja, med 17. in 19. uro v Domu ustvarjalnosti mladih pripravili prvi letošnji Cunjami - izmenjevalnico oblačil za mlade. Za izmenjavo je mogoče prinesti do pet lepo ohranjenih kosov pomladnih oblačil. Izmenjevalnica je prvenstveno namenjena mladim, a vabljeni so tudi drugi. Na voljo je veliko odlično ohranjenih otroških oblačil. Cunjami bo spremljala tudi delavnica reciklaže z Ninorozino. "Nekateri obiskovalci pridejo zelo pogosto - ti prinesejo in si izmenjajo oblačila. Veliko pa imamo tudi klicev ljudi, ki bi oblačila radi samo prinesli, ker jih imajo preveč in potem kupijo nova. To pa ne gre, saj nimamo skladišča in oblačil nimamo kam dati," pravi Kornelija Kaurin.

Andrej Petelinšek

Slogan Cunjamija je Misli eko - izmenjaj si obleko. "Problem tekstila je vedno hujši in sploh ne pojenja. Edini način je, da se manj kupuje in da se oblačimo v kvalitetnejša oblačila, ki jih lahko imamo dalj časa. Koliko energije bi prihranili, koliko manj onesnaženja bi bilo in koliko manj klimatskih sprememb, če bi samo malo bolj preudarno ravnali... Ravno iz teh razlogov vztrajamo pri izmenjevalnici oblačil. Projekt smo nameravali še širiti in sicer v srednje šole, a nam je koronačas načrt preprečil. A ko bo pride čas, da bomo lahko živeli brez omejitev, bomo z načrtom nadaljevali," napoveduje.

Pust podobno kot lani

Med počitnicami bo imel Dom ustvarjalnosti mladih kot običajno počitniški program z raznimi ustvarjalnimi delavnicami od 8. do 16. ure, razen seveda v torek, ko bo pust in je predvideno dogajanje na prostem, saj na pustni torek mariborska ZPM s pustovanjem že tradicionalno poskrbi za to, da je v mestu bolj veselo in norčavo vzdušje. Tudi letos bo tako. Pustovanje bodo zaradi epidemije izvedli na podoben način, kot so ga lani, saj se je pokazalo za zelo uspešno: maske se bodo pustni žiriji predstavile na fototočkah, kjer jih bodo tudi fotografirali in najbolj izvirne nagradili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta