Župan Arsenovič je prinesel čelado

27.08.2021 18:05
Zaživel je kotiček ponovne uporabe na mali tržnici v Mariboru, kamor lahko prinesete še uporabne odvečne stvari, recimo igrače, knjige, oblačila in gospodinjske predmete.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor: otvoritev KOTIČKA PONOVNE UPORABE, Mala tržnica v Dominkuševi ulici - Avtor: Igor Napast - - Avtor: Igor Napast (foto: Igor Napast)
Igor Napast

Prostori male tržnice v Dominkuševi ulici 5 so bogatejši za družabno-ekološki kotiček. Podjetje Snaga je namreč skupaj s socialnim podjetjem Pupillam, pod okriljem katerega tam deluje tudi edina trgovina brez embalaže v Mariboru Zelena japka, in dnevnim centom za aktivnosti starejših TOTI DCA dodatno opremilo prodajni paviljon. Na voljo je poseben kotiček s sedišči, kjer je mogoče posedeti in poklepetati, v prvi vrsti pa je namenjen temu, da obiskovalci tam pustijo rabljene, a še uporabne manjše stvari iz gospodinjstva, otroške igrače, knjige, (čista) oblačila in podobno ter odnesejo drugo stvar.

Dostop ves dan

"Kotiček bo dostopen ves dan, zanj oziroma za izmenjavo rabljenih stvari pa bodo skrbele zaposlene v trgovini Zelena japka," je na današnji otvoritvi povedala vodja tržnic pri Snagi Nataša Matijevič. Uradno sta s simboličnim prerezom traku kotiček namenu predala mariborski župan Saša Arsenovič in direktor podjetja Snaga Franc Dover. Da v občini podpirajo takšna sodelovanja in povezovanja ljudi, je izpostavil župan Arsenovič, ki je v kotičku že pustil otroško čelado in nekaj manjših predmetov za gospodinjstvo. "Ponosni smo, da je v mestu toliko zelenih površin, da se na tržnicah ponujajo lokalno pridelana živila. Obenem se zavedamo, da moramo še veliko postoriti. Sedanji sejem na Teznu je treba urediti drugače, želimo zagotoviti tudi nove tržnične površine in urbane centre za druženja ljudi po mestu," je še dejal Arsenovič in obljubil, da bo večkrat prišel na malo tržnico, sedaj redno obiskuje tisto na Vodnikovem trgu.

​Podobni kotički pri zbirnih centrih

Direktor Snage Dover je izpostavil, da se s takšnimi projekti prispeva k zmanjševanju odpadkov in nasploh k skrbi za okolje. "Upam, da ne bomo zapravili tega, da lahko pijemo čisto pitno vodo iz pipe ter da bomo počasi tudi skeptike pripravili do tega, da pridejo po živila na tržnice," je dejal. Pri zbirnem centru Snage v Lahovi ulici je sedaj že podoben kotiček, kamor lahko občani prinesejo še uporabne, a zanje odvečne stvari. Doslej se je tega nabralo skupno že za pol tone, je povedal Dover in še dodal, da bi podobne kotičke radi uredili tudi pri drugih zbirnih centrih in odprli še kakšnega dodatnega, saj se zelo pozna zaprtje nekdanjega centra na Lackovi cesti v Radvanju.

Na mali tržnici pa bodo občasno vabili v kotiček tudi z dogodki. Prvi bo že v torek, 31. avgusta, ko bo ob 10. uri eko delavnica zavijanja šolskih zvezkov z ovitki iz koledarjev, posterjev in plakatov, ob 17. uri pa še izmenjevalnica oblačil in peka pic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta