Župan Arsenovič, opustite prodajo Farmadenta, pozivajo mariborski poslanci

MBK
16.07.2021 15:35
Odločitev se zdi nevarna, škodljiva za Mestno občino Maribor in po nepotrebnem ogroža obstoj preveč visoko kvalitetnih delovnih mest ter podjetja v celoti, izpostavljajo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Poslanci Lidija Divjak Mirnik (Lista Marjana Šarca), Dejan Kaloh (SDS), Franc Trček (SD), Gregor Židan (SD), Andrej Rajh (Stranka Alenke Bratušek) in Branislav Rajić (nepovezani poslanci) so danes spisali pismo, naslovljeno na župana Mestne občine Maribor Sašo Arsenoviča. Pozivajo ga, da naj premisli o prodaji družbe Farmadent.

"Slednja v Republiki Sloveniji predstavlja eno vodilnih slovenskih podjetij, ki skrbi za kompletno in celovito oskrbo zdravstva. Poslovanje družbe obsega oskrbo zdravstva z inovativnimi in kakovostnimi materiali, med katerimi največji delež zavzemajo zdravila, sledijo jim medicinski pripomočki, kozmetika, prehranska dopolnila, kemikalije, veterinarska zdravila ter različne storitve za kupce in dobavitelje," navajajo podpisniki.

"Njihova glavna naloga je kvalitetna oskrba javnih in zasebnih lekarn, bolnišnic, veledrogerij in veterinarskih ustanov. Družba Farmadent d.o.o trenutno zaposluje okoli 70 ljudi zaposlenih in letno ustvari okrog 100 milijonov evrov prometa in približno milijon evrov dobička. Menimo, da (kot navajate) 'oviranje konkurence pri nabavah družbe Farmadent' ni zadosten razlog za prodajo podjetja, zato se takšna odločitev zdi nevarna predvsem za Mestno občino Maribor in po nepotrebnem ogroža obstoj preveč visoko kvalitetnih delovnih mest ter podjetja v celoti. Zaradi tega odločitev o prodaji Farmadenta tik pred odpravo zakonskih težav za njegovo nadaljnje uspešno poslovanje ocenjujemo kot nedopustno in v marsičem škodljivo. S takšno potezo bo občina izgubila pomemben delež prilivov v občinski proračun, zaradi česar bo nastala nenadomestljiva škoda. Z včerajšnjo potrditvijo sprememb Zakona o lekarniški dejavnosti v prvem branju v Državnem zboru bomo poslanke in poslanci jeseni odločali o odpravi prepovedi vertikalnih povezav. S tem bo odpravljen rok, v katerem bi bilo potrebno Farmadent d.o.o prodati, zato predlagana privatizacija najbolj dobičkonosnega občinskega podjetja, ki se ukvarja s farmacevtskimi posli, ni potrebna. Mestna občina Maribor mora stremeti k temu, da sredstva ostanejo v občinski blagajni. Nikakor pa ni v javnem interesu prodaja družbe določeni multinacionalki v tuji lasti. Zato vas pozivamo, da naj družba Farmadent d.o.o ostane v večinski lasti Mestne občine Maribor."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta