Zveza prijateljev mladine ob zaključku poletnih počitnic: Veliko otrok je imelo psihične težave

31.08.2021 15:36
V Zvezi prijateljev mladine so ob zaključku poletnih počitnic opozorili na nevarnost, da se epidemija covida prelevi v epidemijo duševnih bolezni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - Trg Svobode - Zveza prijateljev mladine - ZPM - počitnice - igre - zadnji dan počitnic - otrovi igra - Avtor: Sašo Bizjak (foto: Sašo Bizjak)
Sašo Bizjak

Otroci in mladostniki so bili po covidnem šolskem letu očitno res zelo željni družbe sovrstnikov. "V šestih izmenah v Poreču je letovalo 1584 otrok in mladostnikov in v dveh izmenah na Pohorju 87, kar je v obeh primerih precej več kot lani. Počitnice s prijatelji v Domu ustvarjalnosti mladih v Mariboru, v okviru katerih smo izvedli 54 izletov in 18 tedenskih tematskih delavnic, je obiskalo 467 otrok, tako da smo skupno zabeležili 5256 obiskov, še štiri tisoč obiskov otrok pa na Art kampu v okviru festivala Lent," številke o udeležbi otrok na aktivnostih v letošnjem poletju navaja predsednica Zveze prijateljev mladine (ZPM) Maribor Nina Babič. Ob majhni ekipi redno zaposlenih je bilo vse to mogoče izvesti le ob pomoči številnih prostovoljcev: okoli 220 jih je opravilo 53 tisoč ur prostovoljnega dela.

Organizacija raznovrstnega programa aktivnosti je že sama po sebi zahtevna in zaradi covida je bila potrebna še bolj temeljita priprava; sekretar Božo Raušl ocenjuje, da so bili pri tem uspešni. Zdaj se že pripravljajo na jesen: vsak dan od 16. do 19. ure bodo v Domu ustvarjalnosti mladih ustvarjalne delavnice, ponovno bo otroški parlament, pripravljajo se na izobraževanje novih svetovalcev prostovoljcev na telefonu Tom, napoveduje Kornelija Kaurin iz ZPM Maribor.

Sašo Bizjak

Veliko zanimanja za letovanja so zabeležili v okviru cele slovenske ZPM, ta je bil na ravni leta 2019 - lani se je letovanj udeležilo kar sedem tisoč otrok manj, ugotavlja generalna sekretarka Breda Krašna in izpostavlja opažanje na vseh letovanjih: "Veliko otrok je imelo psihične težave." Na nevarnost, da se epidemija covida prelevi v epidemijo duševnih bolezni, je opozorila predsednica ZPMS Darja Groznik in se zavzela za krepitev šolskih svetovalnih služb in za običajno šolsko leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta