(KOMENTAR) Premirje s figo v žepu

Jon Knez Jon Knez
20.08.2024 00:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ameriški zunanji minister Antony Blinken in izraelski premier Benjamin Netanjahu.
EPA

Da gre za odločilni trenutek in najboljšo ter morda zadnjo priložnost, da se spravi talce domov in da se doseže prekinitev ognja, je v ponedeljek v Tel Avivu po dolgem času neposredno dejal Antony Blinken, ameriški zunanji minister. Oznanil je tudi, da je izraelski premier Benjamin Netanjahu privolil v mirovniški predlog in vrgel žogico gibanju Hamas, češ da naj, če mu je resnično mar za palestinsko ljudstvo, predlog sprejme. 

Naj spomnimo, da je Hamas v začetku maja že sprejel predlog za prekinitev ognja v Gazi, ki pa tedaj za izraelsko stran ni bil sprejemljiv. Ko je že kazalo, da bi lahko obe strani junija privolili v Bidnov trifazni načrt za prekinitev ognja, se je znova zapletlo. Izrael je nizal pogoje, med drugim, da bi njegovi vojaki po sklenitvi premirja ostali v Gazi. Hamas se s tem ni strinjal. Zdajšnji predlog ZDA je označil za zavajajoč, ker naj bi Izraelu omogočal kontrolo nad koridorjema Necarim in Filadelfi na meji z Gazo. Dodatno sta pogajanja otežila nedavna uboja vodij Hamasa in Hezbolaha.

Kako daleč je premirje v Gazi: Izrael privolil, Hamas o zavajanju

Vprašanje torej, kako, kdaj in ali se bodo uskladili. Toda težava tiči drugje. Vojna v Gazi se ni pričela po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra lani. Spopad - z vmesnimi prekinitvami - traja že desetletja, odkar Izrael okupira palestinska ozemlja in izvaja apartheid, Palestinci pa se temu na takšne in drugačne načine upirajo. Netanjahu z vedno novimi izmišljotinami pri zahtevah za prekinitev ognja dokazuje, da ima v pesti ameriško in s tem tudi svetovno politiko. Počne, kar želi, ker - lahko. Cel svet miži pred najbolj odkritim genocidom v zgodovini človeštva. Izrael pobojev civilistov, predvsem otrok, ne skriva. 

Mirovniške pobude in simbolna priznanja Palestine gor ali dol. To ne bo ustavilo morije v Gazi. Edini, ki lahko ustavi to norost, je predsednik ZDA. Pa ne z mirovnimi predlogi, temveč da udari po mizi in ustavi dotok orožja Izraelu. Prejšnji teden, torej nekaj dni preden so posredovali nov mirovni predlog, so ZDA odobrile prodajo orožja Izraelu v vrednosti 20 milijard dolarjev. Mar niso človeška življenja vrednejša od vojnega dobičkarstva? 

Vsi se ozirajo proti novembru in ameriškim volitvam. A dejstvo je, da kdorkoli bo postal novi ali novi-stari predsednik, te vojne ne bo končal. Zakaj? Ker je preveč dobičkonosna in ker ima od nje koristi? Je postalo tako prozorno enostavno? Splošno je znan vpliv judovskega lobija v ZDA. Kdor se mu postavi po robu, praktično nima možnosti za izvolitev. To tudi sovpada s konvencijo demokratov, ki te dni poteka v Chicagu. Kamala Harris, ki jo favorizira levoliberalni del ameriškega, pa tudi svetovnega establišmenta, sicer poziva k premirju v Gazi in odvrača Iran od povračilnega napada, ampak s figo v žepu.

Nikdar ni pozvala k embargu na izvoz orožja v Izrael niti se opredelila do rešitve tragedije človeštva v Gazi. Izjavila je le, da je bilo tam pobitih mnogo preveč ljudi. Delu demokratov se je sicer s tem zamerila, ampak so v preveliki manjšini, da bi lahko na kaj vplivali. O vplivu Izraela na najmočnejšo velesilo na svetu priča nedavni nagovor Netanjahuja pred ameriškim kongresom, kjer so ga, razen redkih izjem, tako republikanci kot demokrati pričakali z aplavzom. 

Če je edina pot do Bele hiše ta, da si zatiskaš oči pred tiranijo Izraela, je edini možen odgovor, da je šel svet v tri krasne. Kar pa že dolgo vemo. Smo se s tem tudi dokončno sprijaznili? 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta