(BORZNI KOMENTAR) Naložbeno zlato kot obramba

Lojze Kozole, Ilirika Lojze Kozole, Ilirika
30.03.2022 18:53

Bilance gospodinjstev, javnih organizacij in podjetij bodo, še posebej v območju evra, še v tem letu bolj pod pritiskom v prihodnje še rastočih cen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Marčevska inflacija v Španiji je skoraj desetodstotna, evropski ekonomski sentiment na 12-mesečnem dnu, medtem pa je odčitek nemškega ekonomskega ZEW-indikatorja pokazal, da je razpoloženje nemških vlagateljev marca zabeležilo rekorden padec. Po ruskem napadu na Ukrajino se je poslabšalo do te mere, da je bil padec kazalnika večji kot ob izbruhu pandemije covida-19; znižal se je za 93,6 točke, na minus 39,3 točke. Vlagatelje najbolj skrbijo učinki rastočih cen na marže podjetij. Bilance gospodinjstev, javnih organizacij in podjetij bodo, še posebej v območju evra, še v tem letu bolj pod pritiskom v prihodnje še rastočih cen. Pričakujemo lahko, da se bodo marže podjetij v nemški in evropski ekonomiji letos znižale, kar je tipičen napovednik recesije. Zato ne čudi, da v Nemčiji namerava v naslednjih treh mesecih vse več podjetij dvigniti cene, je v raziskavi ugotovil münchenski inštitut Ifo. Indeks, ki meri cenovna pričakovanja v naslednjih mesecih, se je povzpel na novo rekordno vrednost 54,6 točke, potem ko je februarja po popravljeni oceni znašal 47,6 točke.

V ZDA so ekonomska pričakovanja sicer boljša kot za Evropo. Tudi drži, da so velika ameriška podjetja v ZDA nekoliko bolj zaščitena pred negativnimi učinki vojne v Ukrajini. Bodo pa ta sčasoma tudi utrpela na račun nižjega povpraševanja iz Evrope in Kitajske, ki doživlja ohlajanje gospodarske rasti.

Ne glede na vsa tveganja pa še naprej drži, da je realna obrestna mera zelo negativna, kar kljub vsem povečanim tveganjem še naprej krepko podpira globalne delniške trge, kljub temu da se državnim obveznicam, še posebej tistim s krajšimi ročnostmi, hitro višajo donosnosti. Skratka, delniški trgi imajo "podporo", kljub temu pa vse navadno vodi v težje tržne razmere, kot smo jih bili vajeni v zadnjem letu, kar pomeni, da je za vlagatelje tipično primerno, da pri svojih portfeljih nekoliko okrepijo naložbeno zlato. To nas pripelje do ETF-sklada s kratico GLD ETF, ki sledi ceni zlata. Sicer se s skladi ETF (ang. exchange-traded fund) trguje enako kakor z delnicami. ETF je sklad, ki sledi določenemu indeksu in lahko vsebuje delnice podjetij, obveznice, surovine, valute ali kateri drug finančni instrument. V našem primeru sklad GLD ETF sledi gibanju cene zlata in je kot tak primeren za nakup za tiste vlagatelje, ki želijo investirati v zlato oziroma želijo bili investicijsko izpostavljeni gibanju cene zlata. Delničarji sicer nimajo neposrednega lastništva nad sredstvi v skladu ETF, je pa prednost teh skladov to, da jih zaradi pasivne strategije investiranja bremenijo nižji stroški upravljanja in so tako tudi provizije pri skladih ETF precej nižje kot pri vzajemnih skladih, ob tipično višjih donosih. Skladi ETF so po navadi tudi bolj likvidni kot vzajemni skladi. ETF-sklade se lahko kupuje oziroma se lahko z njimi trguje preko trgovalnega računa, ki ga imajo fizične ali pravne osebe odprte pri borznoposredniških hišah, ali preko storitve Individualnega upravljanja premoženja (IUP), ki jo prav tako ponujajo borznoposredniške hiše.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta