(FOTO in VIDEO) Avtolom za lažje obvladovanje jeze: Ko kladivo z vsakim zamahom postaja vse težje

Gregor Grosman Gregor Grosman
07.05.2022 06:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razbijanje avtov je v določenih okoliščinah lahko tudi zabava.
Andrej Petelinšek

Sprostite svojo jezo in se obenem zabavajte. Tako Marcel Pintarič iz podjetja Avtoodpad Maribor - Avtokomplet Pintarič vabi na razbijanje avtomobilov za zabavo, aktivnost je poimenoval avtolom. Organizator telesno precej naporne aktivnosti priskrbi vso potrebno zaščitno in uničevalno opremo - arzenal uničevalnega orodja je zajeten, skupina pa ima nato 45 minut časa, da avto preoblikuje po svojih željah. "Zadevo sem opazil v tujini, v Pragi in Amsterdamu, drugje je nisem zasledil. Pa sem si mislil, zakaj ne bi mi tega ponujali, glede na to, da imamo dovolj avtomobilov," pravi Pintarič.

Po vremenski napovedi smo izbrali sončen dan in se dogovorili za termin, za stresno terapijo pa smo se zbrali štirje sodelavci. Nekako se nam ni zdelo primerno, da bi s težkim kladivom oborožili oziroma obremenili katero izmed sodelavk, a Pintarič pove, da je bila naša skrb odveč. Tudi ženske so že izkusile avtolom, najavljeno ima skupino deklet iz sosednje Avstrije, ki jih bo dekliščina prinesla na njegovo dvorišče. Na vprašanje, kdo so pravzaprav stranke, ki se nanj obrnejo zaradi avtoloma, odgovarja, da izstopajočega profila ljudi ni. "Veliko je turistov, ki potujejo skozi Maribor. Morda tu prespijo in se oglasijo pri nas. Imeli smo že Erasmusove študente, obiskovalce iz Celja, tudi z Obale so se pripeljali."

Andrej Petelinšek

1, 2, 3 ... akcija!

Avtomobili so za uničevanje posebej pripravljeni, predhodno iz njih odstranijo vse tekočine in baterijo, da ni možnosti za vžig. Na razgrnjeni ceradi nas je tako čakal fiat punto pastelno zelene barve. Vsa stekla so bila cela, luči nedotaknjene, pnevmatike napolnjene, stranska ogledala nepoškodovana, antena je štrlela iz strehe. Odločeni smo bili, da se bo vse to zelo kmalu spremenilo. A najprej smo morali prisluhniti varnostnim napotkom. Posebej nas Pintarič opozori na to, da moramo paziti drug na drugega in si zagotoviti dovolj prostora. Nenadzorovano vihtenje kija lahko namreč hitro privede do neželene stranske škode. "Ničesar se ne sme metati v vozilo, to je strogo prepovedano," se je nadaljeval brifing. "Tudi če sekiro vržeš v šipo, se po navadi odbije."

Andrej Petelinšek

Med obvezno opremo sodi čelada, za zaščito oči pa je treba imeti ves čas nameščena tudi očala, saj lahko steklo leti več metrov naokrog. Kljub rokavicam se je mogoče porezati, kar je dokaj hitro dokazal sodelavec, ki v nekem trenutku ni bil dovolj previden. "Ko boste začeli, se avtomobila ne lotite z vso silo. Nekateri deli so izdelani tako trdno, da jih ni mogoče poškodovati. Mednje sodita školjka in ogrodje," je delil znanje Pintarič, ki je, ko smo končno lahko začeli sproščati agresije, naše protistresno udrihanje opazoval z varne razdalje.

Sašo Bizjak

Iz serijskega vozila nastane unikat

Po izbiri primerne glasbe sem najtežji v četverici segel po velikem kladivu in si že vnaprej jasno in glasno rezerviral pravico do uničenja sovoznikovega ogledala. Da ne bi slučajno kdo prej tolkel po njem. A še preden sem z obema rokama zgrabil za ročaj in kladivo dvignil v zrak, je sodelavec Miha splezal na streho avtomobila in z bejzbolsko palico močno udaril po vetrobranskem steklu. Nemudoma je počilo, ob vsakem nadaljnjem udarcu pa so koščki stekla poskakovali po razpokani površini. Jon je izbral sekiro in z njo udrihal po trdem pokrovu motorja, Mitja pa je s kovinskim vzvodom, po domače pajserjem, skušal na silo odpreti vrata prtljažnika. Ni trajalo dolgo, da je iz serijskega avtomobila nastalo unikatno vozilo.

Sašo Bizjak

Že po nekaj minutah je določenim posameznikom pričela pojenjati moč, kladivo je postajalo vse težje, pot je tekel izpod čelade po vratu navzdol. Udrihanje se je počasi preselilo v notranjost, na oblogo vrat, armaturno ploščo, naslonjala sedežev. Omejen prostor je pomenil, da so bili udarci bolj premišljeni, ciljani, a tudi manj intenzivni. Siva plastika, ki je objemala volanski obroč, se je izkazala za precej trdno, za razliko od predalnika na sovoznikovi strani, ki je v hipu popustil in se razletel na koščke. Volan nam je dal vetra. Z njim nismo imeli lahkega dela. Od pnevmatik so se udarci drug za drugim odbijali, ne da bi pri tem naredili večjo škodo, šele natančen udarec po ventilčku je prinesel želen rezultat. Glasno sikanje in ujeti zrak je ušel na prosto.

Mariborska vstaja pomeni uničevanje z bejzbolskimi palicami, granitnimi kockami in avtomobilskimi ključi.
Sašo Bizjak

Najtrši oreh

Za največji izziv so se izkazala vrata. Na vsak način smo želeli sneti vsaj ena, še posebej zato, ker je to doslej uspelo zgolj nekaj posameznikom. Preizkusili smo vse orodje, ki nam je bilo na voljo, voznikova vrata potisnili naprej in nazaj, skušali smo zviti ležaja, a nista popustila. Pintarič sicer pove, da je z dovolj volje in časa mogoče uničiti večino delov, vrata pa je skoraj nemogoče odstraniti.

Avtoodpad Maribor - Avtokomplet Pintarič, ki omogoča avtolom, ima potrebno zaščitno in uničevalno opremo. Seveda tudi vozila. 
Sašo Bizjak

Udeleženci lahko pri orodju izbirajo med dvema tematikama. Pri Gradbišču imajo na voljo kladiva, sekire in jeklene lomilke, tema Mariborska vstaja pa pomeni uničevanje z bejzbolskimi palicami, granitnimi kockami in avtomobilskimi ključi. Na avtomobil je mogoče s spreji napisati denimo ime šefa, nasprotnega nogometnega kluba, bivšega fanta ali kakšnega politika, kar bo še dodatno spodbudilo bes. Po končanem uničenju avtomobil oddajo v reciklažo.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta