(FOTO) Zmaga za potrošnike: Vaš avtomobil bo kmalu moral znati slovensko

23.09.2021 06:00
Uporaba slovenskega jezika v avtomobilskih menijih ni le korak v smer varnosti, pač pa tudi korak proč od diskriminacije slovenskih voznikov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinko Kernc

Ministrstvo za kulturo je pozvalo vse avtomobilske zastopnike in uvoznike, naj v roku šestih mesecev poskrbijo za upoštevanje Zakona o javni rabi slovenščine, tako da poskrbijo za ustrezne prevode uporabniških vmesnikov v avtomobilih v slovenski jezik.

Poziv ministrstva sledi pobudi, ki so jo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) pripravili skupaj z Avto moto zvezo Slovenije (AMZS). V njej so med drugim zapisali, da je slovenščina eden od uradnih jezikov Evropske unije. Poleg vidika varnosti, ki je v tem primeru še posebej pereč, je ključno, da ob ustrezni ureditvi tega področja slovenski potrošniki ne bodo več neupravičeno diskriminirani.

To seveda velja za vse digitalno upravljane naprave, ne le za tiste v avtomobilih, zato je ta poziv močan signal za vse prodajalce naprav, v katerih slovenščina še ni jezik v izbirnikih (med najbolj izpostavljenimi je zagotovo Apple).

Za nove in obstoječe avtomobile

Pri izdelkih, ki ne omogočajo upravljanja v slovenskem jeziku, se tisti potrošniki, ki niso vešči tujih jezikov, pogosto znajdejo pred dilemo, katera izbira oziroma nastavitev je prava. Zaskrbljujoče je dejstvo, da slovenščine v izbirnikih ne morete izbrati pri več kot polovici avtomobilskih znamk, katerih avtomobili so naprodaj v Sloveniji. To lahko privede do nevarnih situacij in tveganja, da bo potrošnik na cesti napačno reagiral, so prepričani v ZPS in AMZS. Še zlasti to velja za informacije, povezane s težavami pri delovanju naprave in za sistemska sporočila v vozilih, ki so posredno ali neposredno povezana z delovanjem vozila in njegovih varnostnih sistemov.

Vinko Kernc

Ministrstvo v svojem pozivu od avtomobilskih zastopnikov in uvoznikov zahteva, naj v avtomobilih, ki so namenjeni prodaji v Sloveniji, v slovenski jezik prevedejo vse infozabavne, navigacijske in informacijske sisteme.

Kot poudarjajo na Ministrstvu za kulturo, avtomobilske zastopnike in uvoznike k temu zavezuje 2. odstavek 20. člena Zakona o javni rabi slovenskega jezika: "V elektronskih komunikacijskih in kontrolnih napravah mora biti omogočena izbira slovenščine in upoštevan slovenski črkopis." Zato od zastopnikov in uvoznikov pričakujejo, da bodo vse informacije, ki so v elektronskih napravah avtomobilov namenjene uporabniku, podane tudi v slovenščini, zlasti v novih, kjer je to možno, pa tudi v obstoječih avtomobilih, kjer bo to mogoče z nadgradnjo programske opreme.

​Tudi govorno sporazumevanje v slovenskem jeziku

ZPS in AMZS sta poslancem v Državnem zboru RS pred glasovanjem o Resoluciji o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2021-2025 poslali pobudo, naj vanjo vključijo tudi zahtevo, da imajo vse naprave z digitalnim upravljanjem, ki so naprodaj v Sloveniji, uporabniški vmesnik v slovenskem jeziku. Digitalizacija namreč po njihovem mnenju pomeni, da mora znati uproabnik komunicirati z napravo, v vozilu pa je še toliko bolj pomembno, da voznik nemudoma razume in dojame povratno informacijo, še zlasti sporočila o napakah v sistemu. Vsak dodaten trenutek pozornosti, ki ga vozniku med vožnjo vzame ukvarjanje z uporabniškim vmesnikom zaradi nerazumevanja ali težjega razumevanja tujega jezika, namreč povečuje možnost nesreče in vpliva na varnost vožnje, so zapisali avtorji pobude, ki je bila uslišana zdaj s pozivom kulturnega ministrstva.

V slovenski jezik bo treba prevesti vse infozabavne, navigacijske in informacijske sisteme.
Vinko Kernc

Šli so še korak dlje, in sicer so prepričani, da enako velja tudi za govorne ukaze, ki bi morali biti s strani sistemov vozil prepoznani tudi v slovenščini. Kajti glede na to, da Resolucija zajema obdobje do leta 2025, ko lahko pričakujemo še večji razmah umetne inteligence in sistemov za prepoznavo govora skupaj z zvočno podanimi informacijami, bo ta potreba v prihodnosti še večja. Zato je po mnenju ZPS in AMZS potrebno zagotoviti, da bodo slovenski potrošniki sodobne naprave lahko uporabljali enakovredno, z vsemi funkcijami in funkcionalnostmi, ki jih ponujajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta