Kako slovenska podjetja spodbujajo vseživljenjsko izobraževanje

Damijan Toplak Damijan Toplak
07.09.2023 05:30

Pri farmacevtskem podjetju Krka lahko zaposleni vsako leto izbirajo med izobraževanji s področja vodenja, kakovosti, osebnega razvoja, tujih jezikov in uporabe sodobne informacijske tehnologije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi hitro spreminjajočega se okolja so slovenska podjetja razširila nabor izobraževanj in usposabljanj, s čimer želijo nasloviti številna področja, ki spreminjajo njihovo poslovanje in okolje
Shutterstock

Pri nekaterih uspešnih slovenskih podjetjih smo preverili, koliko in na kakšen način vlagajo v izobraževanje zaposlenih. "Lanski vložek v izobraževanje, ki je načrtno in sistematično, je bil 0,4 odstotka poslovnih prihodkov skupine (približno sedem milijonov evrov, op. a.). V izobraževanje so vključeni vsi zaposleni. Povprečno se izobražujejo 45 ur na leto. Spodbujamo vseživljenjsko izobraževanje. Nudimo številne možnosti izobraževanja in razvoja. Vsako leto lahko izbirajo med izobraževanji s področja vodenja, kakovosti, osebnega razvoja, učenja tujih jezikov in uporabe sodobne informacijske tehnologije iz internega kataloga izobraževanj. Prav tako se lahko udeležijo izobraževanj zunaj podjetja. Klasične oblike izobraževanja v obliki predavanj in delavnic dopolnjujemo s spletnim učenjem, ki je zaradi naše razvejanosti in mednarodnosti poslovanja postalo zelo pomembno," pojasnjujejo v novomeški Krki.

V uspešnih slovenskih podjetjih prepoznavajo pomen vseživljenjskega učenja.
Sašo Bizjak

V Krki 90 internih trenerjev

Ob tem edini v državi izvajajo šest programov nacionalne poklicne kvalifikacije na področju farmacevtske industrije. Tako sodelavcem, ki s formalno izobrazbo ne izpolnjujejo zahtev za zaposlitev v panogi, kažejo pa veliko motivacijo za delo pri njih, omogočijo, da pridobijo zahtevano usposobljenost in se zaposlijo v Krki. Od leta 2004 je bilo izdanih 1827 certifikatov - 1685 zaposlenim v Krki in 142 zaposlenim v drugih podjetjih in lekarnah. "Poudarek je na razvoju timskega in projektnega dela ter komunikaciji. V ta namen smo oblikovali interni program izobraževanja za strokovne in projektne time, v katerega se vključujejo naši strokovnjaki iz Slovenije in tujine. Najbolj perspektivne posameznike s potencialom za vodenje vključujemo v interne programe šol vodenja, ki jih izvajamo za različne nivoje vodenja. Vsebino programov pomembno dopolnjujeta coaching in akcijsko učenje, ki prispevata k razvoju vodij. Za uspešno izobraževanje zaposlenih in njihovih vodij ter uspešno uvajanje strategije na trgih imamo v marketinško-prodajni mreži zaposlenih več kot 90 internih trenerjev, s čimer zagotavljamo prenašanje dobrih praks na trgu in širše v mednarodnem merilu," izpostavijo v Krki.

Kako pa je z izobraževanjem pri največjih slovenskih bankah - NLB in Nova KBM? V skupini NLB si prizadevajo za visoko kakovost in standarde sodobne učeče se organizacije. Zaradi hitro spreminjajočega se okolja so razširili nabor izobraževanj in usposabljanj, s čimer želijo nasloviti številna področja, ki spreminjajo njihovo poslovanje in okolje: upravljanje sprememb, podatkovna analitika, digitalne veščine, družbena in okoljska ozaveščenost itd. "Naš cilj je izobraževalne programe prilagoditi zahtevam, željam in ciljem zaposlenih. Poleg širokega nabora izobraževalnih vsebin za zaposlene organiziramo številna predavanja in delavnice v banki - naš izobraževalni center ima 49-letno tradicijo - ali v zunanjih institucijah. Večino ur usposabljanja zagotovimo v obliki internega usposabljanja (51 odstotkov) in spletnih učnih programov (30 odstotkov). Sledita zunanje izobraževanje (10 odstotkov) in izobraževanje na spletni platformi za samoučenje Udemy for Business (9 odstotkov)," s številkami podkrepijo podatke pri NLB.

"Lani smo Udemy for Business uvedli na ravni celotne skupine in veliko zaposlenih je dostopalo do več kot 7000 različnih programov v angleškem jeziku. Zaposlenim smo želeli omogočiti dostop do kakovostnih tečajev ter ponuditi priložnost za dodatno izpopolnjevanje in jih dobro pripraviti na delovne izzive prihodnosti. Skupina je zavezana k ozaveščanju zaposlenih o zdravem načinu življenja, saj promovira dejavnosti, ki krepijo zdravje in zadovoljstvo zaposlenih ter si prizadeva za delovno okolje, ki omogoča kakovostne medsebojne odnose in ustrezno ravnovesje ter usklajevanje poslovnega in zasebnega življenja, zaradi česar smo imetniki certifikata družini prijaznega podjetja. Izvedli smo številna izobraževanja s področja zdrave banke s poudarkom na obvladovanju stresa, promociji zdravih navad, skrbi za mentalno zdravje, čuječnosti in komunikacijskih veščinah. Od predlani vsako leto od maja do oktobra izvajamo rekreativni izziv Tour de NLB Group, katerega namen je spodbuditi in motivirati zaposlene, da se čim več gibljejo (sodelujoči naj bi opravil vsaj deset tisoč korakov dnevno). Akcija ima tudi dobrodelno noto (donacija na podlagi aktivnosti udeležencev)," pojasnijo pri NLB in dodajo podatek, da je bilo lani na zaposlenega v NLB skoraj 33 ur izobraževanja (primarno e-izobraževanja).

Tudi med epidemijo koronavirusa izobraževanja v podjetjih niso izostala.
Ljudska univerza Slovenska Bistrica

V Novi KBM z izobraževanjem do učinkovitosti in ugleda

Tudi v Novi KBM zaposlene vključujejo v interne in eksterne izobraževalne programe z namenom stalnega usposabljanja, ki vpliva na učinkovitost poslovanja banke in ohranja ugled banke. Izobraževanja se izvajajo v živo in prek sodobnih digitalnih kanalov. "Zaposlene vključujemo v redna letna izobraževanja, kot so varstvo osebnih podatkov, skladnost poslovanja, informacijska varnost, preprečevanje prevar, ESG in ostala izobraževanja, s katerimi krepimo ozaveščenost in znanja zaposlenih. Drugi sklop izobraževanj predstavlja pridobivanje specifičnih znanj za posamezna področja dela v banki. Hiter razvoj in zakonske spremembe s posameznih področij dela zahtevajo usposabljanja zaposlenih na vseh področjih dela v banki. V tretji sklop izobraževanja pa uvrščamo veščine s področij vodenja, tujih jezikov, coachinga, promocije zdravja, komunikacije in drugo.

Vsi zaposleni v banki se udeležujejo rednih letnih internih izobraževanj. Vključenost v dodatna izobraževanja zaposlenim predstavlja možnost strokovnega razvoja in osebne rasti," izpostavijo v Novi KBM.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta