Izobraževanje kadrov za trgovino prihodnosti

Damijan Toplak Damijan Toplak
07.09.2023 05:31

Za uspešen karierni razvoj ob formalni izobrazbi ključno nenehno pridobivanje novih ter nadgrajevanje obstoječih kompetenc in znanj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na TZS trgovcem in njihovim zaposlenim ponujajo številna (ne)formalna izobraževanja.
Sašo Bizjak

Na Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) se zavedajo, da je poleg formalne izobrazbe za uspešen karierni razvoj ključno nenehno pridobivanje novih ter nadgrajevanje obstoječih kompetenc in znanj, tako s strani trgovcev kot njihovih zaposlenih v okviru neformalnega izobraževanja in usposabljanja. Obstoječa delovna mesta oziroma delovne naloge zaposlenih zahtevajo vse več vlaganja v kadre in njihova znanja.

V okviru Akademije TZS organizirajo številna usposabljanja in izobraževanja, prilagojena potrebam in zahtevam delodajalcev in njihovih zaposlenih. Ta potekajo v pomladanskem in jesenskem sklopu, pove izvršna direktorica TZS Mija Lapornik. Ob tem slušateljem vsako leto ponudijo nove dodatne vsebine - in število udeležencev na dogodkih Akademije TZS je v prvi polovici letošnjega leta že nekaj več kot 1600. Povečano število slušateljev pripisujejo tudi izvajanju dogodkov preko spletnih platform na daljavo, kar olajša udeležbo.

Katere vsebine najbolj aktualne?

Letos so posebno pozornost namenili organizaciji usposabljanj, ki so se nanašala na dva nova ključna zakona - zakon o varstvu potrošnikov ter zakon o varstvu osebnih podatkov, ki sta se pričela uporabljati 26. januarja. Ob tem so letos izvedli 32 dogodkov - seminarje na temo tehničnega blaga, živil, električne energije in energetske krize, spletne prodaje ipd. S člani so se srečali na sedmih regijskih srečanjih, kjer so bile v ospredju predvidene reforme ter s tem povezane zakonodajne novosti. Trgovci so večkrat opozorili, da v Sloveniji ni evropsko primerljivega in stabilnega poslovnega okolja, zato izgubljajo konkurenčnost, podjetjem pa se nalagajo številne nove administrativne in finančne obremenitve. Pogrešajo ukrepe za hiter odziv in prilagoditev na neugodne situacije/krize v gospodarstvu, saj izobraževalni sistemi ne sledi potrebam gospodarstva.

Zadnji leti so uspešnica brezplačne Trgovinkove delovnopravne klepetalnice, ki jih izvajajo enkrat mesečno. Tam obravnavajo teme s področja delovnopravne zakonodaje, zaposlovanja ter varnosti in zdravja pri delu. Za sodelovanje na klepetalnicah se odzovejo različni strokovnjaki z ministrstev in drugih pristojnih državnih organov, zato članom nudijo celovite, ažurne in konkretne informacije, izpostavlja Mija Lapornik.

Poleti je bil sprejet nov pravilnik o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen, ki je zaradi narave dela za trgovinsko dejavnost zelo pomemben. Jeseni bodo za izvajanje pravilnika v praksi na TZS organizirali posebna izobraževanja. Pravilnik določa enoletno prehodno obdobje za začetek uporabe, a delodajalce opozarjajo na pravočasno prilagoditev poslovanja novim obveznostim. Novost je ocenjevanje tveganj za kostno-mišična obolenja in poškodbe v delovnem procesu pri posameznih opravilih ter sprejem ukrepov za zmanjšanje teh tveganj.

Strateška konferenca o trgovini

Tudi letos bodo v sodelovanju z ljubljansko ekonomsko fakulteto oktobra organizirali strateško konferenco o trgovini, ki se je vsako leto udeleži več kot 400 udeležencev. Že 17. konferenca z nazivom Kupec v primežu cen in iskanju kakovosti: kako se na to odziva trgovec? bo v sredo, 18. oktobra, na Brdu pri Kranju. Spregovorili bodo o negotovostih, ki jih prinaša inflacija, dvigih obrestnih mer, nihanjih v dobavi surovin, izdelkov, zmanjšanem obsegu in naboru pri nakupih, tehnološko digitalnem razvoju.

Hofer Trgovina

Na TZS skrbijo tudi za formalno izobraževanje zaposlenih (odraslih) v trgovini, z izvajanjem poslovodskega izpita za pridobitev naziva trgovski poslovodja, ki s tem pridobijo srednjo strokovno izobrazbo. Vpis na poslovodski izpit je mogoč vse leto, postopek prijave brezplačen, kandidati pa opravljajo dvanajst izpitov po javno objavljenem ceniku. Na TZS vsaj dvakrat do trikrat letno razpišejo tudi rok za preverjanje in potrjevanje nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK) za drogerista. Prijave za jesenski rok zbirajo do 30. septembra.

Več informacij najdete pri zborničnih svetovalcih, na spletni strani www.tzslo.si ter na družbenih omrežjih Instagram, Facebook in LinkedIn.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta