Kako varni so pa vaši podatki?

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
06.10.2022 13:38

Zaskrbljujoče je predvsem dejstvo, da je statistično bolj verjetno, da bo podjetje doživelo krajo ali odtekanje digitalnih podatkov kot pa krajo fizičnega premoženja. Ste ustrezno zaščiteni?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Hekerski napadi na podjetja se dogajajo vsako minuto, fizični vlomi in kraje pa bistveno redkeje. V času, ko podjetja priznavajo, da so podatki (poleg zaposlenih) njihovo največje bogastvo, bi vsekakor veljalo poskrbeti za njihovo varno hrambo.

Če so podatki zlato, jih ustrezno zaščitite

Razmišljanje, da se kibernetski napad slovenskemu podjetju – predvsem na račun tega, da je v globalnem merilu »majhna riba« – ne more pripetiti, je zelo nevarno. Medtem ko raziskava družbe A1 Slovenija ugotavlja, da so domača podjetja sicer relativno ustrezno poskrbela za varnostne osnove, saj jih 9 od 10 uporablja protivirusno zaščito in požarni zid, je stanje na področju varovanja podatkov bistveno slabše.

Ob dejstvu, da se le dobra tretjina podjetij zaveda razsežnosti varnostnih incidentov, je večina podjetij prepričana, da bi jim varnostne grožnje lahko povzročile resno poslovno škodo. Sploh, če jim ukradejo ali zlorabijo podatke. Kako jih ustrezno zaščititi? Predvsem tako, da »tesneje« upravljajo s poverilnicami (beri: uporabniškimi imeni in gesli) ter dostopom do podatkov, del varnostne higiene pa mora postati tudi izdelava varnostnih kopij podatkov.

Ni vsaka varnostna kopija dobra varnostna kopija

»V praksi opažamo, da se veliko podjetij zanaša na neustrezne rešitve hrambe kopij svojih podatkov. Te v resnici ponujajo kvečjemu lažen občutek varnosti, saj ne zagotavljajo ključnih aspektov varne hrambe,« je prepričan Primož Klasinc, ICT&Cybersecurity Manager v podjetju A1 Slovenija.

Največji upad dobička je bil zabeležen v industriji materialov, energetiki in zdravstveni industriji, telekomunikacijska in informacijska industrija pa sta dosegli največjo rast dobička.
Shutterstock

V čem je težava? Brezplačne storitve varnostnega kopiranja podatkov so brezplačne prav na račun odsotnosti večine varnostnih mehanizmov. Z njimi pravzaprav svoje podatke zgolj skopiramo na disk v podatkovnem centru ponudnika. Če smo na primer varnostno kopirali že okužene podatke, bomo ob njihovi obnovi zopet okužili ciljni sistem ali pa IT-okolje podjetja. Pri izbiri rešitve za varnostno kopiranje velja zato preveriti, ali ta zagotavlja tudi aktivno zaščito proti zlonamerni (ang. malware) in izsiljevalski (ang. ransomware) programski opremi ter morebitne druge napredne funkcije, ki jih podjetje potrebuje.

»A1 Cyber Backup je namenska rešitev, s katero podjetja poskrbijo za varnostno kopiranje podatkov od fizičnih in virtualnih strežnikov do naprav zaposlenih, varno hrambo varnostnih kopij v evropskem oblaku ali lokalno. Ne le izdelava varnostnih kopij, veliko pozornosti je namenjeno tudi preprosti restavraciji ozr. obnovi podatkov iz varnostnih kopij. Podjetja namreč iščejo rešitve, ki jim zagotavljajo, da bodo ob hekerskem napadu ali drugi katastrofi lahko hitro in enostavno obnovila podatke na svoji ali rezervni lokaciji in nadaljevala z delom,« je še dodal Klasinc.

Za razliko od brezplačnih storitev, kakršne so Box ali Dropbox in podobne, profesionalne storitve varnostnega kopiranja, kakršna je A1 Cyber Backup, premorejo tudi napredna orodja za upravljanje, ki skrbnikom IT v podjetjih omogočajo in olajšajo skupinsko upravljanje naprav ter avtomatizacijo izdelave varnostnih kopij, s čimer prihranijo ogromno časa. Podjetjem, ki želijo preizkusiti uporabnost storitve, A1 omogoča brezplačno testno uporabo.

A1 Cyber Backup
A1

Več na: a1.si/kibernetska-varnost

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.