Letališče Gradec: Pri čarterjih in pretovoru rekordni, število potnikov še lovi vrednosti predpandemijskega obdobja

Damijan Toplak Damijan Toplak
19.03.2024 17:26

Lani so na Letališču Gradec imeli 733.146 potnikov ali 31 odstotkov več kot leta 2022, a še vedno 300 tisoč manj kot pred pandemijo. Pri pretovoru in čarterskih potnikih pa so bile številke najvišje v 110-letni zgodovini letališča

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodstvo Letališča Gradec, od desne: generalni direktor Wolfgang Grimus, član uprave Jürgen Löschnig, in Gottfried Math, generalni direktor TUI Avstrija (prvi z leve), so v Mariboru predstavili trende na graškem letališču in potovalne trende v letošnji sezoni.
Sašo Bizjak

Vodstvo Letališča Gradec, člana uprave Wolfgang Grimus in Jürgen Löschnig, sta v Mariboru z mešanimi občutki predstavljala lanske rezultate tega avstrijskega letališča, ki je ob skorajda nedelujočem mariborskem letališču vse bolj pomembno tudi za slovenske potnike in slovensko gospodarstvo. Pri pretovoru je graško letališče z 19.379 pretovorjenimi tonami imelo rekorden rezultat ali 17 odstotkov višji pretovor kot predlani, kar kaže na moč njihovega gospodarstva. Prav tako je s 156.849 prepeljanimi čarterskimi potniki, kar je bilo 31 odstotkov več kot predlani, okrevala turistična panoga, v letu dni je za 31 odstotkov zraslo tudi število potnikov na rednih letalskih linijah, a je s 576.277 prepeljanimi potniki še zmeraj za skoraj 320 tisoč potnikov nižje kot v rekordnem letu 2019. Popandemsko okrevanje rednih linij in vedno več poslovnih sestankov na daljavo je po besedah Wolfganga Grimusa razlog za manjše število prepeljanih potnikov na rednih linijah.

Vodstvo Letališča Gradec, od desne: generalni direktor Wolfgang Grimus, član uprave Jürgen Löschnig, in Gottfried Math, generalni direktor TUI Avstrija (prvi z leve), so v Mariboru predstavili trende na graškem letališču in potovalne trende v letošnji sezoni.
Sašo Bizjak

Rast skupnega števila prepeljanih potnikov je bila lani na graškem letališču prav tako 31-odstotna, a je 733.146 prepeljanih potnikov še daleč od 1,036.929 potnikov, kolikor so jih v Gradcu našteli leta 2019, torej preden je "udarila" epidemija koronavirusa, ki je še posebej prizadela letalski promet in s tem letališča. Vodstvo graškega letališča meni, da bodo šele leta 2026 znova pri milijonu prepeljanih potnikov, so pa lani drugo leto zapored poslovali z rahlim dobičkom. Graško letališče je lani imelo 33,5 milijona evrov prihodkov, še leta 2019 pa 37,3 milijona evrov.

Za primerjavo še podatki za ljubljansko letališče. Tam so lani prepeljali 1,27 milijona potnikov ali 30 odstotkov več kot v letu pred tem, od tega s čarterskimi leti 151 tisoč, kar pa je šest tisoč manj, kot je bilo čarterskih potnikov v Gradcu. V letošnjih prvih dveh mesecih je imelo ljubljansko letališče 161.377 potnikov ali še 31,4 odstotka več kot lani v tem obdobju, s čimer si lahko do konca leta obetajo poldrugi milijon potnikov, 35-odstotno rast imajo letos tudi na graškem letališču, kjer so do 17. marca našteli 121 tisoč potnikov.

Počitniška sezona se podaljšuje

"V Gradcu povečujemo število letov na rednih linijah, saj jih bo v poletni sezoni 90 tedensko, od teh 27 v Frankfurt, po 20 v München in na Dunaj, pet tudi v Zürich. Več bo tudi čarterskih letov, predvsem v turško Antalyo in v špansko Palmo de Mallorco. Tako bo graško letališče to poletje neposredno povezano z 31 destinacijami v 13 državah, med njimi so tudi grški otoki in ciprska Larnaka. Jeseni in pozimi pa imamo čarterske lete na Kanarske otoke (Tenerife, Gran Canaria) in v Egipt s Hurghado, tako da je naše letališče s počitniškimi destinacijami zastopano vse koledarsko leto," je izpostavil Wolfgang Grimus, ki je med desetimi najbolj obiskanimi destinacijami graškega letališča ob nemško govorečih mestih navedel Amsterdam, Heraklion na Kreti in egiptovsko Hurghado. Opažajo trend, da se počitniški čarterji pričenjajo prej v sezoni, tudi aprila, končujejo pa kasneje, šele konec oktobra in v začetku novembra.

Sašo Bizjak

Po besedah Jürgena Löschniga vedno več pozornosti na graškem letališču namenjajo različnim sejemskim in kongresnim dogodkom, že več let pripravljajo tako imenovani letalski tek, ki se ga udeleži več kot 800 tekačev, povečujejo število najemnikov in špediterjev. Veliko investirajo v zelene tehnologije, tako v fotovoltaiko, v bolj "zeleni" vozni park in v energetsko bolj varčno LED-razsvetljavo. Na 272 hektarjih zelenih površin (za 380 nogometnih igrišč) skrbijo za botaniko, določene živali, imajo na primer pet hotelov za žuželke. Malokdo ve, da je s 110 leti delovanja letališče v Gradcu najstarejše v Avstriji.

Želje: London, Pariz, Barcelona, znova Istanbul

Slovenski gostje med sredozemskimi destinacijami preferirajo Turčijo, Španijo in Grčijo, pa je dejal Gottfried Math, generalni direktor TUI Avstrija, ki v Sloveniji sodeluje s turistično agencijo Sonček. Konec februarja so med 1000 Slovenci opravili anketo, ki je pokazala, da je slaba tretjina slovenskih potnikov že rezervirala počitnice, desetina jih je že potovala, 16 odstotkov jih ne bo potovalo, medtem ko jih 37 odstotkov še nima rezerviranih počitnic, 19 odstotkov anketirancev pa je neodločenih glede letošnjih počitnic. "Tri četrtine Slovencev bo potovalo v tujino, od teh kar 62 odstotkov v sosednje države - Hrvaško, Italijo in v Avstrijo, kakšnih 21 odstotkov pa jih bo potovalo z letalom v različne mediteranske države, in slednji so potencialni čarterski potniki iz Gradca," je dejal Math in dodal, da jih bo od tam največ potovalo v Turčijo, vedno več pa se jih zanima tudi za obiske mest. "Zato bi v prihodnje radi dodali nemški Stuttgart, srednjeročno pa še London, Pariz in Barcelono, znova tudi Istanbul," pa je sklenil prvi mož graškega letališča Wolfgang Grimus.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta