Obrestne mere za depozite zrasle, a le pri nekaterih bankah

15.06.2023 05:26

V zadnjih dveh mesecih je obrestne mere za depozite dvignila dobra tretjina bank, ki poslujejo v Sloveniji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Preden sklenete depozit, vedno preverite, v katerih časovnih obdobjih so obresti višje.
Andrej Petelinšek

Nekatere banke so dvignile obrestne mere za depozite, a le redke ponujajo več kot odstotek letno, poroča Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). Preverite, koliko za svoj denar dobite pri različnih bankah in hranilnicah.

Še vedno velik razkorak med krediti in depoziti

Kar nekaj bank svoje obrestne mere za depozite še vedno drži blizu ničle, saj ne dosegajo niti desetine odstotka, poročajo v ZPS. Nekoliko višje obrestne mere ponujajo predvsem manjše banke, ki skušajo na ta način pridobiti nove depozitarje oziroma komitente. Po drugi strani smo priča občutnim povišanjem obrestnih mer za kredite, šestmesečni Euribor pa je presegel 3,7 odstotka.

Kakšna doba vezave je najboljša?

To je odvisno predvsem od vašega osebnega finančnega položaja in načrtov v prihodnosti. Predolga vezava vas lahko, če boste denar potrebovali predčasno, drago stane oziroma do denarja v nekaterih primerih sploh ne boste mogli priti, o čemer smo pisali v prispevku Previdno pri sklepanju depozitov. Poleg tega predolge vezave trenutno zaradi še vedno razmeroma nizkih obrestnih mer niso najbolj smiselne.

Koliko dobite za prihranjenih deset tisočakov?

V zadnjih dveh mesecih je obrestne mere za depozite dvignila dobra tretjina bank, ki poslujejo v Sloveniji. S spletnim primerjalnikom depozitov so v ZPS izračunali, koliko obresti lahko zaslužite pri različnih bankah. Ker večina omogoča sklenitev depozitov tudi nekomitentom - ponekod je sicer obrestna mera v takem primeru nižja -, ni razloga, da ne bi izbrali trenutno najbolj ugodne ponudbe. Nekatere banke ponujajo dodatke k obrestim, če pri njih odprete račun.

Preden sklenete depozit, vedno preverite, v katerih časovnih obdobjih so obresti višje. Tako se vam na primer pri večini bank bolj splača denarju odpovedati za 13 kot za 12 mesecev, oziroma za 25 namesto za 24. Tudi zato tokratni izračun obresti temelji na 13 oziroma 25-mesečni vezavi.

Največ obresti z vezavo 10.000 evrov za 13 mesecev dobite pri banki Sparkasse, in sicer 271 evrov. Pri Addiko Bank znaša znesek obresti 226 evrov, pri DBS 162 ter pri Gorenjski banki 157 evrov.

Pri vezavi za 25 mesecev so prav tako najbolj radodarni pri Sparkasse, prejmete lahko 626 evrov. Izračunane obresti pri Addiko Bank znašajo 486 evrov, pri Gorenjski banki pa 399 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta