Ozaveščanje je ključno v boju zoper sovražni govor na spletu. Mladi so za svojo kreativnost pri tem lahko nagrajeni

M. S.
07.11.2022 11:38

Več kot 20.000 ogledov so v počitniškem tednu zabeležile delavnice varne uporabe spleta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z delavnicami najmlajše generacije izobražujejo o izredno pomembni tematiki in jih ob vstopu v digitalni svet opolnomočijo z vedenjem o prednostih, pasteh ter nasploh o vedenju in komuniciranju v spletnem okolju.
Sašo Bizjak

Služba Vlade Republike Slovenija za digitalno preobrazbo je objavila javni natečaj, na katerem bodo izbrani trije najboljši digitalni izdelki na temo Mladi skupaj proti sovražnemu govoru na spletu. Z natečajem želi spodbujati ozaveščanje učencev osnovnih šol o problematiki sovražnega govora na spletu in družbenih omrežjih ter krepiti zavedanje o uporabi spletne komunikacije. Najboljše tri udeležence bo sprejela ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh.

K prijavi so vabljeni mladi, ki želijo s svojimi umetniškimi in drugimi kreativnimi izdelki v digitalni obliki na poseben način osvetliti tematiko sovražnega govora na spletu. Učenci naj se individualno prijavijo prek elektronskega naslova natecaj.sdp@gov.si s prijavnico, dostopno na spletni strani Službe za digitalno preobrazbo. Natečajni izdelki morajo biti poslani v digitalni obliki, lahko so fotografija izdelka, esej, GIF, video, predstavitev, infografika ali drug digitalni medij. Natečaj poteka do 18. novembra 2022, na njem pa lahko sodelujejo vsi učenci osnovnih šol in osnovnih šol s prilagojenim programom.

Izjemen odziv otrok na delavnice varne uporabe spleta

Več kot 20.000 ogledov so v počitniškem tednu zabeležile delavnice varne uporabe spleta, ki jih je v času jesenskih počitnic pripravila Služba za digitalno preobrazbo v sodelovanju z osnovnošolskim učnim portalom YUNO - tvoja šola za osnovnošolce. Delavnice vključujejo tematike, kot so spletni bonton, uporaba družbenih omrežij, spletno nasilje in prepoznavanje lažnih informacij. Vsaka delavnica je sestavljena iz posnete video razlage s pripravljeno predlogo, povzetka ter interaktivnega kviza za preverjanje in utrjevanje usvojenega znanja. Udeležencem pa so na spletnem naslovu Yuno.si na voljo tudi anonimni vprašalniki, s katerimi lahko preverijo morebitno prekomerno rabo zaslonov, družbenih omrežij in lažje prepoznajo lažne novice, s čimer v Sloveniji sledimo problematiki z metodologijo, poenoteno na ravni EU.

Ob tem so v Službi Vlade RS za digitalno preobrazbo izrazili veselje, da lahko najmlajše generacije izobražujejo o izredno pomembni tematiki in jih ob vstopu v digitalni svet opolnomočijo z vedenjem o prednostih, pasteh ter nasploh o vedenju in komuniciranju v spletnem okolju.

Hkrati so v času jesenskih počitnic za srednješolce potekale delavnice Kako obvladati jezik tiktoka, kjer so se udeleženci učili, kako uporabiti tiktok za komuniciranje izvirne vsebine, ki so si jo sami izbrali. Zaradi dobrega odziva delavnice za osnovnošolce Varnost na spletu do nadaljnjega ostajajo na voljo, saj gre za posnete vsebine, zabavne kvize in povzetke, delavnice za srednješolce Kako obvladati jezik tiktoka pa potekajo preko platforme Zoom in jih bodo ponovili v tretjem tednu novembra, torej od 14. do 18. novembra.

Mobilni heroji starejše o uporabi spleta ozaveščajo na terenu

Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo je s skupaj s socialnim podjetjem Simbioza v zadnjih dneh oktobra začela z izvajanjem projekta Mobilni heroji. V okviru projekta starejšim prebivalcem v ruralnih okoljih s pomočjo mobilne enote socialnega podjetja Simbioza nudijo usposabljanja in krepitev osnovnih digitalnih kompetenc za (varno in samostojno) uporabo informacijsko-komunikacijskih tehnologij. Individualna podpora na terenu je starejšim v veliko pomoč pri spoznavanju in varni uporabi digitalnih orodij. V prvem tednu je potujoča učilnica obiskala Tržišče, Brestanico, Jesenice, Medvode in Pirniče, delavnic pa se je doslej udeležilo 70 posameznikov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta