Pravice potrošnikov: Težave v tujini, strokovna in brezplačna pomoč doma

Tina Recek Tina Recek
15.03.2024 17:17

Največ preglavic je na področju letalskih prevozov, težav s prtljago, najema vozil ter spletnega nakupa oblačil in obutve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Romana Javornik: "Vse več slovenskih potrošnikov se zaveda svojih pravic." 
Tina Recek

Ob svetovnem dnevu pravic potrošnikov je Evropski potrošniški center (EPC) Slovenija v sodelovanju s sektorjem za varstvo potrošnikov na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport v nakupovalnem središču Citypark Ljubljana opominjal zainteresirane, da imamo Slovenci kot prebivalci Evropske unije in potrošniki na skupnem notranjem trgu vrsto pravic, in jih tudi z njimi seznanil.

EPC Slovenija namreč že 17 let seznanja potrošnike z njihovimi pravicami v EU, jim svetuje, kako jih uveljaviti ter jim omogoča strokovno podporo pri reševanju njihovih pritožb zoper tuje ponudnike blaga in storitev iz Evropske unije, Islandije, Norveške in za zdaj še iz Združenega kraljestva. Romana Javornik iz EPC je ob tej priložnosti zaupala, da se vse več slovenskih potrošnikov zaveda svojih pravic tako na domačem kot na skupnem evropskem trgu. Lani so obravnavali 1413 zahtevkov potrošnikov, od tega je bilo 385 pritožb, ki so jih reševali skupaj s kolegi v mreži EPC, preostalo pa so bile zahteve za informiranje ali svetovanje, kako uveljaviti pravice. Po besedah Javornikove na leto uspejo potrošnikom pridobiti povračila v vrednosti od 70 do 100 tisoč evrov. A pogoj za obravnavo pritožbe v okviru mreže EPC je, da potrošnik pri uveljavljanju svojih pravic pri tujem ponudniku sam ni bil uspešen.

Precej zavajanja na področju najema vozil

In na katerih področjih najbolj pogosto pomagajo? Sogovornica naniza letalske prevoze, težave s prtljago, najem vozil in spletni nakup oblačil in obutve. "Zlasti na področju najema vozil je veliko zavajanja in nepreglednosti zaradi velikega števila posrednikov. Recimo dogaja se, ko pride potrošnik na mesto prevzema, naleti na veliko dodatnih stroškov, na katere pred tem ni bil opozorjen. Prav tako ni malo nevšečnih situacij pri vračilu vozila, ko ponudnik zahteva poplačilo škode, na primer kakšne praske, ki prej ni bila potrjena z obeh strani."

Ni želel zamenjati pojoče posode

Njena kolegica Anita Bezovšek postreže z bolj konkretnim primerom, ki ji je še posebej ostal v spominu. Na njih se je pred kratkim obrnila Slovenka, ki je preko spleta v Franciji naročila komplet sedmih tako imenovanih pojočih skled za izvajanje terapije z zvokom. Za njih je odštela več tisoč evrov. A glej ga, zlomka, kmalu po uporabi ena od njih ni več oddajala takega zvoka, kot bi ga morala. Šlo je za skrito napako. O njej je obvestila francoskega trgovca, ki pa je krivdo prelevil nanjo, rekoč, da posode ni pravilno uporabljala. Ker pri uveljavljenju svoje pravice ni bila predhodno sama uspešna, je, kot rečeno, obvestila EPC Slovenija, ta pa kolege v Franciji in posledično ji je francoski trgovec naposled le brezplačno zamenjal želeno posodo z novo.

Dobre izkušnje mimoidočih

Na srečo take neprijetne izkušnje niso imeli mimoidoči, ki smo jih prestregli pred vhodom v nakupovalno središče. Da že več kot 20 let nakupuje preko spleta zgolj pri italijanskih ponudnikih, predvsem oblačila za ženo, ki je invalid, nam je zaupal upokojenec Igor. Ne kupuje pa samo oblačil, temveč vso sodobno elektroniko pri italijanskem ponudniku, ki je po njegovih besedah cenejša kot pri nas. "Zgolj pri naših trgovcih nakupujem oblačila preko spleta zase in za vnuke ter vedno plačam po povzetju," nam je zaupala upokojenka Alenka. Prav tako se po nakup za oblačila na splet "odpravi" Ana, a pri kitajskem ponudniku. Tudi ona ni naletela na nobene preglavice v roku pol leta, odkar si na ta način polni garderobno omaro. 

Da bi tudi preostali, ki se odpravijo čez mejo po nakup, bodisi fizičnega bodisi spletnega, imeli take izkušnje kot predhodni sogovorniki, Romana Javornik svetuje, naj preverijo verodostojnost ponudnika, kje ima sedež, dostopnost kontaktov in natančno preberejo pogoje poslovanja. Ker se vse bolj bližajo dopusti, bodočim dopustnikom, ki bodo potovali v tujino v lastni režiji, postreže še z nasvetom, naj v primeru rezervacije najprej preverijo, ali gre za nastanitev pri pravni ali pri fizični osebi. Pri slednji jih namreč ne ščiti evropska potrošniška zakonodaja. V nadaljevanju naj preberejo splošne pogoje poslovanja, pogoje rezervacije in pogoje njene odpovedi in podobno. In vsak korak naj posebej fotodokumentirajo ter shranijo dokazila za lažje morebitno kasnejše reševanje težav.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta