Novinar je zakupil mobilne podatke, in četudi jih ni porabil, je za storitev operaterja A1 plačal dvakrat. Zakaj?

Asja Lednik Štrukelj Asja Lednik Štrukelj
14.12.2023 11:30

Četudi potrošnik ni porabil vseh podatkov, so mu storitev zaračunali dvakrat. Pri A1 so bili z odgovorom skopi, kaj pa pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije in tržnem inšpektoratu?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Prav zato si prizadevamo, da bi operaterji vendarle znižali redne cene storitve v tujini (izven EU), kjer za prenos podatkov plačamo tudi 7000-krat več kot v EU."
Profimedia

"Kakšna kraja," se začne zapis novinarja na družbenem omrežju Facebook. Nadalje opiše svojo izkušnjo: "Zakupiš prenos podatkov v tujini. Greš v Beograd za krompirjeve počitnice. V tistih nekaj dneh seveda ne porabiš vseh podatkov. Dobiš položnico v začetku novembra in plačaš zakup podatkov. Ok, logično. Pride danes, v začetku decembra nova položnica. In spet je za plačati zakup podatkov. Isti znesek. Kličem za dodatne informacije na A1. Čakam, čakam in čakam na prosto linijo. Pa čakam, čakam in čakam na prosto linijo. In po prevezavi končno dobim pojasnilo, da se je zakup obračunal v dveh obračunskih obdobjih. Da je to normalno. Četudi zakupljenih podatkov sploh nisem porabil." Novinar se je v srbsko prestolnico odpravil v ponedeljek, 30. oktobra, domov pa se je vračal v petek, 3. novembra. Ob tem dodaja: "Za vse plačnike pa: niso pomembni podatki, ki jih plačate, ampak obračunsko obdobje, da lahko iste podatke preplačate! Izjemna poslovna logika!"

Kmalu se je pod objavo na Facebooku oglasilo več spletnih uporabnikov s podobno izkušnjo. "Ista zgodba," je zapisala prva uporabnica, druga pa: "Jaz sem, po nejasnih ponudbah, zakupila podatke, 30. oktobra. In mi je veljalo en dan. Mesečni paket. Ker gre na mesec, ne za en mesec. To je tudi kraja." 

Torej, si predstavljate, da bi kupili štruco kruha, jo pojedli do polovice in preostalo polovico zabrisali v smeti samo zato, da bi lahko kupili novo štruco?

Tovrsten nakup ni nujno najbolj racionalna rešitev

Po odgovor smo se najprej obrnili na operaterja A1, kjer je zaplet tudi nastal. Njihov odgovor je bil skop: "Koriščenje zakupljenih enot je možno od vklopa do zaključka obračunskega obdobja. Ker ne vemo, za katerega uporabnika gre, predvidevamo, da je enote v tujini najverjetneje koristil znotraj dveh obračunskih obdobij, zato je bil zakup obračunan v obeh obdobjih. Za podrobnejšo razlago primera bi potrebovali podatke uporabnika, zato svetujemo, da se v primeru dodatnih vprašanj ponovno obrne na našo službo za podporo uporabnikom."

Kako pa novinarjev primer komentirajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) in Tržnem inšpektoratu Republike Slovenije (TIRS)? "Obračunavanje storitev mobilnih operaterjev se lahko obračuna po porabi ali v paketih. V primeru opcij gre praktično vedno za prodajo storitev v paketu, torej zakupimo določeno količino pogovorov, sporočil, podatkov … in zanje plačamo fiksno ceno, ki ni odvisna od dejanske porabe. Opcija je časovno omejena, vezana na obračunsko obdobje, kar pomeni, da uporabnik, ki opcijo uporablja ob koncu enega in v začetku naslednjega obračunskega obdobja, za takšno opcijo plača dvakrat," pravijo na ZPS.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so že večkrat opozorili, da nakup opcije ni nujno najbolj racionalna rešitev, saj je odvisna tudi od tega, koliko storitev, vključenih v opcijo, bo uporabnik v resnici porabil, dodajo. "Prava cena za uporabnika je zato pravzaprav cena opcije v razmerju s porabljenimi količinami iz opcije."

Kam se lahko obrne potrošnik?

V tujini je lahko težava še v tem, da se telefon priklopi na omrežje operaterja, s katerim naš operater nima dogovora, in zato ob opciji (katere storitev ne uporabljamo, ker nismo v pravem omrežju) plačujemo še za storitve operaterja po rednem ceniku. "Prav zato si prizadevamo, da bi operaterji vendarle znižali redne cene storitve v tujini (izven EU), kjer za prenos podatkov plačamo tudi 7000-krat več kot v EU. V tem primeru bi potrošniki ob zmerni uporabi prenosa podatkov plačevali manj kot danes plačujejo za opcije, v katerih redko porabijo vsaj večji del, če že ne celotne količine podatkov," še menijo na ZPS.

Tržni inšpektorat pa je primer Večerovega novinarja komentiral z naslednjimi besedami: "Poslovanje operaterjev s končnimi uporabniki, vključujoč tako fizične kot pravne osebe, specialno ureja zakon o elektronskih komunikacijah. Dodatno pa medsebojne pravice in obveznosti urejajo še sklenjene naročniške pogodbe s pripadajočimi pogoji poslovanja med operaterji in naročniki, pri čemer je opredeljen tako datum pristopa k sklenitvi naročniškega razmerja kot tudi obračunsko obdobje."

V primeru odločitve potrošnika za pristop k nakupu dodatne storitve, na primer zakupa količin prenosa podatkov, je načeloma določeno, koliko časa traja zakupljena storitev - običajno do konca porabe zakupljenih količin oziroma do konca določenega obdobja, pravijo na TIRS. "V slednjem primeru je bistveno, da je potrošniku ves čas trajanja nakupa dodatne storitve/opcije na razpolago celotna vsota zakupljenih količin, ali bo potrošnik te dejansko porabil ali ne, pa je v domeni samega potrošnika oziroma naročnika te storitve. V kolikor potrošnik oziroma pravna oseba meni, da so mu/ji bile določene storitve neupravičeno zaračunane, se lahko za pomoč pri reševanju individualnega spora obrne na Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve RS, ki je pristojna za reševanje tovrstnih sporov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta