Prihodnost nakupovanja: Avtomobil bo postal sredstvo za identifikacijo

M. S.
11.12.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na področju plačil iz avtomobila se obeta revolucija s tehnologijo, ki bo, kakopak, shranjena v oblaku.

Profimedia

Kupci avtomobilov blagovne znamke Mercedes-Benz v Združenem kraljestvu in Nemčiji bodo od pomladi leta 2022 lahko plačevali s pomočjo senzorja prstnih odtisov v vozilu, temu pa bodo sledili še drugi evropski trgi. Nakupi bodo nato opravljeni neposredno prek glavne enote v vozilu ali MBUX. Rešitev bo pozneje na voljo tudi na drugih svetovnih trgih, sporočajo iz podjetij Daimler Mobility in Visa. Novost je namreč produkt globalnega tehnološkega partnerstva, ki bo digitalno poslovanje preprosto in priročno integriralo v avtomobile.

Daimler z napovedano novostjo jasno sporoča, da si želi postati prvo avtomobilsko podjetje na svetu, ki bo avtomobile uveljavilo tudi kot plačilne naprave z dvostopenjsko avtentikacijo. Z novim globalnim tehnološkim partnerstvom med omenjenima družbama bo Daimler začel omogočati digitalno nakupovanje iz avtomobilov. To pomeni, da bo vnašanje gesel ali uporaba mobilnih naprav za avtentikacijo plačil kmalu preteklost, saj bo vozilo, zahvaljujoč tehnologiji delegirane avtentikacije družbe Visa, samo postalo biometrično podprta plačilna naprava.

Nakupovanje iz avtomobila je postalo sestavni del razkošja uporabniške izkušnje. Globalna plačilna platforma družbe Daimler Mobility, ki jo imenujejo Mercedes pay, uporabnikom omogoča nakupovanje neposredno iz avtomobila. To vključuje tudi storitve Mercedes me, uporabi pa se lahko tudi za točenje goriva in parkiranje.

"Veseli nas, da bomo skupaj z našim partnerjem Daimler Mobility prvič v zgodovini uvedli rešitev za plačevanje iz avtomobila," pravi Antony Cahill, namestnik izvršnega direktorja in vodja evropskih trgov Visa Europe: "Pomembno je, da uspešno pilotno testiranje in začetni zagon potekata v Evropi, saj je to vodilno svetovno središče na področju plačil in avtomobilskih inovacij. Naš primer odlično prikazuje, kako lahko vodilni svetovni ponudnik digitalnih plačil in eden največjih proizvajalcev avtomobilov združita svoje tehnologije ter ustvarita novo generacijo pametnih rešitev za področje mobilnosti, ki vozniku in potnikom zagotavljajo popolnoma novo izkušnjo povezanega poslovanja v avtomobilu."

Avtomobil bo, zahvaljujoč tehnologiji delegirane avtentikacije družbe Visa, sam postal biometrično podprta plačilna naprava.

Visa, Daimler

"Mercedes pay je naš kompetenčni center za plačevanje iz avtomobila, preko katerega strankam ponujamo digitalne storitve po vsem svetu, saj so popolnoma integrirane v Mercedes-Benzov ekosistem," pa pravi Franz Reiner, izvršni direktor podjetja Daimler Mobility, in dodaja, da bo plačevanje iz avtomobila izpolnjevalo zahteve dvostopenjske avtentikacije na varen in uporabniku prijazen način. "Nič ni bolj preprosto od odobritve plačila s prstnim odtisom. Varnost je seveda pomemben del te uporabniške izkušnje, ki jo omogočamo s plačevanjem iz avtomobila. Strankam ponujamo varnost ne le pri vožnji, temveč tudi pri plačevanju," pravi Reiner.

Daimler bo tako prvo avtomobilsko podjetje na svetu, ki bo v svoja vozila vgradilo sistem Visa Cloud Token Framework. Gre za varnostno tehnologijo v oblaku, ki omogoča večjo prilagodljivost na več različnih napravah in odstranjuje občutljive plačilne podatke tako, da jih pretvori v žetone in jih varno shrani. Ti omogočajo tudi povezovanje več naprav v avtomobilu in zunaj njega, ki so nato neposredno povezane z bančnimi informacijami potrošnika. To bistveno izboljša celotno uporabniško izkušnjo plačevanja, saj potrošnikom za dokončanje nakupa ni več treba vnašati dolgih številk kartic ali preklapljati med napravami za preverjanje pristnosti plačil. Rešitev bo uporabljena za sprožitev dvostopenjskega preverjanja pristnosti.

Trendi na področju mobilnosti in električnih vozil, souporabe vozil, avtonomne vožnje in povezanih vozil povečujejo povpraševanje po inovativnih načinih plačevanja, ki se lahko izvedejo kar v vozilih. Samo v naslednjih dveh letih naj bi se število povezanih avtomobilov po vsem svetu povečalo na več kot 352 milijonov, skupna vrednost plačil v avtomobilih pa naj bi po napovedih do leta 2025 dosegla približno 86 milijard dolarjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta