Prisluhnite telesu, bodite zmerni. S to aplikacijo, ki je slovenski izum, vam lahko uspe

Mitja Sagaj
27.08.2021 17:35
Ker današnjo poplavo najrazličnejših oblik rekreacije pogosto spremlja tudi pretiravanje, je slovenska ekipa razvila aplikacijo Gentler, ki uporabnika usmerja k zmerni rekreaciji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marsikdo se danes sploh ne zaveda, da z vadbo pretirava.
 
Shutterstock

Pretiravaš. Giblješ se zunaj območja zdravega napredka. Za trajnostni napredek si privošči počitek in si nameni dovolj časa, da si opomoreš. Tako me na podlagi podatkov o mojih aktivnostih, pa tudi na podlagi mojih osnovnih podatkov o spolu, teži, količini in kakovosti spanja ter številnih drugih, ki jih pač danes pametne naprave (mobilni telefon, pametna ura in druge) beležijo o meni, opomni Gentler, nova aplikacija slovenske ekipe. In to pravzaprav po zgolj dveh malce bolj rekreativno intenzivnih dneh in dan po res nekajkilometrskem pohodu čez del Mariborskega Pohorja. A moj novi pomočnik za zmerno rekreacijo menda že ve.

Bogate izkušnje v startupovskem okolju

"V poplavi aplikacij, ki spodbujajo vadbo, smo želeli ustvariti aplikacijo, ki bo uporabnika opozarjala na zmernost pri vadbi, kar je ključno, da bi se lahko izognili poškodbam," razlaga Katarina Lotrič, soustanoviteljica in direktorica podjetja Gentler Stories, ki bo v četrtek, 2. septembra, v Applovi trgovini z aplikacijami App Store lansiralo aplikacijo Gentler. Predvsem bogatim izkušnjam v startupovskem okolju - vsi štirje soustanovitelji Gentler Storiesa, ob Lotričevi še Andrej Mihelič, Luka Orešnik in Jasna Krmelj, so že bili del ekipe startupov, Orešnik in Krmeljeva skupaj z Lotričevo tudi del ekipe digitalne pobarvanke Lake, ki je prejela nagrado Apple Design Award, najprestižnejšo priznanje v industriji - se lahko ekipa zahvali, da je v zgolj dobrega pol leta razvila aplikacijo, ki naj bi pomagala spreminjati svet tako rekreativnih kot tudi bolj resnih športnikov.

Katarina Lotrič: "Zdelo se nam je pomembno, da ljudje razumejo procese v telesu, ker šele nato bodo znali svoje telo poslušati."
Osebni arhiv

Iz lastnih izkušenj s poškodbami in izgorelostjo je izhajala ekipa pri razvoju aplikacije, kot je na trgu še ni. Po besedah sogovornice so izhajali iz celostne skrbi zase, tako fizične kot mentalne in čustvene. Skrb zase postaja ob tem ritmu življenja vse pomembnejša, marsikdo pa se sploh ne zaveda, da pri vadbi pretirava. Za dobro analizo posameznikovih vadb in njihove ustreznosti zanj ekipa sodeluje tudi z zunanjimi strokovnjaki, ključen za dobro analizo in koristne napotke pa je seveda dostop do informacij, ki jih naše pametne naprave danes tako nenehno zbirajo o nas.

"Kot trener in vsestranski športni navdušenec gledam na gentler kot na zelo koristen pripomoček, ki moje subjektivne občutke o naporu, utrujenosti in treniranosti spremeni v zelo preprosto berljivo obliko," po testni uporabi pravi Vid Koblar in nadaljuje: "Sam imam sicer kot diplomant fakultete za šport in osebni trener z desetimi leti izkušenj dovolj strokovnega znanja in podlage, da te znake pri sebi prepoznam, se mi je pa ideja in filozofija te aplikacije zdela fantastična z vidika spremljanja lastnega stanja za moje stranke. Že od prvega dne, ko me obiščejo, jim poskušam priučiti načelo zmernosti, doslednosti in ozavestiti dejstvo, da je treba poslušati svoje telo."

"Upoštevam tudi dneve za počitke"

Tako Katarina Lotrič kot Vid Koblar izpostavljata netekmovalno zasnovo, ki na prvo mesto postavlja uporabnika, njegovo zdravje in ne tekme ali primerjanja z drugimi, ter "umirjen" uporabniški vmesnik, ki na prijazen način uporabnika vodi po pravi poti. Hkrati aplikacija ponuja tudi vpoglede oziroma kratke prispevke, ki uporabniku na razumljiv način pojasnijo kaj, zakaj in kako se odvijajo procesi v njegovem telesu. "Zdelo se nam je pomembno, da ljudje to razumejo, šele nato bodo znali svoje telo poslušati," pravi Katarina Lotrič, Vid Koblar pa priznava, da zmernost danes postaja redkejša od žlahtnih kovin: "Za športnike je zmernost izjemnega pomena, saj s tem dosežemo ravnovesje, v katerem človeški organizem najbolje deluje. Pretiravanje s čimerkoli ima škodljive posledice, saj telo potiskajo iz ravnovesja. Človeško telo ima čudovito sposobnost adaptacije, dokler je sprememba zmerna, ko pa se pojavijo ekstremi, se v telesu zažene 'vojno stanje', ki poruši hormonsko ravnovesje, povzroči motnje v metabolizmu, onemogoča optimalno mišično delo, moti spanje in regeneracijske procese, vse to pa prej ali slej pelje v bolezen."

Pretiravanje se ne obnese, prisluhnite telesu.

A ne le za resnejše športnike, tudi za rekreativne športnike, kot je Edina Novak, tudi mlada mamica, je Gentler uporaben: "Zame najbolj koristen je oblak aktivnosti, kjer vidim, kako napredujem in če sem še vedno na pravi poti. Všeč so mi tudi sporočila, ki so res razumevajoča in spodbujajoča." Edini Novak je všeč tudi povzetek vseh njenih aktivnosti v določenem obdobju, dodaja pa, da je po zaslugi Gentlerja ugotovila, kje je njena meja: "Upoštevam tudi dneve za počitek." In kaj je morda še najbolje? To, česar v drugih aplikacijah ne boste našli - da lahko svoj status iz aktivnega spremenite tudi v "poškodovan" ali "bolan". Tedaj ste lahko brez slabe vesti manj aktivni.

Aplikacijo lahko snamete tukaj
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta