Razmišljate o prenehanju kajenja? Mlada mariborska študenta imata rešitev ...

26.10.2021 06:00
Študenta medicine sta patentirala lesen inhalator, ki bo ljudem pomagal pri odvajanju od kajenja in blažil simptome stresnega življenja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Žnidarič in Žan Michel Žurga sta produkt predstavila na Kickstarterju, omrežju, ki omogoča uveljavitev ustvarjalnih projektov.
Osebni arhiv

Mlada mariborska inovatorja, sicer študenta 6. letnika Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, Matej Žnidarič in Žan Michel Žurga sta na Kickstarterju - platformi, ki omogoča predstavitev in uveljavitev ustvarjalnih projektov, predstavila lesen inhalator za eterična olja Kiff. Gre za izdelek, ki bo ljudem pomagal pri odvajanju od kajenja in hkrati blažil simptome, povezane s stresnim načinom življenja. Za objavo na Kickstarterju sta se odločila, da bi zbrala začetna sredstva za zagon proizvodnje in povečala prepoznavnost na svetovnem trgu. V enem tednu sta zbrala 69 podpornikov, ki so jima donirali okoli 3000 evrov od začrtanih 5000 evrov, kolikor jih potrebujeta.

Navdih dobila med koronakrizo

Žnidarič pojasnjuje, da sta navdih za izdelavo izdelka dobila lani v obdobju vsesplošnega zaprtja, ko sta si zaradi prehlada v lekarni kupila žepni inhalator z vonjem po mentolu, da bi ublažila simptome zamašenega nosu. "Vonj po mentolu je sčasoma zbledel, plastični inhalator pa končal v smeteh. Dobila sva idejo, da pantentirava izdelek, ki ne bo samo zabaven za uporabo, temveč bo tudi pozitivno vplival na zdravje," pove Žnidarič in doda, da je glavni problem plastičnih izdelkov, da jih vse več uporabljamo, končajo pa kot smet.

Inhalator Kiff je na voljo v štirih aromah.
Osebni arhiv

Najprej sta raziskala prednosti uporabe eteričnih olj in njihove pozitivne učinke. "Tako sva se odločila izdelati lesen inhalator za omenjena olja, ki bo namenjen večkratni uporabi. S pomočjo 3D-oblikovanja sva dizajnirala različne oblike izdelka in natisnila začetne prototipe. Kasneje sva preizkušala različna eterična olja, ki sva jih nanesla na bombažna polnila in jih vstavila v inhalator," pojasnjuje Žnidarič. Zamislila sta si štiri skupine arom: sivko, črni poper, limonsko travo in mešanico za svež zadah - fresh breeze. "Sivka in limonska trava sta primerni za sprostitev ter ob glavobolu in stresu. Črni poper zmanjšuje potrebo po kajenju, mešanica fresh breeze pa ima osvežilen vonj po mentolu in je primerna za blaženje simptomov prehladnih obolenj," razloži.

Del prihodkov v dobrodelne namene

Inovator Žnidarič poudari, da je dodana vrednost inhalatorja v tem, da je ročno izdelan iz slovenskega lesa. "Glede na to, da imamo v Sloveniji dolgo tradicijo lesarstva, se nama je zdel les logična izbira z vidika uporabnosti in izgleda. Pri proizvodnji želiva delovati čim bolj trajnostno in postaviti večji del v Sloveniji," pove.

Želita si še, da bi šel del prihodkov v dobrodelne namene, saj je namen pomagati pri vzpostavljanju zdravega življenja in odvajanju od kajenja. Za vsak prodan izdelek bo posajeno drevo na območjih, ki jih je prizadela deforestacija. Sporočilo tega je, da za zdravo življenje potrebujemo tudi zdrav planet, pojasnjujeta. Projekt sta razvijala pol leta in se kot študenta ves čas srečevala z omejenim proračunom, a sta z zagnanostjo uspela projekt pripeljati do točke, ko je produkt primeren za prodajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta