Tehnologija in dopust vendarle gresta skupaj. Tako si lahko uredite pisarno, če boste morali delati med počitnicami

Miran Varga Miran Varga
11.07.2022 05:35
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Včasih je veljalo, da se na dopustu ali počitnicah predvsem odklopimo in odpočijemo. A takšnih dopustov je vedno manj, čeprav so koristni. Vedno več ljudi namreč stavi na aktivno preživljanje dopusta - pa tudi našo odvisnost od tehnologije je skoraj nemogoče (povsem) prekiniti. Pa čeprav le za teden ali dva. Ne nazadnje je tehnologija tista, s pomočjo katere se odpravimo na dopust.

Začne se že z iskanjem povezav - cestnih, vlakovnih, letalskih in/ali pomorskih v spletnih iskalnikih. Na namenskih spletnih straneh iščemo tudi najugodnejše ponudnike vozovnic in nastanitev ali pa zgolj bencinske črpalke z (naj)nižjo ceno goriva. Toda ko imamo enkrat dopustniško destinacijo izbrano (beri: rezervirano), se delo tehnologije šele zares začne.

Tehnologija na poti

Se boste do cilja peljali? Poskrbite, da bo vaše vozilo tehnično brezhibno in pripravljeno na daljšo pot ter višje temperature in obremenitve (vemo, da ga boste naložili do roba). Ker utegnejo pot spremljati tudi kakšni nepričakovani zastoji ali postanki, predlagamo, da imate tudi kaj "tehnološke rezerve" - zase ali za svoje najmlajše. Ti se lahko med potjo zamotijo z igranjem iger ali ogledom risank na telefonih in tablicah. Da slednjim ne bi prehitro pošla sapa, si lahko omislite kakšno prenosno baterijo (ang. powerbank), s katero lahko na dopustu tudi na plaži napolnite svoje mobilne naprave. Vmesnik, ki iz 12V-vtičnice za cigaretni vžigalnik v avtomobilu, naredi enega, dva ali celo več priključkov USB, je zelo priročna in priporočljiva stvar, saj lahko vse naprave polnite med vožnjo.

Boste med potjo na dopust prečkali eno ali več držav? Se boste po njih tudi vozili? Če je vaše vozilo opremljeno z navigacijsko napravo, vam priporočamo, da pred dopustom osvežite zemljevide držav (beri: jih nadgradite na zadnjo različico), po katerih boste potovali. Tako se boste vsaj približno izognili zadregi, ki sledi kakšnim konkretnejšim spremembam cest ali njihove ureditve. In ne, to ni tako redko – v Evropi se v par letih spremeni kar 10 odstotkov cestnega omrežja ...

Če vaše vozilo nima vgrajene navigacijske naprave, nič hudega. Si boste pač pomagali s pametnim telefonom. Seveda je še kako pomembno, da ga ustrezno namestite na prednje vetrobransko steklo s pomočjo ustreznega nosilca, da ne boste preveč umikali pogleda s cestišča, a hkrati tako, da vam ga ne bo zakrival. V vsakem primeru vam svetujemo še namestitev katere od brezplačnih (ali plačljivih) aplikacij za navigacijo in prenos kartografije držav, po katerih boste potovali. Pomagate si lahko z Google zemljevidi, ki omogočajo prenos kartografije posameznega področja in navigacijo brez internetne povezave.

Zakaj je to pomembno? Predvsem zato, ker pri potovanju zunaj držav EU lahko nastanejo izjemno visoki stroški mobilnega prenosa podatkov (več o tem v drugem članku).

Mobilno gostovanje (v državah EU)

Obvezna stvar, ki jo velja preveriti še pred potovanjem v tujino, je t. i. mobilno gostovanje - koliko vas bodo stali klici in prenos podatkov v mobilnih omrežjih tujih operaterjev. Če ste med ljudmi, ki med dopustovanjem izklopijo mobilni telefon, vam iz srca čestitamo. Vsi ostali pa se odpravite na spletne strani svojega mobilnega operaterja in preverite, kakšni pogoji veljajo za vaš mobilni paket v tujini in koliko gigabajtov podatkov v EU je že v osnovi vključenih v vaš paket.

K sreči že od junija 2017 velja direktiva EU, ki je uvedla t. i. mobilno gostovanje. Omenjena direktiva narekuje, da se cene storitev mobilne telefonije v gostovanju v državah EU (natančneje bi lahko zapisali, da velja na območju EEA, ki vključuje še Liechtenstein, Islandijo in Norveško) izenačijo s tistimi v matični državi. V grobem: kakršen paket ima uporabnik doma, mu podobno število zakupljenih enot velja tudi v tujini.

Ker omenjena direktiva velja v t. i. evropskem gospodarskem območju, boste tako kot doma lahko telefonirali in "surfali" tudi na karibskem otoku Guadeloupe (saj spada pod Francijo), medtem ko vas bo vsega prenesenih 1 MB (ne gigabajt!) podatkov na sosednji Dominikanski republiki po žepu udarilo za več kot enajst evrov!

Previdnost torej ne bo odveč, sploh če se odpravljate onkraj meja stare celine. Bodite pozorni tudi na dejstvo, da Bosna in Hercegovina, Srbija, Črna gora, Kosovo, Makedonija, Albanija in Švica niso del EU, zato tam veljajo "zlatarski" pogoji za mobilno gostovanje - klicem in prenosu podatkov v teh državah se zato velja preprosto izogniti ali pa jih skrčiti le na absolutni minimum.

A tudi znotraj EU za zdaj še veljajo določene omejitve, predvsem pri prenosu podatkov, ki predvideva t. i. načelo poštene rabe. Tarife prenosa podatkov so tako enotne le do določene meje, ko je ta presežena, je mobilni operater lahko upravičen do obračuna pribitka. A tudi v tem primeru so cene prenosa podatkov omejene navzgor z evropskimi veleprodajnimi cenami, ki so se zadnjih pet let progresivno zniževale - in bodo znova znižane s 1. julijem letos.

Tehno igrače in slana voda

Ob prehodu meje in vstopu v mobilno omrežje tujega operaterja boste hitro prejeli SMS-sporočilo s komercialnimi pogoji - koliko vas bo stala minuta pogovora in koliko količina prenesenih podatkov.

Navedena bo tudi količina "zakupljenih" podatkov, ki bo od julija še nekoliko bolj razkošna - trenutna meja pravične uporabe, ki je tudi pri najcenejših paketih slovenskih ponudnikov postavljena pri okoli 5 GB, se bo zvišala na 6 GB, v splošnem pa velja, da boste od julija v tujini lahko prenesli za okoli petino podatkov več kot do zdaj. Če boste postavljeno mejo presegli, vam bo operater po novem zaračunal pribitek v višini okoli 2,44 EUR/GB (trenutno 3,05 EUR/GB). Prav tako bodo pribitki veljali za vse druge presežene količine v mobilnem paketu uporabnika (glej tabelo).

Pri mobilnem gostovanju v tujini še kako velja rek, da je previdnost mati modrosti. Zato prav vsem uporabnikom priporočamo nastavitev omejitev prenosa podatkov oziroma t. i. podatkovni limit. Tega lahko nastavite s pomočjo operaterja (ustrezno SMS-sporočilo) ali pa v mobilni napravi. Toda pozor: operaterji in naprave malce različno obračunavajo prenesene količine, zato si vedno pustite vsaj deset odstotkov rezerve (še raje pa 15 odstotkov) v izogib morebitnim negativnim presenečenjem. Lahko pa pri operaterju vklopite tudi vrednostno omejitev, da vam na primer izklopi povezavo, ko v obračunskem obdobju dosežete porabo 50 evrov.

Verjamemo, da bodo na počitnicah do izraza prišle tudi druge tehnološke igrače, predvsem pametne zapestnice, pametne ure, brezžične slušalke in zvočniki. Naj vas prijazno opomnimo, da te niso nujno vodotesne, a četudi so, vsekakor niso ljubiteljice slane vode. Po morebitnem plavanju ali potapljanju z omenjenimi napravami jih zato temeljito operite s sladko vodo in posušite.

Prijeten tehnološko podprt dopust želimo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta