V Sloveniji registrirani letalski prevoznik​ Amelia International bi iz Ljubljane letel v ZDA

Gr.G.
13.02.2023 15:52

Ljubljana je bila nazadnje neposredno z ZDA povezana še pred razpadom nekdanje Jugoslavije, ko je JAT Airlines letel na letališče JFK v New Yorku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V Sloveniji registrirani letalski prevoznik Amelia International, ki je del skupine Regourd Aviation Group, se po pisanju spletnega portala ExYu Aviation pripravlja na vzpostavitev VIP čarterskih letov iz Ljubljane v ZDA. To bi počeli s potniškim letalom Airbus A319, ki bi ga predelali v 66-sedežno konfiguracijo. Na spletni strani letalskega prevoznika je mogoče najti podatek, da so v letu 2019 prepeljali 354.900 potnikov, leteli pa so na 214 destinacij, pri čemer je povprečni čas letenja znašal uro in pol. V floti naj bi trenutno imeli 18 letal, po nekaterih podatkih s spleta 14, med njimi je najnovejša pridobitev Airbus A319-112 v konfiguraciji s 144 sedeži. Po pisanju spletnega portala CH-aviation so dobrih 18 let staro potniško letalo A319 prejeli 10. decembra lani, njegova baza pa bo letališče Jožeta Pučnika Ljubljana. Ker je bilo lansko leto tako uspešno, naj bi se odločili investirati v najem še enega Airbusa A319, ki ga bodo ustrezno predelali. 

Amelia International načrtuje še dodatne širitve flote

Poleg zmanjšanja števila sedežev načrtujejo v letalo vgraditi dodatni rezervoar za gorivo, kar bi jim omogočalo čezoceanske polete. Da vidijo veliko zanimanja strank, ki jih imajo, za takšne polete, so si to zadali kot dolgoročni cilj, besede Matije Kranjca, generalnega direktorja Amelie International, povzema ExYu Aviation. Krajnc dodaja, da nameravajo svoji floti dodati tudi A320. Potencial vidijo v ponujanju letov na dolge razdalje med Slovenijo in Združenimi državami Amerike.

"S takšnim letalom bomo lahko leteli med Evropo, Bližnjim vzhodom in jugom Afrike, kot tudi v ZDA. Če nam uspe pridobiti pravice za promet za letenje v ZDA iz Slovenije, je to zagotovo nekaj, kar želimo storiti in raziskati tamkajšnji trg," tako Krajnc, ki se zaveda, da gre za tržno nišo. Trenutno naj bi bilo v Evropi le nekaj takšnih VIP letal, a operater A340 na Malti že želi dodati dodatne sedeže, zato verjamejo, da obstaja dovolj velik trg za naložbe. 

Kam v ZDA najpogosteje potujejo Slovenci

Ljubljana je bila nazadnje neposredno z ZDA povezana še pred razpadom nekdanje Jugoslavije, ko je JAT Airlines letel v New York, na letališče JFK. Veliko jabolko ostaja najbolj priljubljena destinacija, kamor iz Ljubljane s povezovalnimi leti letijo potniki. Približno 23 odstotkom potnikov, ki potujejo iz Ljubljane v ZDA, je končni cilj potovanja New York, sledijo San Francisco, Čikago, Miami, Washington, Boston in Atlanta, še piše letalski spletni portal. 

Amelia International je slovenski AOC (potrdilo letalskega prevoznika) prejel leta 2012, v floti pa imajo turbopropelerska letala ATR, kot tudi reaktivna Embraer 135/145 ter Airbus A319. Trenutno izvajajo čarterske lete na destinacije po Evropi in na Bližnjem vzhodu ter lete v okviru obveznosti javne službe v imenu Air France. Amelia International je po propadu Adrie Airways septembra 2019 razmišljala o uvedbi rednih letov iz Ljubljane, a so si na koncu premislili. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta