(VIDEO in FOTO) Karierni sejem v Mariboru: Že veste, kateri poklic boste izbrali?

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
15.11.2023 16:40

Sejem poklicev in izobraževanja, ki je namenjen osnovnošolcem in srednješolcem, tudi odraslim, ki se želijo prekvalificirati, lahko obščite še v četrtek med od 8. do 16. ure v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marsikaterega je pritegnila predstavitev poklica vojaka.
Sašo Bizjak

"Čeprav sem do zdaj razmišljala, da bom slaščičarka, me je danes najbolj pritegnila predstavitev poklica vojakinje. Vem, da to ni lahko delo, da zahteva veliko fizične kondicije in discipline, a mi je zanimivo. Ponujajo tudi štipendije," je povedala devetošolka Nina iz Frama, ki je danes obiskala Karierni sejem poklicev in izobraževanja v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja v Mariboru. Tudi njena sošolka Maja, ki razmišlja o vpisu na gimnazijo, pravi, da bi bil zanjo delati v vojski izziv. "Razmišljam pa tudi, da bi postala varilka, kot je moj oče. To danes ni več takšno delo kot včasih, je že robotizirano. Varilci pa zelo iskani," je razmišljala.

Da se vse več deklet zanima za poklice, ki so še nedolgo tega bili predvsem moški poklici, nam je povedal tudi Boris Demšič iz podjetja Vulko v Hočah, ki se ukvarja z avtoservisnimi storitvami. "Mi jim skušamo čim bolje predstaviti poklice v avtoservisni stroki, znotraj katere je tudi ena zelo zanimiva veja - diagnostika, kjer se uporablja najsodobnejša računalniška oprema. To delo je primerno tudi za ženske," je pojasnil Demšič. Sicer pa dodal, da so denimo avtomehaniki eni najbolj iskanih. "Najti danes dobrega avtomehanika je velik problem. Ko pa ga najdeš, ga moraš tudi dobro plačati, če ga želiš obdržati. Njihove plače se v povprečju gibljejo okoli 1500 evrov neto," nam je povedal.

Mladim želijo predstaviti možnosti, ki jih imajo ob nadaljevanju svoje izobraževalne ali poklicne poti.
Sašo Bizjak

Delodajalci ponujajo tudi štipendije

Na dvodnevnem Kariernem sejmu v Mariboru tokrat sodeluje kar 136 izobraževalnih ustanov in podjetij, ne le iz Maribora, ampak tudi drugih koncev Slovenije. "Tukaj so na sodoben in zanimiv način predstavljeni številni poklici, ki imajo prihodnost in so tudi dobro plačani, kar ni nepomemben podatek. Številni poklici, ki so včasih veljali za fizično težke in umazane, se danes opravljajo za računalnikom in to je tukaj nazorno predstavljeno mladim. Upamo, da jih bo pritegnilo in se bodo pogosteje odločali zanje. Delodajalci zanje ponujajo tudi štipendije, zaposlitvene možnosti pa so izjemno velike," je izpostavil Danijel Lamperger, generalni direktor Obrtno podjetniške zbornice Slovenije.

Da so takšne predstavitve poklicev zelo dobrodošle za mlade, je menila tudi Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice. "Prihaja neka nova doba, doba robotizacije, digitalizacije in umetne inteligence, z njo tudi novi poklici, ki jih morda danes še ni ali pa se šele razvijajo. Danes se mladi pri izbiri poklica ne morejo več opreti le na nasvete staršev, ki poznajo več ali manj tako imenovane tradicionalne poklice", je pojasnila Podgovrnikova. Opozorila pa še na problem premajhne povezanosti šolskih programov s potrebami gospodarstva. So tudi primeri dobrih praks, med katerimi je izpostavila mariborsko srednjo prometno šolo, ki je uvedla izobraževanje za nove poklice, ki jih podjetja iščejo. "Navkljub rahlemu ohlajanju gospodarstva, lahko rečem, da je zaposlovanja še vedno veliko in da ga skoraj ni podjetja, ki ne bi imelo kakšno kadrovsko vrzel," pravi.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Študirajte tisto, kar vas resnično veseli

Do zdaj so veljali za najbolj deficitarne poklici v gradbeništvu. "Tudi nas so presenetili zadnji podatki, da je zdaj to postal poklic visokošolskega učitelja," pravi Bernard Memon, direktor mariborske območne enote zavoda za zaposlovanje. Tudi napovedi delodajalcev za v prihodnje so dobre, še vedno se bo zaposlovalo, predvsem v predelovalni industriji, trgovini, gostinstvu, zdravstvu, socialnem skrbstvu.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Na Kariernem sejmu letos sodeluje tudi ministrstvo za digitalno preobrazbo. Na njihovi stojnici si lahko sami uredite digitalno potrdilo, ki vam bo olajšalo poslovanje z državo, pravi ministrica Emilija Stojmenova Duh. Ob tem je poudarila, da se ji zdi tak dogodek pomemben tudi zato, ker mladim daje jasno sporočilo, da imajo karierne možnosti in priložnosti tudi doma, v Mariboru. "Edini nasvet, ki ga lahko dam mlajšim od sebe, je ta: študirajte tisto, kar vas resnično veseli - svojega dela ne jemljite zgolj kot službo," je dodala.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta