(ANALIZA) Liga narodov: Dovolj slovenskih točk, premalo igre

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
07.09.2020 20:45

Kaj sta slovenski nogometni reprezentanci prinesli prvi tekmi po desetmesečnem premoru

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Rezultat: dovolj za vrh lestvice

V ligi narodov štejejo točke. Štiri iz uvodnih tekem so dovolj, da se lahko slovenska nogometna reprezentanca bolj kot z izpadom v najslabši razred evropskega nogometa spogleduje z uvrstitvijo v drugo kakovostno divizijo, in več, kot jih je pod taktirko Tomaža Kavčiča (in Igorja Benedejčiča) osvojila v premierni izvedbi novega Uefinega tekmovanja. So pa premalo, da bi (že) lahko govorili o boljših časih. Selektor Matjaž Kek se zaveda, da prevetreno ekipo čaka veliko dela, s septembrskim izkupičkom je zadovoljen, ne pa zaslepljen. Da ob Grčiji, ki je po remiju v Ljubljani premagala Kosovo v Prištini z 2:1, sodi na vrh skupine C3, bo morala naša reprezentanca potrditi na oktobrskih gostovanjih. V Prištini in Kišinjevu, predvidenih lokacijah tekem, ki pa jih lahko slaba epidemiološka slika prestavi na nevtralen teren, en natančen strel proti golu najbrž ne bo dovolj, da oplemeniti izkupiček.

Novinci: malo izkušenj, dovolj želje

"Naj bo ta zmaga nagrada za nove obraze v ekipi," je po skalpu skromne Moldavije, 175. reprezentance na Fifini lestvici, dejal Matjaž Kek. Poškodbe, osebne težave in omejitve, ki jih je prinesla pandemija novega koronavirusa, so prevetrile reprezentanco. Jaka Bijol, ki je proti Grčiji devetič oblekel slovenski dres, je bil med izkušenejšimi na igrišču. Le trije nogometaši, ki jih je Kek poslal v ogenj, Jasmin Kurtić, Jan Oblak in Miha Mevlja, so imeli pred zborom v nogah več kot 20 tekem za Slovenijo, Andraž Šporar in Miha Zajc sta ta mejnik dosegla v četrtek. Kek je vrzeli zakrpal z novinci in povratniki. Nino Kouter, ki je ognjeni krst doživel kot zamenjava proti Grčiji, dvoboj z Moldavijo pa začel v prvi enajsterici, je med debitanti zagotovo pustil najboljši vtis, dokazal, da dobre partije v dresu Mure niso njegov limit. Prve minute sta solidno izkoristila Saša Aleksander Živec in Blaž Kramer, na treningih je selektor preizkušal še Dejana Petroviča, Mitjo Lotriča in Matjaža Rozmana.

Robert Balen

Kapetan: Oblak je vodja tudi, ko nima dela

Ob številnih odpovedih je Kekovo vabilo sprejel v tujini najbolj cenjeni nogometaš s slovenskim potnim listom. Jan Oblak ni postregel z vratarskimi čarovnijami, za kaj takega ni bilo potrebe, saj so bili grški streli medli, Moldavci pa niso niti enkrat sprožili v okvir gola, a se je izkazal kot vodja ekipe. Kar so v nekih drugih, normalnejših časih skrili šumi s tribune, so tokrat razkrile prazne Stožice. S kapetanskim trakom na levici je usmerjal, spodbujal, popravljal, razporejal mladeniče pred sabo. Ponesrečeno izbijanje Mihe Blažiča na uvodu tekme proti Grčiji ni bilo daleč od avtogola, a zvezdnik madridskega Atletica je dvignil samozavest obrambnemu delu ekipe. Ko ciklus zaključiš brez prejetega gola, je ocena težko negativna.

Za vratarske čarovnije ni bilo potrebe, se je pa Jan Oblak izkazal z vodenjem, usmerjanjem, razporejanjem nogometašev pred sabo. 
Robert Balen

Kreacija: brez menjave za Iličića

Ena priložnost proti Grčiji, en gol proti Moldaviji … Že bežen pogled na statistiko razkrije, česar se dobro zaveda tudi selektor. Slovenija ima težave v napadalnem delu igrišča, brez prvega kreativca Josipa Iličića postane ekipa, ki se muči celo proti najskromnejšim nasprotnikom. Pomanjkanje izkušenj, uigranosti in kemije so tekmi v Stožicah spremenili v uspavanko. Haris Vučkić se (še) ne more postaviti v Iličićevo vlogo, Miha Zajc ob pomanjkanju klubskih minut že od predlanske menjave na selektorskem stolčku ponuja premalo, skoraj novinec Rajko Rep pa dobre forme iz avstrijske lige ni prinesel na reprezentančni zbor. Pri prebijanju obrambe je še največ želje in navdiha morda presenetljivo pokazal Damjan Bohar. In bil nagrajen s spretno pospravljenim odbitkom v moldavsko mrežo.

Zaključki: premiki produktivnejši od čakanja

Ko ni ideje v kreaciji, je težko pričakovati dobre zaključke. Andraž Šporar, ki se je že v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo uveljavil kot prvi napadalec Slovenije, to vlogo pa zadržal tudi v ligi narodov, je bil v 175 minutah skoraj neviden. Ljubljančan, ki je po zimski selitvi v Sporting v portugalski ligi zabil šest golov, je bil odrezan od ekipe, z izjemo podaje Živca v finišu tekme proti Grčiji ni dočakal uporabne žoge. Je pa debitant Blaž Kramer - ki bi najbrž obsedel na klopi, če Šporarja pred koncem dvoboja z Moldavijo ne bi ustavila poškodba ali če bi bila zraven Robert Berić in Tim Matavž - v petih minutah igre nakazal, da je lahko kakšen sprehod proti sredini produktivnejši kot anemično čakanje v konici napada. Nekdanji član Aluminija, ki ga je Wolfsburg poslal v Zürich, bi lahko v prihodnosti postal eden od adutov aktualne generacije.

Robert Balen

Okrepitve: Lovrič trpi, Kampl se pogovarja

Podoba ni bleščeča, je pa zadnja akcija s signali izven igrišča dvignila obete, da bodo (nekoč) za Slovenijo spet igrali najboljši nogometaši. Kek je potrdil, da so posamezniki iz NZS v stikih s Kevinom Kamplom, z njim se je pogovarjal tudi Jan Oblak in odločno zatrdil, da bo zvezdnik Leipziga (nekoč) spet oblekel slovenski dres. Reprezentanci se je pridružil Sandi Lovrič. Član mladih selekcij Avstrije za domovino svojih prednikov še ni nastopil, ker postopek menjave nogometnega državljanstva še ni zaključen, je pa, tako Kek, med ogledom tekme "trpel kot Kristus" in pokazal željo, da pomaga Sloveniji. Če k "okrepitvam" doda še zdrava Iličića in Benjamina Verbiča, bo selektor dobil moštvo, ki lahko spet upa na uvrstitev na največja tekmovanja. Upanje ni nikoli prepovedano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta