Dominacija, pragmatičnost, sterilnost: Milaničeva olimpijada v Ljudskem vrtu

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
08.03.2020 11:28

Kakšen pečat je najuspešnejšemu slovenskemu klubu v svojem drugem mandatu odtisnil Darko Milanič

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po štirih letih je Primorec zaključil svojo zgodbo na klopi Maribora.
Andrej Petelinšek

O naslednjih korakih boste obveščeni. To je bilo edino pojasnilo NK Maribor, ki je sledilo odstopu trenerja članske ekipe Darka Milaniča. Dolgo klub ni bil v položaju, ko bi moral iskati novega šefa stroke. Štiri leta in še pet dni za povrh je nekdanji kapetan slovenske nogometne reprezentance v svojem drugem mandatu zdržal na klopi vijoličastih. Ko je na prestopni rok leta 2016 službo izgubil Hrvat Krunoslav Jurčić, je bil Primorec, ki je v Ljudskem vrtu deloval že med letoma 2008 in 2013, edina izbira za, kot pravi športni direktor Zlatko Zahovič, najbolj izpostavljeno funkcijo v mestu. "Odšel sem, da bi se nekega dne vrnil," je takrat dejal Milanič, dodal, da ga je ponudba nekdanjega soigralca v beograjskem Partizanu in slovenski reprezentanci prepričala po eni sekundi. Celo olimpijado je zdržal na vroči klopi, več kot katerikoli aktualni trener slovenskega prvoligaša. Bravo, ki je z veliko zmago pod Kalvarijo končal njegov mandat, je ob začetku druge Milaničeve ere denimo igral v tretji ligi, tam sta bila tudi Mura in sežanski Tabor. Kako se je po vrnitvi v Maribor odrezal nekdanji trener avstrijskega Sturma in angleškega Leedsa?
Njegov naslednik bo moštvo prevzel v podobnem položaju, kot ga je on. S šestimi točkami zaostanka za vodilno Olimpijo je Milanič začel delo, se rivalu po zmagi na derbiju v Stožicah povsem približal, a slab finiš prvenstva je poskrbel, da so se naslova državnih prvakov prvič po 20 letih veselili v Ljubljani. Je pa zvesti sodelavec Zlatka Zahoviča v prvi (pol)sezoni vseeno odprl vitrino z lovorikami, vanjo pospravil trofejo za pokalni naslov, doslej zadnjega, ki so ga dvignili vijoličasti.

Andrej Petelinšek
Zlatko Zahovič je v nekdanjem soigralcu videl nepogrešljivi del zmagovalne ekipe.
Andrej Petelinšek
Najlepše poglavje Milaničeve zgodbe v Ljudskem vrtu: po zmagi nad Hapoelom so se vijoličasti uvrstili v skupinski del lige prvakov.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta