EURO2020: Ogromen izziv, v katerem bo le nogomet lepa igra

Borut Planinšič ml.
10.06.2021 20:37
Covid brez meja, rasizem, politika ... Mnoge preizkušnje so pred nogometaši in navijači, a naj ostane pri najlepšem: 51 tekem v 11 mestih v 31 dneh za nepozaben spektakel
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rim je prvi, ki gre po zmago nad covidom. Foto: REUTERS
Reuters

S tekmo Italija - Turčija se jutri ob 21. uri na Olimpijskem stadionu v Rimu začne ogromen nogometni eksperiment. Zavoljo nogometa, celega športa in normalizacije življenja po vsem svetu upajmo, da se konča dobro. Kajti prav 16. evropsko prvenstvo bo v času koronavirusa raztreseno po celi Evropi, zato kar kliče po epskem biti ali ne biti: nogomet lahko z 51 tekmami v 11 mestih v 31 dneh razglasi zmago nad covidom ali pade.

Michel Platini
Reuter

Pred devetimi leti je Michel Platini, tedaj predsednik Uefe, predstavil idejo panevropskega Eura 2020 v trinajstih državah. Bilo naj bi proslava 60-letnice prvega EP. Navijačev že takrat nihče nič ni vprašal. Naj letajo z nizkocenovniki. A kaj vse se je zgodilo vmes ... Platinijeva kariera je šla k vragu zaradi korupcije, Velika Britanija, ki gosti zaključek na Wembleyju, je šla v brexit, pandemija je turnir preložila za celo leto ...

Prvenstvo se bo še vedno imenovalo Euro 2020. A v letu 2021 bo drugačno. Mimo je ideja o 13 prizoriščih. Belgija z Brusljem se je poslovila že leta 2017 zaradi zamud pri izgradnji stadiona. Irska z Dublinom letos, ker ni zmogla zagotoviti navijačev na stadionih. Španiji namesto Bilbaa in strogih baskovskih covid ukrepov preostane Andaluzija s Sevillo, zraven so še Amsterdam, Baku, Budimpešta, Bukarešta, Glasgow, Köbenhavn, London, München, Rim in Sankt Peterburg. Ob takem številu meja bo turnir za navijače - manj za reprezentance, zanje velja skoraj diplomatska imuniteta - tekma prilagajanja.

Potovanja po Evropi so še zmeraj precej omejena zaradi nevarnosti širitve virusov. 
Reuter

V Rusiji, denimo, mora navijač, ki prileti iz Velike Britanije, v karanteno za 14 dni. Kako bo to videti, če bo Anglija igrala v četrtfinalu v Sankt Peterburgu, ne ve še nihče. Tribune bodo različno prazne, no, polne, če gledate z optimistične strani. Le Budimpešta obljublja stoodstotno zasedenost, Puskas Arena bo sprejela 67.215 gledalcev. Na londonskem Wembleyju bo zasedena četrtina sedežev, 22.500. Nocoj v Rimu prav tako četrtina, blizu 18 tisoč. Vse se lahko spremeni z odtegovanjem ukrepov, Wembley bi tako, če jih na Otoku 21. junija res sprostijo še bolj, v polfinalu in finalu gostil maksimalnih 90 tisoč gledalcev. Strogo preverjanje negativnih covid testov, potrdil o cepljenju, maske, vse to se razume samo po sebi. Dodatno pravilo: da se množice ne bi prerivale na nevarni razdalji, ima vsak lastnik vstopnice zapovedanih 30 minut, ko se mora pojaviti na stadionu. Ponekod bodo nekateri že tri ure sedeli na svojih sedežih, ko bodo drugi šele vstopali. Še nogometna pravila: če ne bi bilo covida, bi bila novost št. 1, da na Euru debitira VAR, video pomoč sodnikom. Moštvo lahko sestavlja 26 nogometašev namesto 23, po pet menjav bo možnih v rednem delu tekme, v podaljških še šesta.

V teoriji bi moralo uspeti. Kaj bo, če v praksi covid začne uničevati turnir? Tekmo lahko preložijo za 48 ur, če bo moštvo imelo na voljo manj kot 13 igralcev, vsaj eden mora biti vratar. Če se po 48 urah nič ne spremeni, reprezentanca, ki ne nabere dovolj igralcev, izgubi z 0:3. V slogu "nič nas ne sme presenetiti" imajo tako moštva, kot je špansko, v katerem po pozitivnem covid testu Sergia Busquetsa in Llorenteja vsak vadi zase, ločene zasedbe - v Španiji ločeno od prvega moštva trenira 17-članska ekipa.

Ko bi le bil covid edini problem. Angleži so se zgrabili zaradi klečanja pred tekmo, solidarnosti z gibanjem BLM. Ker je na zadnjih pripravljalnih tekmah del navijačev žvižgal, se je oglasil as Liverpoola Jordan Henderson: "Če ljudje še žvižgajo, ko smo skupaj proti rasizmu, imamo še vedno problem, proti kateremu se moramo boriti." Žvižgali so tudi madžarski navijači, danes je Nogometna zveza Hrvaške (HNS) pojasnila, zakaj se njeni reprezentanti niso pridružili klečanju Belgijcev: "HNS in reprezentanti vedno in povsod obsojamo vse oblike diskriminacije ... Igralci imajo pravico do lastnega mnenja o takih temah in pravico izbrati, kako se jim zoperstaviti. Odločili so se, da ne bodo klečali, in mirno stoječ spoštovali klečanje belgijskih kolegov. HNS ne bo zapovedal klečanja, ki v hrvaški kulturi in tradiciji ne predstavlja boja proti rasizmu ali diskriminaciji ..."

Tu je (vsaj) še rusko-ukrajinski zaplet. Rusija se je pritožila zaradi novega ukrajinskega dresa, na katerem je v zemljevid Ukrajine vključen Krim, zraven sta slogana Slava Ukrajini in Slava junakom, ukrajinska vojaška pozdrava. Uefa je včeraj odredila, da morajo Ukrajinci dres spremeniti. "Euro 2020 nam bo ostal z nešteto spomini - goli, tekmami, igro, ki bodo šli v zgodovino in o katerih bomo prihodnja leta še in še govorili," je prvenstvo pospremil predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Upajmo, da bodo to res edini spomini.

Aleksander Čeferin
Paul Murphy/Uefa Handout
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta