(FOTO) Legendarne desetice ni več: Umrl je veliki argentinski nogometaš Diego Armando Maradona

M.R., M.D.
25.11.2020 17:37
Ko je iz Argentine presekala vest o smrti Diega Armanda Maradone, je to postala udarna novica domala vseh svetovnih medijev. Eden najboljših nogometašev na svetu je 30. oktobra praznoval 60. rojstni dan, 25. novembra 2020 je bil zanj usoden srčni zastoj. Na dan, ko sta umrla tudi George Best in Diegov prijatelj Fidel Castro. Umrl je v svoji hiši v mestni četrti San Andres v Buenos Airesu. Tam je okreval po operaciji krvnega strdka v možganih. Ko so ga pred dvema tednoma odpustili iz bolnišnice, je napovedal, da se bo zdravil odvisnosti od alkohola.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Diego Armando Maradona na tekmi svetovnega prvenstva v Mehiki leta 1986
Profimedia

Rodil se je kot peti od osmih otrok 30. oktobra 1960, odraščal je v predmestju argentinskega glavnega mesta in kmalu pokazal zanimanje za nogomet. Še ne 16-leten je debitiral v članskem moštvu Argentinos Juniors. Takoj po prestopu k slavnemu Boci Juniors leta 1981 je osvojil prvi naslov argentinskega prvaka. Njegov prestop v Barcelono leta 1983 za tri milijone dolarjev je bil takrat rekorden. Po osvojitvi treh španskih lovorik v eni sezoni je novo sredino našel v italijanskem Napoliju.

Diego Armando Maradona poljublja pokal na svetovnem prvenstvu v Mehiki leta 1986
EPA

V sinjemodrem dresu je blestel med letoma 1984 in 1991, bil je eden najzaslužnejših za edina naslova serie A za Neapeljčane leta 1987 in 1990, vmes so leta 1989 slavili tudi v pokalu Uefa. Po letu 1992 je igral za špansko Sevillo ter argentinski Newell's Old Boys in Boco. Kariero je zaključil leta 1997, poslovilno "tekmo" 10. novembra 2001 na stadionu Boce Juniors La Bombonera v argentinski prestolnici si je v živo ogledalo več kot 50.000 gledalcev.

Da bo v Argentini ostal nesmrten, gre pripisati osvojitvi svetovnega prvenstva z reprezentanco, za katero je igral na 91 tekmah in dosegel 34 golov. Status enega največjih nogometašev na svetu pa je pridobil z neverjetnimi igrami na mundialu v Mehiki leta 1986. V četrtfinalu turnirja proti Angliji je pred 114.580 gledalci dosegel znameniti gol z "božjo roko" ter enega najlepših golov v zgodovini nogometa, ko je preigraval vse od sredine igrišča do nasprotnikovega gola. Dvakrat je mrežo zatresel tudi v polfinalu proti Belgiji, v finalu pa so gavči s 3:2 premagali Nemčijo in kapetan Argentine, legendarna destica, je v zrak dvignil pokal svetovnih prvakov, trofejo Jules Rimet in zlato žogo za najboljšega nogometaša turnirja.

Diego Armando Maradona in nekdanji trener Barcelone Cesar Luis Menotti 7. marca 1983, ko je Argentinec v katalonskem klubu opravil svoj prvi trening.
EPA
Maradona je leta 1986 z argentinsko reprezentanco osvojil svetovno nogometno prvenstvo v Mehiki. V finalu je njegova ekipa premagala Nemčijo.
EPA

"Kako žalostna novica. Izgubil sem velikega prijatelja, svet pa je izgubil legendo. Upam, da bova nekoč skupaj nekje na nebu brcala žogo," je ob smrti Maradone zapisal Pele, s katerim so ga številni primerjali. Za Večer se je na kratko odzval tudi predsednik evropske nogometne zveze Uefa Aleksander Čeferin. "Nogometni svet žaluje. Umrl je največji nogometaš vseh časov," je dejal.

Maradona se je od profesionalnega igranja nogometa poslovil 10. novembra 2001 na stadionu Boce Juniors v argentinski prestolnici. Poslovilne tekme si je v živo ogledalo več kot 50.000 gledalcev.
Reuters

Po nogometni karieri je bil Maradona selektor Argentine ter trener štirih argentinskih in enega mehiškega kluba ter dveh klubov v Združenih Arabskih Emiratih. Leta 2018 je postal častni predsednik beleruskega Dynamo Bresta. O njem je bilo posnetih več filmov, v Argentini je Maradoni v čast registrirana celo religija. Med in po karieri nogometaša je bil znan po kontroverznosti in razuzdanem življenju. Boril se je z odvisnostjo od drog in alkohola, zaradi življenjskega sloga je imel zadnji dve desetletji veliko zdravstvenih težav.

Maradona in Lionel Messi na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki leta 2010
EPA
Po končani profesionalni karieri je imel Argentinec težave z odvisnostjo od drog in alkohola. 
Reuters
Papež Frančišek in Maradona leta 2014 v Vatikanu. 
EPA

Na družbenih omrežjih so se na tragično novico odzvali številni ljubitelji nogometa, nogometaši in tudi drugi športniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta