(INTERVJU) Marko Šuler: Niti Klopp in Guardiola ne moreta spremeniti Maribora

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
22.12.2021 07:00

S športnim direktorjem NK Maribor o trenerju, zimskem kadrovanju, pogodbah, spremembi miselnosti v Ljudskem vrtu ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Korošec je prepričan, da bo trenutno vodilna ekipa prve lige spomladi še močnejša. Foto: Igor NAPAST

Igor Napast

Decembrskim dobrim možem ni poslal pisma, jih prosil za kak dodaten kos v sestavljanki moštva, ki bo spomladi lovilo naslov prvaka v prvi ligi. "V Mariboru nimamo Božička niti dedka Mraza. Treba je poprijeti za delo, najti rešitve z iznajdljivostjo. Se pa stvari pripravljajo že več kot mesec. Pestro je," nam je dejal Marko Šuler, športni direktor NK Maribor. Eno rešitev je že našel, začasnega trenerja prvega moštva vijoličastih je spremenil v šefa strokovnega štaba s polnimi pooblastili.

S čim vas je Radovan Karanović prepričal, da je prava izbira za trenerja članske ekipe?

"Z vsem! Najbolj pomembno je seveda igrišče, tu pa so še delo, rezultati in razumevanje NK Maribor. Takega trenerja s takšnimi rezultati bi si želel gledati pet let, če ne še več."

Do kdaj bo na klopi? Kakšno pogodbo ste mu ponudili?

"Radovan ima pogodbo do leta 2024, gre za dolgoročni dogovor. Seveda pa na koncu rezultati odločajo o morebitnih novih oziroma spremenjenih pogojih. Ali imaš dogovor za eno leto ali pet, na koncu je stvar zelo podobna: nad vodo tako mene kot vse druge v Mariboru držijo rezultati. Igrišče bo sodilo, kje smo."

"Kakorkoli se bo klub odločil, bom to sprejel," je trener odgovarjal vsakič, ko smo ga novinarji spraševali o njegovem statusu. Javno vas nikoli ni pozval, da si zasluži napredovanje.

"Novinarji ste malo preveč to poudarjali. Ne vem, zakaj vas take stvari tako zanimajo. V športu ti je zelo hitro jasno, da garancije ni. Trener se je osredotočil na to, kar želim, vse drugo pa so formalnosti. Veseli me, da tako razmišlja. Bil je ideja kluba v vsakem primeru. Ko se pogovarjaš o pogodbah in podobnem, so to že sladke skrbi, problem pa je to, kar se je dogajalo nekaj mesecev nazaj - da na igrišču nisi pravi."

Verjetno pa Radovan Karanović konec septembra ni bil edini kandidat. Darko Milanič je potrdil, da ste ga poklicali, Ante Šimundža velja za že skoraj večnega kandidata, ko se klop v Ljudskem vrtu izprazni … Kako intenzivno ste iskali trenerja? Kdaj ste ga nehali iskati?

"Kontaktov je bilo veliko, kandidatov ogromno, favoritov veliko manj. Realnost je, da so se nekateri bali priti v Maribor - vsaj jaz sem dobil tak občutek -, nekateri pa so želeli ostati v tujini. V Sloveniji je zelo malo ljudi, ki poznajo Maribor, vedo, za kaj tukaj gre. Takih, ki imajo znanje, je dosti, krog tistih, ki ob tem še razumejo klub, poznajo pritiske, pa se zelo zoži. Nekateri, ki vse to poznajo, imajo tudi malenkost strahu. Radovana sem absolutno želel imeti v klubu, po par tekmah pa mi je postalo jasno, da imam točno to, kar želim. Tudi ekipa ti zelo hitro da odgovor. Vidimo, kakšna sprememba se je zgodila, na igrišču pa so bili isti igralci."

Kako zdaj, tri mesece po razhodu, ocenjujete sodelovanje s Simonom Rožmanom?

"Glede dela, ki ga je opravljal, ne morem reči niti ene slabe stvari. Res se je delalo dobro, se je pa hitro videlo, da lahko stvari gredo v drugo smer, če ne poznaš Maribora, pritiska v tem klubu, kako visoko je postavljena letvica, kako mesto diha … Če tega ne poznaš, te lahko hitro zanese v drugo smer. Zdaj se dela popolnoma enako kot prej. Kar smo mi oziroma Radovan izumili, ni znanstvena fantastika, preprosto je treba igralcem pokazati to miselnost. Ker jo definitivno imajo. Sprememba v podobi ekipe je dokaz, kako drugačen je Maribor v primerjavi z drugimi klubi v Sloveniji in bližnji okolici."

Večkrat se je pojavil vtis, da tudi marsikateri igralec ni navajen teh pritiskov, ne pozna posebnosti Maribora.

"Vedel sem, da izbrana pot ne bo lahka in da je ne bomo prehodili čez noč. Roka trenerja je na igrišču vidna vedno. Ko te igralci sprejmejo, začutijo, ti verjamejo, stvari na igrišču stečejo. Sprememb je bilo ogromno, tak remont, kot smo ga naredili na nivoju, kjer funkcionira Maribor, ko dobro ni dovolj dobro, traja. Maribora ne bo nihče spremenil. Tudi če prideta Jürgen Klopp in Josep Guardiola, ga ne bosta spremenila. Lahko pa dodaš svoj način zraven. Vrhunski trenerji to naredijo."

Kakšna korekcija bi bila dobrodošla, potrebe po korenitih spremembah pa ni, je dejal trener o željah za zimski prestopni rok. Se strinjate z njegovo oceno?

"Se. Saj zato pa vsakodnevno sedimo skupaj. Ogrodje ekipe je postavljeno. Jasno mi je bilo, da v enem prestopnem roku vsega ne bo mogoče narediti. V Mariboru je vedno vse odvisno od odhodov. Biti moraš prilagodljiv, pripravljen, pričakovati nekaj v vsakem trenutku. Na mestu ali dveh bi v vsakem primeru iskali osvežitev oziroma dopolnitev kadra, drugo pa je odvisno od odhodov, ki bi se tudi znali zgoditi. Nekih velikih kadrovskih premikov ni pričakovati."

En odhod naj bi se že zgodil. Lahko poveste kaj več?

"Ne morem, ker januar še ni tukaj. Res je, da je dogovorjeno bolj kot ne vse. Antoine Makoumbou in Robert Voloder sta igralca Maribora, nista več na posoji. Za vse drugo pa čakamo januar."

Bosta januarja še oba igralca Maribora?

"Bomo videli (smeh). Interes je za vse. Za pet igralcev je konkreten in resen. Imajo pa fantje svojo ceno."

So te cene višje, kot so bile poleti?

"Ne. Korona je naredila svoje. Vsi klubi taktizirajo. Ne moremo reči, da ni denarja, ne moremo pa vedeti, kaj bo. Pri klubih, ki si lahko privoščijo nakupe v Mariboru, imajo gledalci velik vpliv. Če se zaprejo tribune, se pri njih to zelo pozna. Zato so vsi bolj previdni."

Kako ste se dogovorili s Taborom za odkup Makoumbouja in s Kölnom za Voloderja?

"Posoja s fiksno odkupno klavzulo. Ta je bila za Maribor realna in v obeh primerih smo jo aktivirali. Tudi pri Ognjenu Mudrinskem in Marku Alvirju je podobno, tam pa se te stvari še urejajo."

Je pogodba, ki jo ima Mudrinski z Jagiellonio, res prerazkošna za Maribor?

"Kaj želi, je stvar igralca. Izrazil je željo, da ostane, tudi Maribor si to želi, ker je profil igralca, ki ga iščemo. Bomo videli. Imamo še nekaj časa. Pri Makoumbouju in Voloderju smo imeli čas do konca tega leta, pri Mudrinskem in Alvirju pa ga imamo do konca sezone. Absolutno ekipa, ki jo imamo, vsaj do poletja ostaja pri nas, razen če pride za koga ponudba, ki bi nas finančno zadovoljila."

Spomladi ste večkrat poudarili, da je podaljševanje pogodb naloga, ki se mora opraviti pozimi. Ste se zdaj držali tega načela?

"Podpisali so skoraj vsi razen Blaža Vrhovca. Čakam še Aleksa Pihlerja, pogodbe pa smo podaljšali z Ninom Žugljem, Žanom Vipotnikom, Mirkom Mutavčićem, Martinom Milcem, Nemanjo Mitrovićem in Vidom Kodermanom."

Ste jim ponudili enake ali celo boljše pogodbe, kot so jih imeli prej, ali ste tudi tukaj morali v racionalizacijo?

"Ne samo Maribor, celoten nogomet na globalni ravni je v racionalizaciji. So pa vse pogodbe dolgoročne."

Tudi Rudi Požeg Vancaš je v zadnjem letu pogodbe.

"Rudiju so vse možnosti odprte. Vse je odvisno od njega. Igralec je sam sebi najboljši menedžer. Dejstvo je, da v njem vidim in pričakujem veliko več."

Z Marcosom Tavaresom se pa verjetno ne pogajata o novi pogodbi?

"Tava ima pogodbo do konca sezone, sam je že naznanil, da bo ta njegova zadnja. Normalno bo začel zimske priprave z ekipo, potem pa sledi prehod v drugo obdobje njegovega življenja."

Ste s potencialnimi okrepitvami že sklenili kak konkreten dogovor? Ste lovili tudi igralce, ki so se vam poleti izmuznili?

"Ne, teh ne lovimo. So pa stvari napeljane že zelo daleč, smo v zaključnih pogovorih. Ko se bo prestopni rok uradno začel, se bodo stvari samo finalizirale. Že na začetku priprav bi rad imel igralce, ki bodo na voljo trenerju spomladi in še naprej."

Koliko pa pri izbiri igralcev gledate na to, da poznajo klub? Se zavedajo, kam prihajajo?

"Že ves čas mi to pomeni ogromno. V teh časih, ko smo malo omejeni, je malenkost težje najti igralca, ki je tudi karakterno pripravljen na to raven, je zmožen igrati pod pritiskom, se potegovati za naslov. V karieri sem imel le eno izkušnjo, ko nisem tekmoval za 'kanto'. To je čisto drugo tekmovanje. V ekipi, ki se bori za vrh, je mentaliteta čisto drugačna, tudi priprava na tekmo se razlikuje. V teh časih je ena najbolj zahtevnih nalog najti primernega igralca, ki zna reagirati, saj karakterja ne moreš oceniti na posnetkih. Se je pa za zdaj pokazalo, da so igralci, ki so prišli, dodana vrednost. To mi pomeni ogromno."

Torej je igralcem, ki ste jih pripeljali poleti, tisti zdaj že pregovorni DNK Maribora prišel v kri?

"Mislim, da ja. To kaže tudi igrišče. Je pa absolutno jasno, da imajo še vsi dosti prostora za napredek. Ekipa še ni na najvišjih obratih. Ogromen plus je, da se vračajo poškodovani igralci, priprave bomo začeli s Pihijem, Mirkom, Maherjem, tudi Žugijem, ki je na koncu jeseni nekoliko trpel. Že internih okrepitev je kar nekaj. Zadovoljen sem, jasno pa je, da želim še več. Obeta se absolutno boljši Maribor, kot smo ga gledali doslej."

Maribor ni edini, ki se spogleduje z lovoriko. Koper vam je tesno za petami, Olimpija bo spomladi odigrala dve tekmi več, od Mure se pričakuje, da bo, razbremenjena Evrope, prestavila v višjo prestavo. Kakšen boj se obeta spomladi?

"Ne vem. Iskreno povedano, lestvica me ne zanima, tuje kadrovanje še manj. Ogromno dela je z Mariborom, zato sem osredotočen le na nas. Če bo Maribor pravi, je vse v naših rokah. Ideja je postavljena, fantje jo sprejemajo, tekmujejo iz tedna v teden. Prvenstvo je izenačeno, osvajanja lovorik s 15 točkami razlike, kot se je dogajalo pred leti, ne bo več. Tudi velikih presenečenj ne moreš pričarati, ker imajo danes že vsi dostop do vsega. Vse je evidentirano, skrivanja na igrišču ni več. Nogomet se razvija. Zdaj imamo ekipe, ki jih v prvenstvu še pred par leti ni bilo. Tu je Celje, ki ima projekt, ima za sabo finance, je ambiciozno. Imaš Muro, ki je naredila velik preskok. Tu sta še Olimpija in Koper. Pestro bo in veselo. Dobrodošlo je, da imamo konkurenco, a odločal bo maraton, ne sprint."

Po 36. krogu pa se verjetno boste ozrli na lestvico?

"Naslov jesenskega prvaka za navijače in igralce pomeni ogromno, vesel sem za njih, a meni in klubu ne pomeni nič. To je le vmesna stopnica, ki delno pokaže, kje si, ni pa nobeno zagotovilo. Pot je prava, pred nami pa je še ogromno dela."

Da jesenski naslov ni zagotovilo za lovoriko, ni treba brskati daleč nazaj. Tudi v prejšnji sezoni je Maribor prezimil na prvem mestu.

"Meni je jasno, da v športu ni zagotovil in da ne moreš delati načrtov daleč naprej. Moraš pa imeti pripravljeno vizijo, z njo vztrajati. Delo te drži, kjer si. Znanje, organizacija in druge stvari, s katerimi je Maribor svetlobna leta pred drugimi, so dodana vrednost, osnova pa je vedno ista. Delo je temelj za vse."

Je po dveh sezonah, ko je Maribor ostal brez naslova, morda celo lažje motivirati igralce, jih pripraviti na uspeh? Zdaj jim lahko pokažete konkretne primere, kaj se zgodi, če ne opravijo vsega, kot bi morali.

"Ni lažje. Ta tri leta so prinesla težke posledice. Zgradiš eno zgodbo, potem pa začneš povsem na novo. Ogromno dvomov je, vprašanj iz okolice, v klubu pa nam je jasno, kako se moramo stvari lotiti. Vemo, kako se Maribor financira, preživi - z rezultati v Evropi in s prodajo igralcev. Leto dni nazaj ni bilo prodajnega produkta, tudi rezultatov v Evropi ne, porabljalo se je, kar so pred leti v klubu ustvarjali drugi ljudje. Na dolg rok to ne gre. To je bil težak začetek neke nove zgodbe, ki pa jo je Maribor v preteklosti že dal skozi. Hvala bogu, da je ime Maribora v Evropi poznano in ima svojo težo."

Hitro lahko pade sodba, kako uspešni ste bili v zimskem prestopnem roku oziroma med pripravami. Spomladanski del sezone se bo začel z večnim derbijem v Ljubljani.

"To je posebnost športa. Nikjer drugje ne občutiš tako hitro, kaj delaš oziroma česa ne delaš. Prisoten sem tudi v drugih panogah, v poslovnem svetu, a tako krute resnice ne doživiš nikjer. To je poanta, čar športa. Dobesedno živiš iz tedna v teden, lahko si junak, vsi te nosijo po rokah, nekaj dni kasneje pa lahko zelo kruto padeš na tla. To sem imel rad, znal sem živeti s temi izzivi, se dokazovati iz tedna v teden. Nekaj popravnih izpitov imaš, prav dosti pa ne, zato je najpomembneje, da znaš biti zelo zelo ali morda kar brutalno samokritičen."

Maribor ne zmaguje po sreči ali naključju, je prepričan športni direktor. Foto: Igor NAPAST

Igor Napast

"Čas je, da prekinemo negativno tradicijo." Napovedi pred derbiji se že nekaj časa ponavljajo. Kdaj se bodo uresničile?

"Vidim Maribor, ki je spremenil nekatere stvari. Fantje so začeli verjeti, začeli smo zmagovati tudi na ključnih tekmah. K temu je pripomoglo ogromno stvari od motivacije in taktične priprave naprej. Še kak korak naprej lahko naredimo, zato pričakujem Maribor, ki bo dobro odigral te tekme. Želim, da je Maribor tekmovalen. Zgodijo se porazi, tudi dnevna forma odigra svojo vlogo, a verjamem, da je bil v zadnjem mesecu narejen korak naprej. Pred tem nismo mogli razmišljati, da bi na ključnih tekmah proti dobrim nasprotnikom zmagovali na tak način. Velik preskok v razumevanju se je zgodil."

Torej bo zmag v zadnjih minutah spomladi še več?

"Jaz si jih ne želim. Si pa želim, da imamo tekme pod nadzorom, kot smo jih imeli na koncu jeseni. Že sama priprava nasprotnikov je dokaz, da nas gledajo drugače. Maribor zelo težko analizira nasprotnike, ker proti nam igrajo drugače. To je dokaz, da nas spoštujejo, da smo mi drugačni, vredni spoštovanja, morda celo določenega strahu. Všeč mi je, da ekipa drži konstanto in da odloča o poteku dogodkov na igrišču. Zmaga v zadnji sekundi je bila posledica tega. Ko analiziraš tekme, prideš do zaključka, da Maribor ni zmagoval po sreči, po naključju."

Koliko časa še imate za delo zunaj Ljudskega vrta? Kako je z Dravogradom, kjer ste predsednik, kako z vašimi poslovnimi naložbami?

"Malo. Ves fokus je na Mariboru. V Dravogradu se dela normalno naprej, stvari so napeljane tako, da potrebujejo mojo pozornost v manjših odmerkih. Enako je v poslu. V projekte ne moreš iti sam, ljudem, s katerimi delaš, moraš zaupati. Tudi v Mariboru je ogromno ljudi, ki jim lahko zaupaš. Zato je drugačen od marsikaterega kluba. Tu za tabo stoji celo mesto, živi se za vijoličasto barvo. Drugače niti ne znam funkcionirati."

Se bo ta krog zaupanja v Ljudskem vrtu razširil? Trener je nakazal, da bi tudi strokovni štab potreboval kako okrepitev?

"Se strinjam. To je posledica kadrovskih premikov, ki jih nismo načrtovali, je pa razširitev nujna. Nogomet je tako napredoval, da potrebuješ ljudi, ki znajo in želijo. V poštev pridejo le ljudje, ki poznajo Maribor."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta