(INTERVJU) Simon Rožman: Moja resnica se konča s piko v pogodbi

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
19.01.2022 06:01

S trenerjem NK Celje o prvih tednih po vrnitvi med grofe, viziji kluba in razhodu z Mariborom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Sezono je začel v Mariboru, nadaljeval jo bo pri štajerskem rivalu vijoličastih. Po petih letih in pol se je Simon Rožman vrnil v Celje. A klub, v katerem je začel trenersko kariero, je danes precej drugačen. "Klub je res na visoki organizacijski ravni, pri vseh stvareh, ki smo jih želeli dodati, nam je prišel naproti. Igralci imajo odlične pogoje za delo - od prehrane, trenažnega procesa do same organizacije in logistike. Zelo pozorni smo na covid situacijo, poskušamo ostati zdravi," je o prvih tednih z grofi dejal 38-letni trener.

Kakšne so prve ugotovitve z igrišča?

"Fantje kažejo izjemno delovno vnemo, odlično disciplino. Imajo velik potencial, ki pa ga je treba s treningi nadgraditi. Če o potencialu samo govoriš, to ni prava pot. Na igrišču delujemo vedno bolje, igralci so željni napredka in dokazovanja. Imamo dokaj širok kader enakovrednih igralcev, kar ponuja dobro konkurenco znotraj moštva. Fantje so pripravljeni za ekipo narediti vse. Ne bi si mogel želeti boljšega začetka."

Štorčan se je vrnil v klub, v katerem je začel trenersko kariero.

Andrej Petelinšek

Torej se je potrdila vaša napoved ob podpisu pogodbe? Če kaj, ne sme manjkati energije, ste dejali.

"Razočaran bi bil, če se tiste besede ne bi potrdile. Veseli me dobro vzdušje v slačilnici, želja po skupnem napredku je velika. Kljub napornim treningom je vzdušje še vedno zelo pozitivno. Fante je lepo spremljati."

Za pomlad ste se že okrepili. Kaj pričakujete od novincev?

"Klub ima zelo jasno strategijo in plačilno politiko, mimo teh okvirov ne gre. To je bila tudi moja želja. Zelo enostavno bi bilo pripeljati nekoga z visoko vrednostjo pogodbe, ki bi lahko pokazal klaso na igrišču, a tega ne želimo. Fante želimo imeti v uravnilovki, temu tudi sledi kadrovanje. Vuklišević je pokazal izkušnje, ki smo jih potrebovali v zadnji liniji. Ima dobre vodstvene sposobnosti, ekipa ga je lepo sprejela. Milić je prišel kot potencial, podobno kot Panić ima še vedno pravico, da nastopi za mladinsko moštvo. Karbo je okrepitev za srednji rok. Je še v rehabilitaciji po zlomu noge, drugače si takega igralca ne bi mogli privoščiti. Spomladi ga želimo spraviti do ustrezne ravni, poleti pa imamo svoje načrte. Iščemo še enega napadalca, saj bo Medved zaradi poškodbe vsaj še dva meseca odsoten. Na preizkušnji imamo še enega zveznega igralca, s tem pa bi se kadrovanje zaključilo."

Iščete napadalca? Torej se ponavlja zgodba iz prejšnjega kluba? V Mariboru ste skoraj celo poletje govorili enako.

"Drži. Napadalci dosegajo zadetke, le z njimi lahko ekipa funkcionira. Do zadnje tretjine igrišča lahko narediš vse perfektno, a če to ne potrdiš z golom, ni točk in slika se hitro umaže. Napadalci imajo svojo ceno, še posebej če govorimo o ekstra kvaliteti."

Simon Rožman danes ni dobre volje.
Andrej Petelinšek

V klubu ste izbrali zanimivo strategijo pri novačenju okrepitev. Trem igralcem, Paniću iz Kopra, Miliću iz Maribora in Dodigu iz Brava, ste ponudili prve profesionalne pogodbe.

"Naša strategija je, da poskušamo najprej vzgojiti mlade igralce, ki bodo sposobni kandidirati za člansko ekipo. Ker smo na začetku tega projekta, je klub pripeljal te mlade fante. So potencial, a v tem trenutku nič več od tega. Ogromno treninga in potrpežljivosti še potrebujejo, da bi jih izdelali v kvalitetne produkte najprej za našo ekipo, kasneje pa še za kakšno stopničko višje. Zelo pomembno je, da o tej želji ne le govorimo, ampak z njo tudi živimo."

Kako ta usmeritev vpliva na rezultatske cilje? Verjetno teh igralcev v obdobju, ko bi vam lahko dali največ, ne bo več v Celju.

"Od tekmovalnosti ne bežimo. Igralci se morajo razvijati pod pritiskom rezultata, saj se bodo v naslednjem klubu zagotovo s tem soočili in je prav, da jih na to pripravimo. Želimo tekmovati, točke štejejo, zato razmišljamo tudi o izkušenejših igralcih, ki bi tej mladosti dodali stabilnost. Prizadevamo si, da bi bili razvojni, dinamični, zanimivi, a tudi tekmovalni. Uprava kluba ima zelo velike ambicije, gre pa za postopno delo, da ne bi kakšen del kluba, finančni ali športni, prehiteval."

Ante Šimundža je zbodel Celje z izjavo, da je vizija kluba zgrešena, saj se samo z mladimi igralci ne da osvajati prvenstev.

"Ni korektno komentirati drugih klubov. Bolje je, da se vsak briga zase. Dokler zgodbe ne poznaš do obisti in ne veš, kaj določena sredina pričakuje, je nesmotrno soditi. Se pa strinjam, da samo mladost in potencial nista dovolj za kvaliteto. Ta pride, ko se potencial, delavnost in tekmovalnost združijo. Fantje so lahko pri 18 letih zreli in kvalitetni, a to morajo kazati na terenu. Res je, da morajo biti v ekipi tudi igralci s kilometrino, mi pa si želimo, da izkušnje sovpadejo s kvaliteto igralca. Če izkušnje niso povezane s kvaliteto, ti ne koristijo."

Je vaša zgodba s Celjem podobna tisti z Rijeko? Tudi tam ste prevzeli ekipo, ki je dve leti pred vašim prihodom dolgoročni projekt kronala z naslovom prvaka, nato pa padla. Koliko šampionskega Celja je še v ekipi?

"Zadnji dve sezoni sta bili res posebni. Tudi zaradi zunanjih dejavnikov. Po šampionski sezoni se je zamenjalo veliko igralcev, prišlo je do menjave vodstva kluba, to je prineslo nove načrte, vizijo z ekstremno pomladitvijo, da bi nam čez leto ali dve prinesla konstanto v rezultatih. Če se zgodijo prodaje dveh ali treh igralcev, ko na to nisi pripravljen, pride do padca rezultatov. To se v slovenski ligi konstantno dogaja, mi pa poskušamo, da bi bili po uspehu padci čim manjši."

Vodstvo kluba je zelo ambiciozno, tudi vas smo spoznali kot ambicioznega trenerja. Kako pa je z ekipo? Sledi visokim ciljem? Trenuten pogled na lestvico tega ne kaže.

"S fanti se vsak dan pogovarjamo, da moramo slediti željam in ciljem z realno percepcijo o sebi. Najlažje je za neuspeh kriviti druge. Če bomo pošteni do sebe, iskali napake pri sebi, prevzeli odgovornost, ne bo slabo. Nasprotno, to je priporočljivo, če želiš narediti korak naprej. Po pogovorih z igralci vidim, da čutijo odgovornost, imajo višje cilje, naša naloga pa je, da to iz treninga v trening ponavljamo, obdržimo enormno željo po dokazovanju in vse skupaj spravimo v kvaliteto izvedbe, ki ti na koncu mora dati rezultat."

Andrej Petelinšek

Gradimo najboljšo ekipo, Simon pa je najboljši trener v Sloveniji, vas je predstavil generalni direktor Valerij Kolotilo. Vam je s tem naložil dodatno breme?

"Daleč od tega. V času naših pogovorov se je vzpostavil zelo pristen odnos, v katerem je zame prva in najpomembnejša stvar jasna določitev kompetenc, odgovornosti in da se med sezono te relacije ne spreminjajo. Zagotovo ti godi, ko imajo dobro mnenje o tebi, a že naslednji dan se moraš s tem soočiti, se dokazati. Ne le jaz, cel strokovni štab si prizadeva, da bi igralcem lahko pomagali. Prve povratne informacije so zelo dobre. Ko vidiš, da igralci sledijo istim ciljem, se tudi trenerski štab napolni z njihovo energijo."

Odpravljate se v Turčijo. Ste imeli kaj pomislekov o izbiri lokacije? Lani so klubi, ki so se pripravljali tam, zelo medlo krenili v drugi del sezone.

"Priprave so bile dogovorjene že pred mojim prihodom. Klub skuša igralcem omogočiti čim boljše pogoje. Zunanje okoliščine niso idealne, a lani jo je Celje, kar se tiče bolezni, zelo dobro odneslo. Enako pričakujemo letos. Upam, da bomo izkoristili pogoje in se zdravi vrnili."

Kako je ekipa sprejela vaš način vodenja?

"To bo treba vprašati njih. Želim maksimalno disciplino in predanost delu. Rezultati in igre bodo pokazali, kakšen je naš odnos. Zame in, mislim, tudi za fante je bil začetek najboljši možen. Zagotovo med sezono ne bo vse lepo, a premoremo že kar nekaj izkušenj, da znamo pravilno odreagirati. Všeč mi je, da je v klubu mlad tim, smo ambiciozni, dobro se razumemo. Nasmehi, ki jih opažam, ko prihajamo v službo, mi dajejo potrditev, da smo na pravi poti."

Kdaj lahko trener z gotovostjo reče, da se je z nogometaši začutil?

"Šele serija dobrih rezultatov da potrditev usmeritve, ki jo želi trener. Končno potrditev dajo lovorike. Znotraj ekip nikoli nisem imel večjih težav, saj so pravila že od začetka dorečena. Kot trener se jih držim, od igralcev pričakujem enako. Če se pravila prekršijo, je treba poseči po disciplinskih ukrepih, a tu ne pričakujem večjih težav."

Vam bo kaj nelagodno, ko boste za let v Turčijo sedli v letalo skupaj z nekdanjimi delodajalci, Mariborčani?

"Ne, z moje strani ni nikakršnih težav. Kljub vsemu smo v Mariboru naredili marsikaj dobrega. Od prvega dne smo skušali dvigniti delovno vnemo, uvesti disciplino, ki je ekipo že krasila. Naredili smo tudi dobro selekcijo. Z moje strani ni nobenih zamer. Kaj je na drugi strani, ne vem, niti ne spremljam, ker so vse misli usmerjene v moj novi klub."

Andrej Petelinšek

Večkrat ste poudarili, da vam je v Celju všeč, da so vloge in odgovornosti jasno razdeljene. To poudarjate zaradi izkušnje iz Maribora?

"Skozi kariero so bile te stvari pri meni vedno dorečene že v startu. Nisem tu, da sodim karkoli za nazaj, a ko se odgovornosti in kompetence pomešajo, se v taki zgodbi ne vidim več."

Je bil odstop z mesta trenerja Maribora popolnoma vaša odločitev ali je bil spodbujen?

"Zelo iskreno: moja zgodba se je končala dosti prej, ker so se zgodile stvari, čez katere ne grem. Po tem je šlo le za podaljševanje nekega statusa, ki pa, kot se je pokazalo, ni bil dober za nikogar."

Ker je pomočnik Aleš Kačičnik z vami tudi v Celju, verjetno odpade teorija, da ste si v Mariboru vi zaželeli njegovega odhoda?

"Pri meni so bile stvari vedno rešene za štirimi stenami, nikoli nisem izdajal informacij. Je pa normalno, da se, ko se več ljudi vmeša v proces, začne širiti več neresnic. Trenerski kader, ki sem ga izbral v Celju, lahko zagotovi dobre treninge nogometašem."

Sašo Bizjak

Dejali ste, da se je zgodba z Mariborom končala prej, kot se je uradno končala. Kdaj pa se je zgodba s Celjem začela? Verjetno pred uradnim začetkom?

"Ne. Želel sem imeti daljši odmor. Mogoče je po izkušnji z Rijeko Maribor prišel prehitro. Po koncu z Mariborom si nisem pogledal niti ene tekme, bil sem čisto out, vzel sem si čas zase. Prvi kontakt je bil vzpostavljen prej, a sem zavrnil vse pogovore do konca jesenskega dela prvenstva. Ni fer do trenerjev, ki so na delu, da se za njihovimi hrbti kaj dogaja. Po zadnjem krogu smo se usedli z vodilnimi možmi Celja, nato smo imeli še nekaj sestankov, v dveh tednih smo se zelo hitro našli in 1. januarja podpisali pogodbo."

Generalni direktor je omenil, da so v Celju morali počakati, da se izteče vaša prejšnja pogodba. Torej ste z Mariborom imeli sklenjen neki dogovor?

"Šlo je za sporazumno prekinitev pogodbe, zelo korektno je bilo z vseh strani. Z naslednjimi potencialnimi delodajalci nisem želel iti v pogovore. Prihajale so tudi ponudbe iz tujine, ena zelo konkretna, ki pa se ni uresničila. Za konec decembra sem si pustil odprte razne opcije. Ko se je pa začel pogovor s Celjem, smo zelo hitro našli skupni jezik."

Andrej Petelinšek

Pa tista prejšnja pogodba vključuje tudi kakšno klavzulo, da ne smete razkrivati, kaj se je dogajalo v Mariboru?

"Drži. To je prav. V Mariboru smo naredili, kar smo znali. Zgodbo si sicer lahko vsak tolmači po svoje, a po opravljenem delu nisem nikoli sodil, razkrival poslovnih skrivnosti, iskal alibijev zase. Videl sem številne diskreditacije na moj račun, a to so problemi drugih. S stiskom roke smo se zahvalili za sodelovanje, tu se je zgodba zame končala. Ne potrebujem nobene potrditve od medijev ali kogarkoli, da bi po neuspehu sebe ščitil ali diskreditiral klub. Lahko bi povedal marsikaj, kar bi koga užalilo. Bi pa to bila moja resnica."

Izvolite. Kakšna je vaša resnica?

"Hahaha, tu se konča s piko v pogodbi."

Ker ste se ob podpisu šalili, da se vidite v Celju za deset let, je prezgodaj za vprašanje, ali bi se še vrnili v Maribor?

"Prva in edina misel je v Celju. Ni še vse zamujeno, spomladi lahko marsikaj nadoknadimo, tako v prvenstvu kot pokalu lahko marsikaj naredimo. Pred sezono je bila klubski cilj Evropa. Od tega ne odstopamo, čeprav v tem trenutku na lestvici ni videti dobro. Bomo pa morali biti res maksimalni, na najvišjih obratih, pa tudi malo sreče ne bo škodilo, če želimo narediti presežek, se uvrstiti v evropske kvalifikacije."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.