Simon Rožman spet na klopi Celja: Diploma je cela, potni list pa pri direktorju

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
03.01.2022 19:35

Novi trener nogometašev Celja že pogleduje proti zgornji polovici lestvice in poletju v Evropi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sherpa

Na novega leta dan se je tudi uradno umaknil s trenerske borze in se vrnil domov. Po šestih letih in pol je Simon Rožman spet sedel na klop nogometašev Celja. "Veselim se novega izziva. Klub je v zadnjih letih naredil ogromen preskok, je urejen, ima jasne cilje. V tem projektu se definitivno vidim. Veseli me velika ambicioznost kluba, pred nami pa je ogromno dela, da uresničimo cilje," je na današnji novinarski konferenci dejal Štorovčan, ki želi Celje odpeljati v zgornjo polovico lestvice in z njim ujeti vozovnico za poletje v Evropi.

Trener za celo desetletje?

Ni bil edini, ki je bil dobre volje. Generalnemu direktorju se je smejalo. "Kaj me je prepričalo? To je najboljši trener v Sloveniji, mi pa gradimo najboljšo ekipo," je pribil Valerij Kolotilo. Počakal je, da se Rožmanu izteče dogovor z Mariborom, nato pa izkoristil prvo priložnost, da ga posadi na prazno klop. Po koncu jesenskega dela jo je izpraznil Simon Sešlar, ki sicer ostaja v Celju, a njegove vloge v klubu še niso določili. Do kdaj pa bo ob Savinji ostal drugi Simon? "Uradno ima pogodbo za leto in pol, imam pa njegov potni list pri sebi," je Rus v slovenščini namignil, da bi lahko bilo sodelovanje z novim trenerjem daljše. Rožmana ne bi motilo, če bi med grofi ostal kar celo desetletje.

S seboj je pripeljal stalnega sodelavca. V vlogi prvega pomočnika bo Aleš Kačičnik, ki je z Rožmanom sodeloval tudi v Domžalah, na Reki in v Mariboru, iz nogometne šole se je članski ekipi pridružil Darko Bojović, trener vratarjev ostaja Aleksander Šeliga, za kondicijo pa bo skrbel Alen Janković. "Vesel sem, da so vsi k projektu pristopili z enakimi ambicijami kot jaz. Fantom želimo pomagati pri razvoju, prepričan sem, da bo posledica tega dober rezultat," je dejal trener trenutno sedmega kluba na prvoligaški lestvici.

Da je klub, v katerem imajo glavno besedo ruski investitorji, po njegovem prvem mandatu, v katerem je rumeno-modre odpeljal do finala pokala Slovenije in drugega mesta v državnem prvenstvu, naredil več korakov naprej, je opazil 38-letnik: "V Sloveniji se največkrat zgodi, da športni del prehiti organizacijsko strukturo kluba in potem nastanejo velike težave. V Celju pa gre za normalno pot, klub se tudi po organizacijski plati lepo razvija, kar je predpogoj, da ekipa temu sledi. To je naravna pot. Veselim se snidenja z igralci. Če nam kaj ne sme manjkati, je to energija. Želim dinamiko, agresijo. Lahko nam zmanjka nekaj izkušenj, verjamem pa, da bomo gledljivi in rezultatsko uspešni."

Po šestih letih se je Štorovčan vrnil med grofe.

Sherpa

"Mariboru vse najboljše"

V Celju so ga snubili že po lanskem razhodu z Rijeko. "V kontaktih nismo bili, bila pa je simpatija. Takrat sem se odločil drugače, zdaj pa sem se prepričal, da gre klub v smer, ki si jo tudi sam želim," poudarja trener, ki je lani spomladi raje izbral Maribor, septembra pa predčasno zaključil svojo misijo v Ljudskem vrtu. "Ne bi se veliko oziral nazaj. Ogromno dela je bilo narejenega, so pa bile definitivno tudi stvari, ki so me motile, zato sem se tudi sam odstranil. Mariboru želim vse najboljše, moje misli pa so v Celju," se je spomnil šestih mesecev med vijoličastimi.

Z mesta trenerja 15-kratnih prvakov je odstopil po padcu na šesto mesto na lestvici, njegov naslednik Radovan Karanović pa jih je odpeljal do naslova jesenskih prvakov. "Na koncu je bila moja zgodba v Mariboru uspešna," se je nasmehnil Rožman, "včasih narediš dobro, če se odstraniš. Naredil sem dobro stvar. Predvsem zase in za svoje zdravje. Trenerske zgodbe niso odvisne le od trenerjev, ampak tudi od drugih deležnikov. Dober občutek je, če si odgovoren za to, kar delaš, ne pa za tisto, pri čemer nisi imel prstov zraven."

Sherpa

Prva okrepitev je Vuklišević

Trenerske diplome ni raztrgal, kot je na prvem poletnem treningu v Ljudskem vrtu zabičal nogometašem, selitve k štajerskemu rivalu pa ne dojema kot koraka nazaj. "Mogoče je v kontekstu veličine kluba, a trenersko delo je v vsakem klubu enako. Pomembno mi je, da so vzpostavljeni korektni odnosi, jasne kompetence, odgovornosti, vidim pa tudi veliko perspektivo v načinu razmišljanja za pojutrišnjem, čez šest mesecev, čez tri leta … Sem nismo prišli gasit, delat 14 dni po enem konceptu, potem pa 14 po drugem, tukaj so stvari jasne," je še dejal Simon Rožman, ki bo na jutrišnjem treningu že vodil okrepljeno zasedbo. Iz Domžal je v Celje prestopil Damjan Vuklišević. Nekdanji branilec Maribora in Rudarja je s prvaki iz leta 2020 podpisal pogodbo do junija 2025.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.