Kam potujejo Mariborčani? V Ibrahimovićevo gnezdo

Bojan Bauman
20.07.2021 08:00
Nogometni stadion v Stockholmu, kjer bodo v četrtek gostovali vijoličasti nogometaši, našim športnikom ni neznan
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski rokometaši so lani preizkusili vzdušje v Tele2Areni, kjer domujejo nogometaši Hammarbyja. 
Anders Wiklund

Stadion Tele2 Arena v Stockholmu, ki je domač teren nogometašev Hammarbyja, so lani januarja spoznali slovenski rokometaši, ko so tam odigrali finalni del evropskega prvenstva. Švedom, ki so bili eni od treh gostiteljev, je pripadla organizacija zaključnega dela rokometnega prvenstva stare celine. Pričakovali so, da se bo njihova reprezentanca prebila vse do finala, spektakel pa so si zamislili na nogometnem stadionu, pred 19.000 navijači, v delu športnega kompleksa, kjer je poleg hokejske dvorane tudi slovita Globe arena, prizorišče številnih koncertov, leta 2000 tudi pesmi Evrovizije.

Načrte prekrižali Slovenci

No, domačini se niso prebili v zaključni del, njihovi krvniki so bili že v prvem delu prav Slovenci. Sestali so se v Göteborgu in jim takoj razblinili upe po odmevnem rezultatu. Slovence je takrat že vodil Šved Ljubomir Vranješ, ki je moral že kar na začetku prvenstva poraziti "domačo" reprezentanco. Z odlično taktiko in zmagovito miselnostjo mu je uspelo. No, njegovi Švedi so se Slovencem oddolžili v letošnjih kvalifikacijah za olimpijske igre, ko so jih gladko premagali.

Čeprav je finalni del rokometnega prvenstva potekal sredi zime, to organizatorjev ni motilo - kot je zapisano, so rokometno igrišče postavili kar na nogometnem stadionu. Če je bilo to presenečenje za rokometno Evropo, ki spektakle organizira v toplih dvoranah, pa za domačine dogodek ni bil pot v neznano.

Temperature v Stockholmu pozimi niso švedske. Konec januarja lani smo imeli podaljšan vikend s temperaturami nad lediščem, med petimi in dvanajstimi stopinjami. Tudi dežja ni bilo veliko. Stockholm, ki stoji na številnih otočkih ob Baltskem morju, je bil vseskozi le dobro prevetren. Stadion, kjer poleg Hammarbyja igrajo tudi nogometaši Djurgardensa, je novejši objekt z letnico 2013 in premore tudi streho. Za rokometni spektakel so prizorišče prepolovili; to pa je bilo dovolj za 19.000 navijačev.

Ibrahimovićev šov

V zaključni del so se poleg Slovencev takrat uvrstili Španci, Hrvati in Norvežani. V polfinalu so Slovenci imeli za nasprotnike Špance, v boju za tretje mesto pa Norvežane. Obe tekmi so izgubili, osvojili četrto mesto in ostali brez medalje. Če upoštevamo, da so samo mesec dni pred začetkom prvenstva zamenjali selektorja Veselina Vujovića, da je Vranješ Slovence spoznaval praktično med turnirjem, je bil to kljub slabemu zaključnemu delu uspešen nastop.

Na Švedskem smo takrat spremljali še lokalno zgodbo, ki jo je spisal njihov najboljši nogometaš Zlatan Ibrahimović. V njegovem Malmöju, kjer je 39-letni čudežni deček začel igrati nogomet, so mu v tistem obdobju postavili pozlačen spomenik. Ibrakadabra je postal legenda. Januarja 2020 je to sicer veljalo za večji del Švedske, za prebivalce Malmöja pa nič več. Ibahimović se je novembra 2019 odločil del prihrankov vložiti v nogomet. Kupil je 50 odstotkov delnic kluba, a ne njegovega Malmöja, pač pa stockholmskega Hammarbyja. S tem je razburil navijače v domačem kraju. Ti so se večkrat znesli nad njegovim kipom, ki so ga slednjič odstranili izpred vhoda stadiona, kjer se je Ibrakadabra učil igrati nogomet.

Ibrahimović kljub 39. letom še naprej vznemirja navijače po svetu. Med prvim izbruhom korone je nekaj časa treniral z nogometaši Hammarbyja, potem se je odpravil v italijanski Milan, kjer je spet pustil globok pečat. Njegova nogometna pot je trenutno odvisna od rehabilitacije po majski operaciji kolena. A za njegovo prihodnost ni treba skrbeti. Nogometni stadioni so mu že tako postali preozko prizorišče. Tako je letos že nastopil kot voditelj italijanskega popevkarskega festivala v San Remu. Lastnik kluba Hammarbyja, ki se bo v četrtek v Stockholmu meril z Mariborčani, bo kmalu tudi na filmskih platnih - v novem filmu o Asterixu in Obelixu namerava uprizoriti Antivirusa. Septembra bo premiera njegovega biografskega filma Jaz sem Zlatan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta