Liverpoolovo leto? Tudi pesimisti lahko postavijo penino na hladno

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
02.02.2020 21:10

Liverpool drvi proti naslovu v Angliji, PSG v Franciji, bolj izenačeno je v Španiji, Italiji in Nemčiji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tottenham je z zmago proti Manchester Cityju pomagal Tottenhamu.
Reuters

Že res, da bo do 17. maja, ko bo najboljša ekipa v angleški ligi dvignila pokal, treba odigrati še kup tekem, a stava na prvaka v vsaj najbogatejšem, če že ne najboljšem nogometnem prvenstvu na svetu po prvih februarskih dvobojih ne terja več pretiranega poguma. Se bo 30-letno čakanje na veliko zmagoslavje zaključilo? Zdaj si tudi vsega hudega navajeni navijači, ki so tri desetletja nemočno spremljali, kako v Manchestru, Londonu, celo v Blackburnu in Leicestru po zadnjem krogu slavijo svoje junake, upajo napovedati: Letos bo Liverpoolovo leto.
Dovolj nogometnih travm so doživeli, da penine še ne hladijo, a v Liverpoolu z odločnimi koraki drvijo proti najbolj cenjeni otoški lovoriki. Reds so v soboto s 4:0 opravili s Southamptonom, v 25. krogu angleške lige zabeležili že 24. zmago. Ja, štiriindvajseto! Le en minispodrsljaj so si nogometaši iz mesta Beatlov privoščili pred zadnjo tretjino sezone. V tej sezoni premier lige je dvoboj z več kot ničlo proti četi Jürgena Kloppa končal le Manchester United, ki je oktobra na Old Traffordu ujel remi 1:1. United je predaleč, da bi lahko ogrozil Liverpoolovo slavje, v naslednjem krogu bo najbrž izgubil tudi teoretične možnosti za prvo mesto (na voljo je še 39 točk, Liverpool pa ima pred rdečimi vragi 38 točk prednosti), bliže je druga ekipa iz Manchestra.

Pomoč iz Londona

No, blizu v tem primeru pomeni rekordno daleč. Če je Manchester City po enajstmetrovkah še dobil uvodno tekmo sezone, dvoboj v Community Shieldu, angleškem superpokalu, mu gre na glavni fronti precej slabše. Liverpool ima pred ekipo, ki mu je lani za pičlo točko izmaknila naslov, že 22 točk prednosti, največ, kar je je imel katerikoli vodilni klub v premier ligi pred prvim zasledovalcem. Obilno zalogo mu je v 26. krog pomagal odnesti Tottenham. V Londonu je nocoj z 2:0 premagal City. Nizozemec Steven Bergwijn, še prejšnji teden član PSV-ja, je v Angliji debitiral z zadetkom, zmago vrste Joseja Mourinha pa je potrdil Son Heung-Min.

Tottenham je z zmago proti Manchester Cityju pomagal Tottenhamu.
Reuters

Oblak izgublja, Iličić trese

Tako prepričljiv je v tej sezoni Liverpool, da se še dosežki PSG-ja v Franciji ne zdijo impresivni. Bogati Parižani sicer dirjajo proti tretjemu zaporednemu naslovu, sedmemu v zadnjih osmih letih, a imajo pred zadnjo tekmo 22. kroga francoske lige pred najbližjimi zasledovalci "le" 13 točk prednosti. Precej tesneje je na preostalih treh frontah najprestižnejših evropskih lig. V Španiji se po dveh sezonah suše naslov spet nasmiha Real Madridu. Galaktiki so v madridskem derbiju z 1:0 premagali zaradi poškodb zdesetkani Atletico. Jana Oblaka, ki je bil v soboto kapetan rdeče-belih, je premagal Karim Benzema. Atletico, ki je v ligi tretjič zapored neuspešno lovil zmago, je s padcem na šesto mesto pod vprašaj postavil celo uvrstitev v ligo prvakov, Real pa je na vrhu obdržal prednost pred Barcelono.

Karim Benzema je odločil madridski derbi.
Reuters
Josip Iličić je bil spet natančen v dresu Atalante.
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta