Mariborski nogometaši: Že v Stockholmu do pozitivnega rezultata

Miha Dajčman
22.07.2021 07:00
Maribor se bo danes ob 18.45 na Tele2 Areni v Stockholmu v prvi tekmi drugega predkroga konferenčne lige pomeril s švedskim pokalnim prvakom Hammarbyjem
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Težko jih je bilo analizirati, zato smo se predvsem ukvarjali sami s sabo," je ob prihodu na Tele2 Areno v Stockholmu dejal trener Maribora Simon Rožman. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Dobri dve uri so Mariborčani potovali v Stockholm, ki ga del ekipe že pozna iz leta 2019. Tokrat so vijoličasti pristali na drugem letališču, nova bosta tudi nasprotnik in stadion, na katerem se bodo pomerili v nižjem rangu tekmovanja. Trener vijoličastih Simon Rožman poudarja, da bo pomembna hitra prilagoditev na novo okolje in tekmeca.

Strokovni štab vijoličastih ni imel veliko časa za pripravo. Nasprotnika je bilo zaradi novega trenerja in posledično spremenjenega načina igre tudi zahtevno preučiti. "Težko jih je bilo analizirati, zato smo se predvsem ukvarjali sami s sabo. Po treh tekmah vidimo, da je pred nami še ogromno dela. Popravljamo malenkosti in se skušamo držati našega osnovnega plana. So specifike, kjer so zelo dobri, izkoristiti pa bomo skušali tudi njihove pomanjkljivosti. Na treh tekmah so igrali v treh različnih postavah, se pa stil ni spreminjal. Naredili smo splošno analizo, kaj nas čaka. Gre za čvrsto, agresivno ekipo z zelo visoko zadnjo linijo. Skušajo igrati v vseh tretjinah igrišča, ogromen je poudarek na duelih ter na globinskih in visokih žogah, veliko je vtekanja za branilci. Pomembne bodo tudi prekinitve, kjer imajo uigranih veliko kombinacij, tu preži velika nevarnost. Prepričan sem, da ima naša ekipa velik motiv. Čeprav smo kot moštvo neizkušeni, imamo posameznike, ki so veliko dali skozi. Že v Stockholmu želimo narediti pozitiven rezultat," pravi trener Maribora Simon Rožman.

Za snovalca taktike vijoličastih bo pomembna naloga tudi pripraviti mlade nogometaše na tekmo na velikem stadionu pred glasno publiko: "Za nas bo to izziv. Želimo si čim bolj polne tribune. Tudi ko je nekdo proti tebi, je to lahko motivacija. V klubu imajo igralci veliko pomoč. V tem morajo tudi uživati, saj 24 ur na dan vlagamo energijo, želje in trud v to, da smo boljši." Glede na tržno vrednost so v vlogi favorita današnji gostitelji, Simon Rožman temu ne namenja veliko pozornosti: "Maribor je v preteklosti že večkrat dokazal, da se lahko kosa z bogatejšimi in večjimi."

Trening nogometašev Maribora na Švedskem. Avtor: Gregor WERNIG
GREGOR WERNIG s.p.

Hammarby je na svojem terenu dominanten tudi zaradi umetne travnate površine, ki omogoča hiter nogomet. Čez noč se vijoličasti na drugačno podlago niso mogli privaditi, a v tem ne iščejo alibija, pravi Rožman: "Na treningu se moramo prilagoditi, na tekmi pa moramo biti 100-odstotni. Morda nimamo izkušenj s takšno podlago v zadnjem obdobju, a kvaliteto lahko dokažemo tudi s tem, da se hitro prilagodimo na takšne pogoje."

"Odlično se počutimo, mesto je lepo, stadion je vrhunski, pogoji za igro bodo dobri," so bili prvi vtisi vezista Marka Alvirja pred treningom na Tele2 Areni, dobrih 24 ur pred pomembnim obračunom. "Nasprotnik bo zahteven, vse bomo naredili, da izpolnimo zahteve trenerja in uspemo," pravi Alvir, ki se želi dokazati tudi na mednarodnih tekmah, s katerih veliko izkušenj nima, vseeno pa se zaveda, da ima kot eden starejših nogometašev v ekipi veliko odgovornost pomagati mlajšim soigralcem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta