Trener Hammarbyja Milojević pozna Maribor: "Odrezati moramo Kodermana in Milca, Simon Rožman bo nocoj veliko razmišljal o nas"

Miha Dajčman Miha Dajčman
21.07.2021 17:05
Srbski trener Hammarbyja Miloš Milojević dobro pozna Maribor in slovenski nogomet, v zadnjih letih ga je podrobno spremljal kot član strokovnega štaba Crvene zvezde, leta 2016 je z Vikingurjem gostoval pri Kopru
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Pripravljen imam osebni seznam igralcev iz Skandinavije, s celotnega Balkana in še nekaterih držav," o poznavanju in spremljanju tudi slovenskega nogometa in Maribora pravi trener Hammarbyja Miloš Milojević.
Miha Dajčman

Le dva novinarja sva bila dopoldne, pred treningom Hammarbyja, v veliki konferenčni sobi na medijskem terminu zeleno-belih. "Tik pred zdajci so iz treh medijev odpovedali prisotnost. Nekaj je dopustov, večina medijev pa se že ukvarja z olimpijskimi igrami," se je skorajda opravičeval tiskovni predstavnik gostiteljev. Švedska ženska nogometna reprezentanca je prav takrat v Tokiu na olimpijskem turnirju s 3:0 premagala ZDA. Na tiskovno konferenco sta prišla 38-letni trener Miloš Milojević, ki se je vsaj trikrat opravičil za nekaj minut zamude, in redkobesedni (nadomestni) kapetan Darijan Bojanić.

Srbski trener, ki ima tudi islandski potni list, tam je kot branilec igral za Hamar in Vikingur, je Hammarby do zdaj vodil na treh tekmah in vpisal dve zmagi in remi. Vedno je zaigral v drugačni formaciji, kar strokovnemu štabu vijoličastih zagotovo otežuje delo. Njegov predhodnik Stefan Billborn je bil trener zeleno-belih tri leta in pred odpovedjo pred tedni osvojil pokalni naslov, drugo lovoriko v dolgi zgodovini kluba. Milojević je bil pred tem od decembra 2019 do pred mesecem pomočnik trenerja pri Crveni zvezdi. Z Dejanom Stankovičem je sodeloval na 65 tekmah in bil zraven ob uvrstitvi Beograjčanov v skupinski del evropske lige ter nato v Evropi tudi prezimil (Crvena zvezda je februarja iz evropske lige izpadla proti Milanu).

Miloš Milojević, Darijan Bojanić, Hammarby, Stockholm
Miha Dajčman

​Prav o evropskih izkušnjah je mladi trener prejel največ vprašanj novinarja nogometnega medija Fotbollskanalen. Trener Hammarbyja je le leto starejši od Simona Rožmana. Pred delom v Beogradu je dokaj uspešno vodil švedski klub Mjallby, ga iz druge lige popeljal v prvo, na treningih pa je sodeloval tudi z Ninom Irgoličem, vratarjem, posojenim iz Maribora. Prve trenerske korake je naredil pri Vikingurju.

Pri Hammarbyju naj bi bila prva enajsterica podobna zadnji na tekmi proti Orebroju, ki so jo v gosteh dobili z 2:0. Priložnost v napadu bo verjetno od prve minute znova dobil 19-letni Akinkunmi Amoo, ta velja za največjega talenta v moštvu. Tudi na portalu Transfermarkt ima s tremi milijoni najvišjo vrednost (Hammarby je skupaj vreden 16 milijonov, Maribor devet milijonov evrov). Zaradi rdečega kartona na zadnji evropski preizkušnji bo manjkal danski vezist Jeppe Andersen, sicer prvi kapetan moštva. Njegovo vlogo prevzema Šved hrvaških korenin Darijan Bojanić.

Hammarby, Stockholm, Tele2 Arena (foto: Miha Dajčman)
Miha Dajčman

​Po besedah športnega novinarja Jesperja Thedeena je osrednji vezist eden najpomembnejših članov moštva. "So tipična domača ekipa, ki na svojem stadionu ne izgublja, v zadnjih treh letih so doma izgubili le trikrat. Ker je zelenica na Tele2 Areni umetna, se tukaj igra zelo hiter nogomet, kar moštvu ustreza," nam je dejal Thedeen in dodal, da bo na stadionu zasedenih vseh osem tisoč mest, ki bodo na voljo za gledalce (kapaciteta stadiona je 32 tisoč, zaradi koronavirusa je število gledalcev omejeno, Hammarby ima sicer prodanih 16 tisoč sezonskih vstopnic).

"Maribor ima v Evropi več izkušenj, čeprav je ekipa pomlajena. Znali so se prebiti skozi kvalifikacije. Mi se moramo tega še naučiti, da bi nam to uspelo, pa moramo tekmovati," pravi Milojević. V kakšni formaciji bodo zeleno-beli nastopili na prvi tekmi, ni izdal, zaveda pa se nevarnosti vijoličastih: "Preprečiti bomo morali njihovo grajenje igre, ki se začne pri vratarju. Braniti bomo morali dolge žoge do napadalcev, formacija se bo zato spreminjala. A to počne tudi Maribor. Ko se bomo branili, bomo največji poudarek dajali na njihove najmočnejše stvari, v napadu pa bomo skušali izkoristiti njihove slabosti. Tudi Simon (Rožman, op. p.) bo moral nocoj veliko razmišljati o nas."

Tele2 Arena, Stockholm (foto: Miha Dajčman)
Miha Dajčman

​Milojević bi rad preprečil, da Maribor prevzame vajeti na tekmi, zato med drugim razmišlja o dveh možnostih: "Proti takšnim ekipam lahko visoko pritisneš in skušaš odvzeti žogo v občutljivih conah, da jih raniš. Lahko pa jim pustimo prostor na mestih, ki niso tako pomembna, in nato prodreti po bočnih položajih, kjer so imeli na trenutke težave v nekaj zadnjih obračunih. Zelo pomembno se mi zdi, da jih ustavimo na bočnih položajih, odrezati moramo Kodermana in Milca, Vrhovec pa ne sme imeti žoge veliko v svoji posesti. Trudili se bomo igrati kot ekipa in nasprotniku vsiliti svoj način igre."

Kot v pogovoru za slovenski nogometni portal Nogomania je še enkrat dejal, da je v zadnjih letih videl ogromno tekem slovenskih ekip, tudi Maribora. "To je moja služba. Ob treniranju in tekmah veliko časa posvetimo tudi analiziranju, skavtiranju, pogovorom, a tega morda okolica ne vidi. Pripravljen imam osebni seznam igralcev iz Skandinavije, s celotnega Balkana in še nekaterih držav. Spremljam predvsem območja, ki so nam dosegljiva in ki me hkrati tudi osebno zanimajo," je bil zgovoren Milojević, ki se je med vprašanjem o odstranitvi pravila prednosti gola v gosteh v evropskih tekmovanjih spomnil obračuna Vikingurja s Koprom, ko je bil trener Islandcev: "Poudarjali smo, da ne smemo dobiti gola, pa je nato Koper pri nas zmagal z 0:1 (strelec je bil Matej Palčič, op. p.), nato smo po 2:2 v gosteh izpadli. Tudi lani proti Milanu s Crveno zvezdo smo izpadli zaradi gola v gosteh. A v nogometu je zanimivo, da lahko imaš načrt, a se pogosto izide drugače. Z novim pravilom so se stvari znova spremenile."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta