Moker štajerski derbi: Prekinitev. VAR. Preobrat. Prva zmaga vijoličastih

Miha Dajčman
19.07.2021 17:51
Mariborčanom drama v prvem krogu prve lige v Celju, po velikem preobratu slavili v tretji tekmi zapored, tokrat s 3:2.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Nedeljsko deževje je vplivalo tudi na zaplet prvega kroga prve slovenske nogometne lige. Že ob 18. uri so organizatorji v Celju preverjali, ali je igrišče primerno za izvedbo štajerskega derbija, nato se je pred tekmo utrgal še oblak. Po treh minutah igre, v močnem nalivu, je sodnik Asmir Sagrković moštvi poslal v garderobo. Po sestanku ekip je pol ure kasneje sledil nov test zelenice. Sodniška trojka si je podajala žogo, vsak udarec so navijači pospremili z vzkliki, drenaža Arene Z'Dežele je prestala zahtevno preizkušnjo in tekma se je lahko nadaljevala oziroma začela.

Vijoličasti so po zaostanku 0:2 po dobre pol ure poskrbeli za preobrat in slavili s 3:2. Oba trenerja tekme v težkih razmerah nista želela imeti tekme, sta priznala. "Po prvem drsečem startu na začetku me je zaskrbelo za igralce. Dobro, da so se sodniki odločili za prekinitev. Niti nisem poznal pravil, kaj sledi," je dejal snovalec taktike Mariborčanov Simon Rožman, ki je bil z razpletom zadovoljen. "Nisem želel nadaljevati tekme, Maribor seveda tudi ne, saj je pod pritiskom četrtkove tekme," se je strinjal trener Celja Agron Šalja, ki je na Areni Z'dežele doživel prvi poraz. Obžaloval je številne zapravljene priložnosti, predvsem v prvem polčasu.

Rusi odprli trgovino

Rožman je v konico napada namesto Žana Vipotnika poslal Marka Alvirja, sicer napadalnega vezista. V obrambo se je vrnil vezist Aleks Pihler, Ilja Martinović pa je ostal na klopi. V prvi postavi je bil znova tudi Rudi Požeg Vancaš. Za prenovljene in kadrovsko okrepljene grofe je to bila prva uradna tekma v sezoni. Ruski finančni vložek se ne pozna le v kadru, na stadionu je odslej tudi trgovina s klubskimi artikli, ki je bila med polčasom dobro obiskana.

Igor Napast

"Tekme je bila zelo specifična. Da smo se morali dvakrat ogrevati, nam ni šlo na roke, smo sredi evropskega ritma. V prvem polčasu smo igrali preveč na silo, na preskok, saj je bilo igrišče zelo zahtevno. V drugem polčasu se je zelenica izboljšala, zato je bilo precej lažje igrati. Opravili smo tudi nekaj sprememb v igri, svoje so dodali igralci s klopi in prišli smo do velike zmage," je povedal Rožman.

Igor Napast

V belo odeti 15-kratni državni prvaki so v prvem delu naredili preveč napak na sredini igrišča. Celjani so povedli po kotu, v 21. minuti je bil v kazenskem prostoru neoviran Žan Zaletel. Trinajst minut kasneje je Ažbeta Juga po prodoru z močnim strelom premagal še Jon Šporn. Nato pa so Mariborčani izkoristili več prostora, po "fliperju" v kazenskem prostoru je tik pred polčasom na 2:1 znižal 17-letni Gal Gorenak s prvencem v vijoličastem. Tretja tekma v sezoni, tretji prvenec med Mariborčani. Prvi gol mladega Oplotničana je bil po mnenju Rožmana zelo pomemben: "Predvsem zaradi morale, ohrabril je fante. Pred koncem polčasa smo se malce umirili."

Tehnologija na strani vijolic

Vijoličasti so že v 47. minuti izenačili na 2:2, po podaji Martina Mileca je lepo zadel Nino Žugelj. Prvič je gol dosegel v prvi slovenski ligi, na 22. tekmi med elito, četrti v dresu Maribora. Sledilo je dramatično dogajanje. V 52. minuti je imel veliko priložnost najstnik Tjaš Begić, žoga je šla mimo Juga, z drsečim startom pa jo je pred golovo črto ustavil in odbil Milec. Asmir Sagrković je dosodil enajstmetrovko in Milecu pokazal rdeči karton. Sledila je aktivacija VAR-a, po (pre)dolgem ogledu je sodnik odločitev preklical. "Z našega zornega kota je bilo težko videti, kaj se je zgodilo. Hvala bogu, da je bila odločitev v našo korist. Zagotovo je bil to eden pomembnejših trenutkov tekme," je dejal Rožman.

Sedemnajstletni Gal Gorenak je dosegel gol, ki je ohrabril vijoličaste. 
Igor Napast

Maribor je začel prevzemati vajeti na igrišču, vztrajnost je kronal z golom za preobrat 3:2 v 72. minuti. Ilja Martinović je bil po kotu natančen z glavo. "Ne bi rekel, da je bil nasprotnik boljši, bil je srečnejši. Škoda za prvi prejeti gol. Imeli smo tudi novo izkušnjo z VAR-om, ki nam ni šel na roko. Trikrat je odločil v korist Maribora. Nimamo kaj, treba je dvigniti glave. Bilo je veliko dobrih stvari. Maribor je morda trenutno v pozitivnem naletu," je povedal Šalja. Rožman pa po še tretji zaporedni zmagi v sezoni in lepi popotnici v četrtkov evropski obračun pristaše vijoličastih poziva: "Naj bodo potrpežljivi, tudi ko nam ne bo šlo. Ekipa nima izkušenj, a bo rasla iz tekme v tekmo. Ne delam si utvar, da bomo zgolj zmagovali. Fante bo treba podpreti tudi takrat, ko ne bomo zmagovali.”

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta