Odpisani v Ljudskem vrtu zacveteli na Fazaneriji. Kdo so nogometaši, ki imajo proti Mariboru dodaten motiv

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
02.07.2020 10:01

Obradović, Horvat, Karničnik ... V prekmurskem prvoligašu ne manjka nogometašev, ki so se na veliko sceno prebijali tudi v vijoličastem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ante Šimundža je odpadnike znal spremeniti v nepogrešljive adute.
Igor Napast

Dvoboji proti nekdanjemu klubu so vedno izziv. V ekipi Mure ne manjka posameznikov, ki bodo na nedeljsko gostovanje v Ljudski vrt pripotovali s posebnim motivom. Trener Ante Šimundža, ki je bil zraven pri tako velikih uspehih Maribora, kot sta uvrstitvi v ligo prvakov v letih 1999 in 2014, je odpadnike spremenil v pomembne adute.
Večno drugi postal nepogrešljiv
Skoraj štiri leta je bil Matko Obradović med vijoličastimi, a v mestu, kjer še vedno živi, dlje od vloge drugega vratarja ni prilezel. Za Maribor je v štirih sezonah kot zamenjava za Jasmina Handanovića zbral 14 nastopov na uradnih tekmah (po sedem v ligi in pokalu), prihod Kenana Pirića pred sezono 2018/19 pa je bil zanj signal, da si lahko poišče novo sredino. Našel jo je v Muri. Dalmatinec, ki je bil v Sloveniji še član Olimpije, Kopra in Krke, je odločno zagrabil vlogo poveljnika črno-bele obrambe in se z dobrimi predstavami povzpel na seznamu najboljših vratarjev v ligi.

Odlična statistika premalo za priložnost

Tomi Horvat je otrok Mure, a velik del nogometne izobrazbe je pridobil v Mariboru. S 14 leti se je preselil v Ljudski vrt, kjer je ostal do predlanskega poletja. Bil je med najboljšimi posamezniki mladinske selekcije, izkazal se je tudi v mladinski ligi prvakov, a prehoda v člansko ekipo ni dočakal. Ko ni želel podaljšati pogodbe, so ga v Mariboru kljub odlični statistiki jeseni 2017, devetim golom na devetih tekmah v mladinski ligi, postavili na hladno. "V Muro sem šel, ker v Mariboru mladim ne ponujajo toliko priložnosti. Razmišljal sem, da bom dobil več priložnosti, več minut," je o vrnitvi na Fazanerijo dejal napadalni vezist. Res je dobil priložnost. V Muri je standardni član prve enajsterice.

Za Tomija Horvata je Ljudski vrt domači stadion le še na tekmah reprezentance do 21 let.
Sašo Bizjak

Eksodus iz B-ekipe

Odločitev vodstva NK Maribor, ki je pred poletjem 2017 napovedalo racionalizacijo in razpustilo B-ekipo, so s pridom izkoristili v Prekmurju. Ko je ostal brez vijoličastega dresa, si je Žan Karničnik nadel črno-belega. Radeljčanov debi za prvo moštvo Maribora je bil hkrati njegova zadnja tekma za najuspešnejši klub v državi - v finišu sezone 2016/17 je, ko so vijoličasti že potrdili naslov prvaka, dobil priložnost ob porazu v Kidričevem. Precej bolje mu gre z Muro, ki jo je pomagal dvigniti iz druge lige. Tudi v prvi pridno nabira minute. V tej sezoni je izpustil le tri tekme, v pokalu pa se je med drugim izkazal z golom, ki je v finalu dokončno pokopal Nafto.

Žan Karničnik se je v Mursko Soboto preselil po ukinitvi mariborske B-ekipe.
Tadej Regent

Namesto Maribora zaslužila Mura

Karničnik ni bil edini član razpuščene B-ekipe Maribora, ki je odšel iskat srečo v Mursko Soboto. Tudi kapetan je dobil klic iz Prekmurja. Nik Lorbek si je z Muro pokoril drugo ligo, v prvi pa se je nekdanjemu klubu "zahvalil" z golom na Fazaneriji ob potopu vijoličastih z 1:4 v 11. krogu prejšnje sezone. Eno leto med prvoligaši je bilo dovolj, da je vezist nase opozoril snubce iz tujine. Lani poleti je postal član belgijskega drugoligaša Saint Gilloisa. V prvih 16 krogih belgijske druge lige je zaman čakal na priložnost, v finišu jeseni in uvodu v pomlad pa je začel nabirati minute. Za moštvo, ki je končalo na tretjem mestu med drugoligaši, je Mariborčan pred koronapremorom zbral osem nastopov.

Nik Lorbek je za Maribor igral v mladinski ligi prvakov, v članski konkurenci pa se je uveljavil v Muri.
Janko Rath

Po Boharjevi poti

Po Lorbkovi poti - odpisan v Mariboru postane prodajni produkt Mure - je šel tudi Rok Sirk. Korošec je za vijoličaste tresel mreže v kadetski in mladinski ligi, za B-ekipo je polnil mreže v tretji, za prvo ekipo pa je okusil le 20 minut na pokalni tekmi v Novem mestu novembra 2014, ki mu jih je namenil prav sedanji strateg Mure Ante Šimundža. Napadalec tudi zaradi smole s poškodbami v Mariboru ni dočakal prvoligaškega debija. Da bi ga v Muri, se je moral prebiti čez drugo ligo, kjer je bil s 15 goli ob Luki Bobičancu najboljši strelec kluba. V enakem ritmu je nadaljeval v prejšnji sezoni in z novimi 15 zadetki dočakal klic iz Poljske, se v moštvu Zaglebie Lubin pridružil Damjanu Boharju, še enemu nogometašu, ki je dobro spoznal tako Muro kot Maribor. Na prvenec v ekstraklasi še čaka, enajst tekem je odigral. Njegova selitev na Poljsko (še) ni zgodba o uspehu, v sedmih pokoronskih krogih je 26-letnik na dveh tekmah dobil le sedem minut.

Korošec se je čez Prekmurje prebil do Poljske.
Zaglebie Lubin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta