Osem od desetih dresov, ki jih proda Barca, ima številko 10 ali priimek Messi. Kako lahko kdo reče, da Messi uničuje klub!

Borut Planinšič ml.
02.02.2021 01:12
Tako o prvem zvezdniku svetovnega nogometa favorit, da spet postane predsednik katalonskega ponosa, Joan Laporta. Našli bomo tistega, ki je razkril Messijevo plačo, rohnijo pri strašno zadolženi Barceloni, v zagovor 555-milijonske pogodbe je tu že računica, po kateri Argentinec več prinese, kot odnese
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jezen je najboljši: Lionel Messi ga je po objavi svoje plače takole zabil iz prostega strela.
Reuters

Se spomnite debat, zakaj le pri nas klubi skrivajo številke iz prestopov in plače nogometašev, povsod drugod pa so javne, kar da je dobro za biznis? Ker imajo navijači radi revne nogometaše, bogate pa še raje, saj jim lahko s tribune za vsak zgrešen strel zabrusijo kakšno o denarju. No, ni ravno tako, tudi v tujini ni vsaka številka za vse oči. Odkar je španski El Mundo objavil najdonosnejšo športno pogodbo v zgodovini, je pri Barceloni preplah. Klub je časniku zagrozil s tožbo in v svojih vrstah išče izdajalca, ki bo menda plačal za nastalo poslovno škodo in travme, ki jih je povzročil Lionelu Messiju.

Sled, ki Barci olajša vohljanje: štirje izvodi pogodbe obstajajo, imajo jih Messi, klub, pisarna španske lige in odvetniška firma, ki zastopa Argentinca. Medtem ko FC Barcelona postaja detektivska agencija, se svet naslaja nad ciframi. Messi bi v štirih letih po pogodbi, podpisani leta 2017, lahko zaslužil 555 milijonov evrov. Ker se mu na računu pozna vsaka trofeja, ki je ne osvoji (takih je vse več), ker je sredi epidemije covida pristal na znižanje plače, so številke manjše. A še vedno bajne, doslej naj bi pobasal 512 milijonov, do 30. junija, ko pogodba poteče, ima čas, da iztrži še kakega.

Trideset strani pogodbe bi se bralo kot oda najboljšemu nogometašu. Če ne bi bila Barcelona v srhljivih dolgovih. Ti so zrasli na 1,2 milijarde evrov in še rastejo. Koronavirus bo še klestil proračun, v katerem kar 74 odstotkov poberejo plače nogometašev. Seštejte ena in ena - no, v katalonskem primeru odštevajte silne milijone -, pa je jasno, zakaj iz Madrida v osovraženo Katalonijo letijo privoščljive puščice: Messi je kriv za zlom kluba! Še več, poleti se začne ozirati za novo pogodbo in Barca mu namerava dati, kar bo hotel, samo da za vedno ostane njen.

Nekaterim se Josep Maria Bartomeu, ki je Messija lani prodajal Angležem, pa se ustrašil navijačev in odstopil, naenkrat zdi tip, ki je hotel rešiti klub. Pri Barci imajo volitve novega predsednika 7. marca, in kdor zmaga, lahko takoj začne na hrbte nogometašev lepiti etikete s ceno, sicer bo kmalu le stečajni upravitelj. A v izložbi ne bo Messija, četudi gre vse k vragu. Predvolilna obljuba vseh treh predsedniških kandidatov je Messi na stadionu Camp Nou do konca kariere.

Jezen je najboljši: Lionel Messi ga je po objavi svoje plače takole zabil iz prostega strela.
Reuters

Favorit Joan Laporta, prezident že v obdobju 2003-2010, je včeraj gostoval na eni od paničnih katalonskih radijskih postaj in v eter sporočil: "Včeraj sem Messiju poslal esemes, naj se ne ozira na škodoželjneže. Vsi hočemo, da ostane. On nam prinese več, kot nas stane." Razčlenil je računico: "Leo klubu zagotovi tretjino vseh prihodkov. Osem od desetih dresov, ki jih proda Barca, ima številko 10 ali priimek Messi. Tu je še športni vidik, 650 golov, štiri lige prvakov, zmaga s 6:2 na Bernabeuu (domovanju rivala Reala, op. p.) ... Kako lahko kdo reče, da Messi uničuje klub!"

Joan Laporta 
Epa

In tako zdaj nikomur ni jasno, ali gre z Messijem Barca v še večje dolgove ali iz njih. Laporta je še malo vrgel na ogenj, da bo do konca te sezone klubski minus še od 150 do 200 milijonov, nato se je tudi on vrgel v iskanje krta, ki je nesel papirje časniku: "Upam, da ni kdo iz kluba. Tu ima dostop do takega dokumenta peterica: predsednik, vodja službe za človeške vire, pravni svetovalec ter direktorja, generalni in športni."

Pa Messi? Ko je jezen, je menda najboljši. Tudi on bo šel v tožbo, pravijo. Jezo pa je najprej stresel nad Athleticom iz Bilbaa, v nedeljo je z golom in igro Katalonce vodil k domači ligaški zmagi z 2:1. Da so navijači, ki jim je vseeno za življenje na kredit, še bolj prepričani - z Messijem do konca, do stečaja, če je treba!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta