Po krono v razprodane Stožice: Portugalci in Nemci na zadnjem dejanju Eura do 21 let

Marko Kovačevič
05.06.2021 08:01
Nemčija tretjič ali Portugalska prvič? Le še ena dilema je ostala na slovensko-madžarski izložbi nogometnih talentov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Mariboru so se veselili. Bodo Portugalci rajali tudi v Ljubljani?
Andrej Petelinšek

Največji reprezentančni nogometni turnir, kar ga je kadarkoli (so)gostila Slovenija in kar ga, glede na to, da pri nas ni pretirane potrebe po megalomanskih stadionih, ki bi zadostili visokim standardom za "veliki" Euro ali svetovno prvenstvo, kadarkoli bo, se bliža koncu. Ljubljanske Stožice bodo jutri ob 21. uri dale velikega zmagovalca evropskega prvenstva do 21 let.

Portugalsko romanje po Sloveniji še ni končano. Brez praske, s samimi zmagami in brez enega samega prejetega gola, je portugalska reprezentanca do 21 let odmarširala čez marčevski del Eura v Ljubljani in Kopru. Pa tudi poletje pod Alpami je mladeničem z zahoda celine očitno všeč, skalp Italije in velika zmaga proti vrstnikom iz Španije sta bila dovolj, da bodo bivanje pri nas potegnili vse do velikega finala. Jutri v Stožicah sicer ne bodo prvič igrali v finalu Eura do 21 let, bodo pa lovili prvi naslov. Zlati gol Italije je super talentirano generacijo z Luisom Figom in Ruiem Costo ustavil v finalu leta 1994, enajstmetrovke pa so bile za Bernarda Silvo, Williama Carvalha in druščino usodne na zadnji tekmi turnirja pred šestimi leti, ki je osrečila Švede. V nedeljo Italijanov in Švedov ne bo zraven, bo pa Rui Jorge. Že enajst let je nekdanji branilec Porta in Sportinga selektor portugalske mlade reprezentance. Da je bil razplet četrtkovega polfinala nepošten za Španijo, a pošten za Portugalsko, je ugotovil v Ljudskem vrtu. "To je finale! Ponos ob doseženem je že zdaj gromozanski. Samo tisti, ki so že bili na tej ravni, vedo, kako težko je igrati take tekme," pa se je ozrl proti Stožicam.

Florian Wirtz je dosegel najhitrejši gol v zgodovini evropskih prvenstev do 21 let.
EPA

Tja pridejo tudi dvakratni prvaki Nemci. Tisti Nemci, ki znajo poskrbeti, da se tekma konča, še preden se dobro začne. Kar vprašajte Nizozemce! Florian Wirtz je predsinoči v Szekesfehervarju mrežo tulipanov zatresel že v prvi minuti. Le 29 sekund je potreboval napadalni vezist Bayerja iz Leverkusna, da se je podpisal pod najhitrejši gol v zgodovini prvenstev do 21 let. Pa se tu še ni ustavil, v osmi minuti je zadel še enkrat. Saj so poskušali mladi Nizozemci, a več od častnega gola Perra Schuursa za omilitev poraza na 1:2 jim ni uspelo doseči. "Veliko smo se pogovarjali z igralci zadnje dni, še posebej z Mergimom Berisho in Flojem Wirtzem o pozicijah, kjer se počutijo bolj udobno oziroma bolj pomembno za nas. Zato smo malo premešali položaje in se odločili, da bomo igro gradili z Arnejem Meierjem, kar je bil dober načrt," je o receptu za finale dejal nemški selektor Stefan Kuntz. Tretjič zapored bo na turnirju ostal čisto do konca - leta 2017 je mlada Nemčija pod njegovim vodstvom v finalu premagala Španijo, predlani pa proti njej izgubila -, a za veliko večino njegovih igralcev bo jutrišnji večer v Stožicah premiera na največjem odru. Od aktualne generacije je predlanski finale v Vidmu v živo doživel le napadalec Lukas Nmecha, s tremi goli ob Portugalcu Moti, Italijanu Cutroneju, Nizozemcu Boaduju in Špancu Puadu najboljši strelec slovensko-madžarskega turnirja.

Zadnjo priložnost za ogled mladih asov v živo se splača izkoristiti. Kot so sporočili iz Nogometne zveze Slovenije, bo največji stadion v državi jutri najbrž razprodan. Po delni sprostitvi ukrepov bo na tribunah Stožic lahko skoraj 7000 gledalcev, največ v koronadobi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta