(POGOVOR) Radenko Mijatović pred polfinalom Eura do 21 let v pričakovanju presežka

Miha Dajčman
03.06.2021 07:30
Pred peto in zadnjo tekmo evropskega prvenstva do 21 let v Mariboru smo se pogovarjali z Radenkom Mijatovićem, predsednikom Nogometne zveze Slovenije (NZS), ki je sogostitelj prvenstva
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Slovenski mladinski nogomet ni daleč od najvišje kakovosti," meni predsednik NZS Radenko Mijatović.
Igor Napast

Včeraj se je na dveh spremljevalnih dogodkih evropskega prvenstva do 21 let, zasaditvi šestnajstih dreves za šestnajst udeleženk v akciji Air2play (zrak za igro, op. p.) in graffiti jama, v Mariboru mudil predsednik NZS Radenko Mijatović. Prvi med funkcionarji v slovenskem nogometu je bil v družbi mariborskega župana in predstavnice Uefe Joanne Greene nekoliko v ozadju. A je bil pripravljen debatirati o učinkih in uspešnosti največjega nogometnega dogodka, ki ga v Sloveniji lahko gostimo.

"Prvenstvo je v Sloveniji dobro organizirano glede na dane možnosti. Probleme smo imeli s koronavirusom, ki je krojil dogajanje ob prvenstvu in tudi spored. K sreči se je v tem drugem delu prvenstvo odprlo za navijače. Na stadione zato intenzivno vabimo ljudi, da si ogledajo najboljše nogometaše v svoji generaciji. Je pa za promocijo tekem ostalo zelo malo časa. Upam, da bosta polfinala in finale bolje obiskana od četrtfinalov," si želi Mijatović.

Nekdanji nogometni sodnik ocenjuje, da je kakovost nogometa na turnirju izjemna: "Vse četrtfinalne tekme so bile ob kvaliteti tudi zelo zanimive tudi po devetdesetih minutah. Videli smo odlične mlade igralce, ki imajo v svojih klubih vodilno vlogo. Veselim se polfinala in finala, ker lahko pričakujemo presežek. Verjamem tudi, da bomo preostali tekmi tudi dobro organizirali, da se bomo evropski javnosti dokazali kot odlični organizatorji, s tem pa bi prvenstvo zaključili z zadovoljstvom."

Odprtje stadionov na zadnjih štirih tekmah v Sloveniji ne bo izboljšalo finančnih bilanc NZS, povezanih z eurom do 21 let. "Tudi cena vstopnic je relativno nizka, ker je osnovni namen, da to kakovost nogometa vidi čim več ljudi. Ne bo pa toliko prihodkov, kot smo načrtovali. V finančnem smislu dogajanje ne bo ogrozilo uspeha prvenstva," pravi Mijatović.

Razlika med slovensko izbrano vrsto v tej kategoriji in moštvi, ki se ta teden borijo za naslov, je očitna. A Mijatović meni, da so mlade slovenske selekcije kljub temu na dobri poti: "Selekcija do 17 let je bila udeleženka zadnjega prvenstva. Reprezentanca do 19 let je bila v bojih za uvrstitev na prvenstvo, ki se potem niso nadaljevali. Reprezentanca do 21 let je sodelovala na tem turnirju kot domačinka in imela močno skupino, a je prikazala soliden nogomet. Gre za vrh evropskega nogometa. Kdorkoli z njimi igra, spada v vrh, se pa ni enostavno kosati s temi ekipami. Slovenski mladinski nogomet ni daleč od najvišje kakovosti, kar dokazujejo rezultati."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta