(POGOVOR) Marcos Tavares: Z novo energijo po naslov. Že letos!

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
11.05.2020 07:30

Kapetan nogometašev Maribora o prvih treningih po dolgem premoru, pogovorih z novim trenerjem, nižanju plač, odhodu Zlatka Zahoviča in Darka Milaniča, poslanstvu po karieri ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Štajerski Brazilec lahko pravi občutek za žogo spet lovi v Ljudskem vrtu.
Grega Wernig

Niso se pritoževali, ker je bil konec tedna deloven. Po dolgem premoru je vsaka ura na igrišču dobrodošla. Za nogometaši Maribora so trije dnevi prilagojenih treningov v Ljudskem vrtu. Tudi najizkušenejšim članom vijoličaste posadke je odleglo ob sproščanju ukrepov za preprečevanje širitve novega koronavirusa. "Super je, velika sprememba. Novi trener, nova energija, nova motivacija za vse nas," nam je o prvih dneh na igrišču po skoraj dvomesečnem premoru dejal kapetan Marcos Tavares.
Pod Kalvarijo trenirajo v manjših skupinah, nogometaši morajo upoštevati dvometrsko varnostno razdaljo, udarci z glavo po žogi niso dovoljeni, pred vsakim treningom jim izmerijo telesno temperaturo … "Vse to je novo za nas, a hvala bogu, da je NK Maribor tako organiziran. Ne le mi, nogometaši, cel klub, direktor, fizioterapevti, varnostniki, sekretar … Vsi pomagajo. Ob prihodu na stadion moramo imeti maske, izmerijo nam temperaturo. Vsa navodila upoštevamo. Ena skupina začne trening ob desetih, druga ob dvanajstih, ena odide pri enih vratih, druga pride pri drugih, tako da se sploh ne vidimo, nimamo stika. Vsi pripomočki so razkuženi, opremo odnesemo domov, saj se na stadionu ne smemo preobleči. Vse je organizirano v nulo," opisuje 36-letni napadalec. "Pogrešali smo igrišče, treningi še niso običajni, a tudi s šestimi v skupini lahko igramo, naredimo kar nekaj stvari."

Grega Wernig

Ko govori Jakirović, ga razumejo

Od petka aktualni slovenski prvaki trenirajo pod taktirko novega trenerja, a Sergej Jakirović je stike z nogometaši navezal že prej. "V četrtek me je trener poklical, dolgo sva se pogovarjala. To je dober znak, vidim, da trener želi z vsakim igralcem govoriti o željah in ciljih. Zelo pomembno je, da se tudi tako bolje spoznamo. Že letos je cilj, da postanemo prvaki," je poudaril Tavares. Vsebino pogovora s trenerjem je zadržal zase. "To je majhna skrivnost," je v smehu odgovoril štajerski Brazilec. Ni pa skoparil s pohvalnimi besedami o novem šefu stroke: "Najprej je pozitivna oseba, ima karakter, govori pozitivne stvari, hoče, da na treningu naredimo vse, da bi postali prvaki. Verjame v nas. Naštudiral nas je, rekel je, da bomo dosti igrali z žogo v nogah. Začutil sem, da kot nekdanji igralec razume veliko stvari. Ko govori z nami, razumemo, kaj govori. Dodal bo nekaj energije."
Nova zgodba, novo obdobje. To so bili najpogostejši opisi časa po koronadobi za mariborski nogomet. "Pogrešali smo se, zelo veseli smo bili, da smo se po dveh mesecih videli. Je pa bila ta pavza pozitivna v tem, da smo lahko ohladili glave. Z novim trenerjem smo začeli z veliko energije, nasmejani smo. Začenjamo z nule, vsi igralci bodo dobili priložnost, naredili bomo vse, da postanemo prvaki," je odločen nogometaš, ki vijoličasto zgodbo soustvarja že dvanajst let.

Zahoviču lahko reče le hvala

Kljub zavidljivo dolgi karieri v Ljudskem vrtu jo bo prvič pisal brez Zlatka Zahoviča v vlogi športnega direktorja. "Res veliko sva doživela skupaj. Samo dobre stvari imam v spominu. Pripeljal me je sem. S tem se je moje življenje spremenilo. Obstajal je en Tavares pred Mariborom in drug Tavares po Mariboru. Zlatku lahko rečem le: 'Hvala lepa za vse.' Bo razlika, a to je preteklost, zdaj moramo razmišljati le o prihodnosti," se proti novim izzivom obrača strelski rekorder slovenske lige. Privilegij je biti športni direktor Marcosu Tavaresu, je večkrat poudaril zdaj že nekdanji športni direktor. "Obratno je enako! Imel sem privilegij, da sem kapetan ekipe, ki jo je naredil Zlatko Zahovič," pa mu vrača spretni napadalec.
Pomembno vlogo v njegovi karieri je imel tudi trener Darko Milanič. "Enaka zgodba! Šest mesecev pred Darkom Milaničem sem bil v Mariboru. Imel sem pogodbo za pol leta z možnostjo podaljšanja za eno leto. Trener je želel, da ostanem. Pomagal mi je, pod njim sem postal kapetan, veliko me je naučil, pustil mi je, da igram," je o Primorcu, ki je vijoličaste v dveh mandatih odpeljal do šestih naslovov državnega prvaka, skupinskega dela evropske lige in lige prvakov, dejal Tavares, ki obžaluje, da so Milaničeve zadnje tekme spremljali žvižgi. "Žal mi je, da se je to zgodilo, a to je nogomet. V Braziliji, Angliji, Nemčiji … Vsepovsod se to dogaja. Na to moramo biti pripravljeni."

Učiteljica, na pomoč!

Čeprav se je življenje upočasnilo, Tavares ni počival. "Iz stanovanja v Mariboru smo šli nazaj v hišo v Šentilju, kjer je več prostora, blizu sta gozd, narava. Vsak dan sem treniral, naredil program, ki ga je klub poslal. Imel sem tudi stik z žogo. Tako sicer ne moreš obdržati stoodstotnega občutka, kot ga lahko dobiš na igrišču, a to smo preživeli," se je spomnil obdobja najstrožjih omejitev gibanja. S štirimi otroki pri hiši se je preizkusil tudi v novih vlogah. "Uf, to je bilo zanimivo!" je dejal o vlogi učitelja. "Za štiri otroke sem bil oče, učitelj, vse. Nekaj časa sem bil izgubljen. Štirje otroci, štirje elektronski naslovi … Nisem vedel, kdo dela katero nalogo. Bilo je težko, a sem našel zasebno učiteljico, ki nam je pomagala. Jaz težko pomagam pri domačih nalogah, ker ne razumem vsega, kar so nam učitelji poslali. Sem se pa naučil nekaj šolske snovi."
Precej bolje mu je šlo, ko se je postavil v kožo nogometnega učitelja. "Imel sem čas, da sem sinova učil, kako se zabije gol. Veliko smo trenirali." Njegova sinova - Marcos Tavares ml. je član selekcije vijoličastih do 17 let, Joshua v Ljudskem vrtu igra z vrstniki do 12 let - bosta na ekipne treninge še morala počakati, saj vadba mlajših selekcij še ni dovoljena. "Ne vemo, kdaj bodo začeli. Seveda je težko, a trenirata vsak dan. Ko sem delal po programu, ki mi ga je poslal klub, sta trenirala in tekla z mano."

Vrhunski športniki na obisku

Sinova sta se zagotovo veliko naučila tudi iz zanimivih pogovorov, ki jih je oče pripravil na spletu. Ilka Štuhec, Dominika Čonč, Petar Stojanović, Dino Hotić, Filip Flisar, Žan Luka Zelko, Rok Možič … Dolg je seznam vrhunskih športnikov, ki so se odzvali na Tavaresov klic. "Ljudje so doma. Vsi imajo telefon v roki. Razmišljal sem, kaj bi naredil, da ljudje začutijo, kaj delamo športniki, kakšna je naša motivacija, da dosežemo vrhunski nivo. Ko sem začel, so mi številni rekli, da je bilo dobro. Upam, da so ljudje spoznali, kaj je treba v vrhunskem športu delati, da dosežeš visok nivo," si je zaželel Marcos Tavares. A to ni napoved, da se bo nekoč preizkusil kot gostitelj televizijskih ali radijskih oddaj. "Študiram za life coacha, osebnostnega trenerja. Moj cilj je, da po karieri pomagam kot mentor nogometašem, športnikom, jim iz svojih izkušenj povem, kako naj delajo in živijo, da dosežejo pozitiven rezultat, uspeh."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta